התפתחות מערכת הראייה אצל התינוק2311

מאת: פרופ' יאיר מורד, מנתח ומומחה למחלות עיניים.
2311

אחד התהליכים החשובים ביותר העוברים על התינוק בחודשי חייו הראשונים היינו התפתחות מערכת הראייה. 9 חדשים שוכב העובר ברחם, עיניו עצומות והוא שרוי בחשיכה מוחלטת. ופתאום, עם יציאתו לאוויר העולם, מוצפת מערכת הראייה, מן העיניים דרך עצבי הראייה ועד למוח בשלל צבעים וצורות. אמונה רווחת היא כי הרך הנולד אינו מסוגל לראות צבעים או צורות מורכבות בשבועות הראשונים לחייו. מחקרים אחרונים הוכיחו כי אין זו אמת. בעזרת חקר של גלי מוח גילו כי התינוק מסוגל לראות פרטים עדינים ומורכבים כבר תיכף לאחר לידה, ותוך כחודשיים הוא מגיע לחדות ראייה של 6/6. עם זאת, חלק גדול מכישורי הראייה שילוו את הילד במשך כל ימות חייו, עד לזיקנה, נרכשים באותם חודשים ראשונים לחיים.

מיד עם יציאתו של התינוק לאוויר העולם, מתחילות העיניים להעביר מידע חזותי אל המוח. בעזרת מידע חזותי זה מתפתחים תאי המוח ומקבלים עליהם את תפקיד פיענוח המידע הזה בכדי לקבל חדות ראייה טובה. אם לא מגיע אל תאי המוח מידע חזותי איכותי – הם לא יתפתחו היטב. ולכן, אם העיניים אינן מעבירות תמונה ברורה וחדה, תתכן פגיעה בראייה שאם לא תאובחן בזמן עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך. אנו קוראים לנזק כזה לראייה – התפתחות ‘‘עין עצלה’‘.
מה יכול לגרום להתפתחות עין עצלה?
כל מצב בו אין ראייה חדה יכול לגרום לכך. תינוקות רבים נולדים עם צורך במשקפיים, וללא משקפיים אין הם רואים היטב. לצופה מהצד קשה להבחין בכך כיוון שהתינוק בדרך כלל מתנהג כרגיל. רק כאשר הוא נבדק על ידי רופא עיניים, בעזרת טיפות עיניים מיוחדות, ניתן לאבחן צורך כזה. לעתים יש צורך במשקפיים רק לעין אחת, והתינוק שרואה היטב בעינו השניה מתפקד היטב מבלי שנדע כי אין הוא רואה היטב באחת מעיניו. חשוב שנדע כי אם יש צורך בכך, ניתן להתאים משקפיים לתינוק כבר בחודשי חייו הראשונים, והוא יתרגל אליהם ללא קושי.
במקרים נדירים יותר נולד התינוק עם קטרקט שהוא עכירות בעדשה הפנימית של העין. במצב כזה לעיתים לא חודר לעין אור בכלל, ויכולה להתפתח עין עצלה במהירות רבה. זהו מצב חירום בו יש לנתח את הילד ולתקן את הראייה מוקדם ככל האפשר.

 
תהליך חשוב נוסף הקורה בחודשי החיים הראשונים הוא התפתחות הראייה הדו-עיינית. לכולנו שתי עיניים, הפועלות בתאום זו עם זו. בזכות התיאום הזה יש לבני האדם, בניגוד לחיות אחרות, ראיית עומק מדויקת. התיאום הזה בין העיניים נרכש בחודשי החיים הראשונים. עד גיל 4-5 חודשים לעיתים עדיין אין העיניים מתואמות זו עם זו, ולעיתים כאשר עין אחת צופה קדימה, העין השנייה פונה פנימה או החוצה, או במילים אחרות – פוזלת.
ואולם לאחר גיל 6 חודשים, פזילות כאלה צריכות להעלם. אם הן קיימות אין זה מצב תקין ויש לפנות לרופא באופן מיידי. גם כיום, ישנם רופאים הדוחים הורים לתינוקות מעל גיל 6 חודשים עם פזילה בטענה כי ‘‘ הילד עוד צעיר והפזילה תעבור מעצמה’‘. חשוב שנדע כי אין זה נכון. נהפוך הוא, הפזילה יכולה לגרום לעין עצלה וכן לפגם בהתפתחות הראייה הדו עינית. לכן חשוב לטפל בכך ללא דיחוי.

 
מתי יש לבדוק את מערכת הראייה של התינוק?
כבר מיד לאחר הלידה, בגיל של שבוע-שבועיים, יש לבדוק את העיניים בכדי לוודא כי אין לתינוק קטרקט. בדיקה כזו יכול לבצע רופא עיניים או רופא ילדים מיומן. בגיל כחצי שנה יש לבצע בדיקה נוספת הכוללת הרחבת האישונים של העיניים בעזרת טיפות.
בבדיקה זו נוודא כי אין לתינוק פזילה, כי מבנה העין הפנימי הוא תקין, וכי אין הוא זקוק למשקפיים. זוהי בדיקה המבוצעת על ידי רופא עינייםבלבד.