שריטה בקרנית העין5692

מאת: פרופ' דוד צדוק, מומחה לקרנית, מנהל מחלקת עיניים בבי"ח שערי צדק
5692

שריטה חוזרת בקרנית נובעת מחוסר היצמדות של שכבת האפיתל, השכבה החיצונית של הקרנית, לקרום הבסיס שלה. הפרעה זו גורמת לכאב עז מאחר ואיבוד תאי האפיתל חושף את קצות העצבים בקרנית. בדר’‘כ יש סיפור קודם של חבלה בקרנית כגון פגיעה מאצבע, נייר, מגבת אך תתכן גם מחלה ניוונית של הקרנית החושפת לשריטות חוזרות.

התסמינים כוללים כאב חד ועז בעין, תחושת גוף זר, רגישות לאור, טשטוש ראיה ודמעת בעיקר בזמן פקיחת העיניים. הסימנים כוללים פצע בקרנית או שכבת תאי אפיתל לא סדירה ולעיתים ניתן לראות פסים כדוגמת טביעת אצבע או שלפוחיות זעירות בשכבת האפיתל. בבדיקת עיניים נתן לצבוע את אפיתל הקרנית בפלורסאין (צבע צהוב) ותחת אור כחול נתן לזהות את מקום השריטה וגודלה.

שריטה פסית בקרנית

שריטה בקרנית צבועה בצהוב על ידי פלורסאין
שריטה בקרנית צבועה בצהוב על ידי פלורסאין

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
המטרה המידית של טיפול בשריטה הינה הקלה על הכאב העז בעין ויצירת שכבת אפיתל חדשה, שתהיה יציבה דיה על מנת למנוע את קילופה בשנית. רוב המטופלים יגיבו לטיפול השמרני, אולם בחלק מהמקרים יהיה צורך בהתערבות ניתוחית וזאת בהתאם למצב ולחומרה. באירוע ראשון של שריטה בקרנית ניתן להסתפק בדר’‘כ בחבישה עם משחה אנטיביוטית או הנחת עדשת מגע על העין למשך מספר ימים. על מנת להוריד את ההסתברות לשריטות חוזרות בהמשך החיים כדאי להמשיך טיפול במשחה מידיי לילה לפני השינה למשך מספר שבועות גם אם חשים בטוב. כאשר יש שריטות חוזרות, יהיה צורך בשימוש קבוע בתחליפי דמעות ומשחה מידיי לילה, תמיסת מי מלח (סליין 5%) ועדשות מגע טיפוליות לתקופה ממושכת. השימוש במשחה מידיי לילה בדומה לשימוש בעדשת מגע נועדו להגן על אפיתל הקרנית מתנועת העפעפיים בזמן פקיחת העיניים.

ניוון של הקרנית הגורם לשריטה חוזרת

טיפול שמרני אחר הינו שימוש בטיפות סטרואידים וכדורי דוקסילין למשך מספר חודשים. התיאוריה שבבסיס הטיפול הזה הינה עליה של חומרי הדלקת בחולים עם ארוזיות חוזרות. חומרי הדלקת גורמים לפגיעה בחיבור שבין תאי האפיתל לבין ממברנת הבסיס שלהם. יש לזכור שסטרואידים בטיפות עלולים לגרום לעליית לחץ תוך עיני וירוד (קטרקט, עכירות העדשה בעין) לכן חייבים להיות במעקב רופא עיניים. דוקסילין הינה אנטיביוטיקה ממשפחת הטטראציקלינים אשר יש לה גם פעילות אנטי דלקתית ולא רק אנטי זיהומית. אנו למעשה משתמשים בפעילות האנטי דלקתית. על מנת להפחית בתופעות הלוואי של כאב בטן ניתן ליטול רק 50 מ’‘ג ליום (חצי כדור).

הטיפולים הניתוחיים כוללים: קילוף אפיתל (עם או ללא תוספת לייזר), דיקור הקרנית בעזרת מחט. במקרים בהם הטיפול השמרני לא עזר, ניתן לשקול התערבות ניתוחית שמטרתה קילוף רקמת האפיתל על מנת לאפשר ריפוי מבוקר ויעיל יותר של הפצע בקרנית. את קילוף האפיתל ניתן לבצע מכאנית בעזרת מטוש או אלכוהול. שיטת קילוף נוספת הינה באמצעות אקסימר-לייזר (PTK) הכולל ליטוש עדין ומדויק של רקמת קרנית עמוקה יותר מבלי לגרום נזק לרקמה מסביב. השימוש בלייזר עלול לגרום לשינוי בכוח תשבורת הקרנית כלומר שינוי במספר המשקפיים. על כן, השימוש בלייזר עדיף כאשר יש שריטה חוזרת עם מיקום מאוד מוגדר. דיקור הקרנית ע’‘י מחט יעיל במקרים בהם שטח השריטה החוזרת קטן והשריטה אינה במרכז הקרנית מאחר והדיקור יוצר צלקות עדינות בקרנית העשויות להשפיעה על איכות הראיה.