עיוורון צבעים, דרכים לשיפור?5660

מאת: ד"ר משה מלכין, מומחה למחלות וניתוחי עיניים, מנהל רפואי Eyes.co.il
5660

פתרונות טכנולוגיים אפשריים ע"י שימושים בסוגים שונים של עדשות משקפיים מפלטרות
עיוורון צבעים – נושא שכוח אל, שנדחק אל קרן זווית ברפואת העיניים. זה נושא שאומנם נלמד באופן רופף, אי שם לקראת בחינות ההתמחות, אך מי מתעסק איתו? כמעט אף אחד (אלא אולי בצורתו הנרכשת). רב רופאי העיניים לא עורכים בדיקת צבעים כרוטינה. כנראה שהסיבה נעוצה בחסר היכולת לעזור- כי הרי ידוע, שאין מזור.  בשנים האחרונות יצא לי להיתקל בכמה דיווחים מסקרנים, ובהם מועלת הטענה לאפשרות עזרה בחלק מהמקרים.לפני שאגש לזאת, אסקור בקצרה ובפשטות עד כמה שניתן, את הנושא הסבוך של עיוורון צבעים (ע"צ).
ראשית כל, חשוב להזכיר כי לא מדובר בעיוורון לצבעים, אלא בליקוי בהבחנה ביניהם, ויש דרגות שונות של חומרה.  העין רגישה לשלושה צבעים ראשוניים: אדום,כחול וירוק. הדבר מתאפשר עקב המצאות שלשה סוגי קנים. כל סוג רגיש לאחד מהצבעים. אם בן אדם לא יכול לראות אחד מצבעים בסיסיים אלו, הוא לא יוכל לראות את הצבעים הנוצרים מהרכב של אותו הצבע עם שני הצבעים הבסיסיים האחרים. במקום זאת, קרוב לוודאי שיבלבל גוונים אלו עם אחרים, שהוא כן יכול לראות.  Dichromacy (דיכרומסיה) הוא הסוג הנפוץ ביותר של ע"צ. המונח מתאר אנשים שיש להם רק שניים משלשת הסוגים של הקנים שהוזכרו. קיימים שלשה סוגים של דיכרומסיה:
Protanopia 
עיוורון לאדום. הפרוטנופים לא רואים אדומים, או כל צבע שהוא תערובת של אדום ושני הצבעים הראשיים האחרים. גוונים אלו של אדום, מבולבלים עם גוונים של ירוק או כחול. לדוגמא: פרוטנופ יראה תערובת של אדום וכחול (סגול) כמו כחול.

 

Deuteranopia 
עיוורון לירוק. דאוטראנופים לא רואים ירוקים, או כל צבע שהוא תערובת של ירוק ושני הצבעים האחרים. גוונים אלו של ירוק, בד"כ יבולבלו עם גוונים של אדום. לדוגמא: תערובת של ירוק וסגול-כחלחל (violet) הנותנת לבן, תראה להם כמו סגול (purple ).
הן פרוטנופים והן דאוטרנופים נחשבים לעיוורי אדום-ירוק (red-green blind)-הצורה הכי שכיחה, היות והם בד"כ מבלבלים אדומים עם ירוקים ולהפך.

 

Tritanopia
עיוורון לכחול (נדיר). הטריטנופים לא רואים כחולים, או כל צבע שהוא תערובת של כחול עם שני הצבעים האחרים. גוונים אלו של כחול, מבולבלים עם גוונים של אדום או ירוק. לדוגמא:  תערובת של כחול עם ירוק (cyan) תראה להם כירקרק.

 

עיוורי צבעים מוחלטים (achromatic vision ) הם נדירים יותר ואינם יכולים בכלל לראות צבעים. עבורם לא יהיה הבדל בין לראות משהו בחיים האמיתיים, ולראות את אותה התמונה ע"ג מסך טלביזיה שחור-לבן.

 

עיוורון צבעים הנפוץ, הינו תורשתי, ומיוחס בד"כ לגברים ביחס 1:12. אך ישנן גם נשים הלוקות בזה ביחס של 1:200. קיים גם ע"צ נרכש. מדובר בד"כ במחלות הפוגעות בעצב הראיה או ברשתית , תרופות וכימיקלים, סכרת, גלאוקומהקטרקט ,ניוון מקולרי, אלצהיימר,פרקינסון, לאוקמיה ואנמיה חרמשית. בנוסף ידועות גם השפעות תרופות קרדיווסקולריות, תרופות המטפלות בדלקת פרקים, בבעיות עצביות ועוד. בנוסף, חשיפה לכימיקלים במקומות עבודה, כמו: קרבון דיסולפיד, חומרי דישון, כספית ועוד.

 

טיפול

כאמור, אין טיפול רפואי לע"צ תורשתי. אך עם השנים נעשו ניסיונות לתקן חלקית, את החסר בראיית הצבעים, או לפחות לשפר את ההבחנה וזיהוי הצבעים. רוב השיטות מבוססות על שימוש בפילטרים שונים, המשובצים בד"כ במשקפיים או בעדשות מגע. ניתן למקמם מול עין אחת (הלא דומיננטית), או מול שתי העיניים. אורכי הגל העוברים דרך הפילטרים, עשויים לרמוז על השוני בין הצבעים.

 

פילטר אדום 

הרבה עיוורי צבעים, אינם מסוגלים להבחין בין צבעים אדומים וכתומים לבין ירוקים וחומים. פילטר אדום יכול לעזור להם, בכך שהוא חוסם את אורך הגל הירוק וגורם לירוקים להראות כהים לעומת האדומים הנראים מבהיקים. ישנם עיוורי צבעים שהצליחו לעבור מבחן "אישיהרה", בעזרת פילטר אדום. ההסבר: נקודות הרקע נעלמות, ונקודות הציור, מתבלטות.

 

x-chrom 

מדובר על טכניקה חדישה יותר שפותחה ע"י זלצר ב-1971 ונתנה בזמנו דחיפה מחודשת לנושא, בזאת שאפשרה שיבוץ פילטר אדום בעדשת מגע קשה. ב-1986 קנטור וסילבר הצליחו לעשות זאת בעדשת מגע רכה, שהורכבה על עין אחת.

 

Magenta 

פילטרים שונים של קודאק, המשנים את הסטורציה והחיות של הצבע. זאת ע"י ספיגה של גלי האור מכחול-ירוק עד ירוק, והעברה של אורכי הגל משני צידי הספקטרום. בפילטרים כאלו השתמשו למשל על מנת לעזור לסטודנטים עיוורי צבעים, שלמדו היסטולוגיה. הפילטר מדגיש את מרכיבי הרקמה הצבועים אדום וכחול.

 

ChromaGen 

השיטה החדישה ביותר, פטנט רשום. פותחה בשנים 1995- 1999 בבי"ח קלטרברידג' שבאנגליה. מדובר על מערכת של שמונה פילטרים צבעוניים (הפלוסקופיים) המשובצים בעדשות משקפיים או בעדשות מגע.

 

לטענת המפתחים, קיים שיפור כללי בתחושה לצבעים וכן הצבעים נראים ברורים יותר. יתר על כן, ניתן להבחין בגוונים שקודם לא נראו וניכר שיפור באפשרות לציין שמות צבעים. כתוצאה מכך המטופל חווה שיפור בבטיחות כגון, הבחנה קלה יותר של צבעי רמזור. בנוסף, לטענת המפתחים ערכה זו יכולה לעזור בליקויי למידה כמו דיסלקציה למשל.  לשיטה זו אישור FDA מסוף 2000. האישור ניתן רק לשימוש אצל הלוקים בראיית צבעים אדום-ירוק. נאסר להשתמש בעדשות אלו במבחני ראיית צבעים.

 

יש לציין שכל השיטות הנ"ל, מהוות עזרים לשיפור ההבחנה בין צבעים שונים, שאחרת היו נראים אותו הדבר. אולם העדשות לא עוזרות לראות צבעים "חדשים", או לקלוט ולהעריך גוונים כפי שאנשים עם ראיה נורמאלית רואים. למעשה, הפילטרים השונים,מוסיפים בהירות /כהות או שוני בגוון לצבעים, שאחרת קשה או בלתי אפשרי להבדיל ביניהם. אך יש לקחת בחשבון שהדבר יכול לבוא על חשבון הבחנה בצבעים אחרים.

יחד עם זאת, אנו למדים שאפילו ואין בידנו האפשרות לרפא, עדיין מצויים כלים לא מוכרים בפרקטיקה היומיומית, העשויים לעזור ללוקים בראיית צבעים באופן יומיומי.

עוד באתר
בדיקה לגילוי עיוורון צבעים – מבחן אישיהארה

מהו עיוורון צבעים?