עיוורון לילה, יש דבר כזה?5716

מאת: אורית שדמון - מנהלת קליניקת CLC ברעננה,
5716

עיוורון לילה – יש דבר כזה |
כולנו מתקשים לראות בלילה, אך ישנם אנשים הסובלים מעיוורון לילה, הם למעשה לא רואים דבר באפלה. מה גורם לתופעה ואיך אפשר לטפל בה עיוורון לילה הוא לא עיוורון כי אם סוג של ליקוי ראייה. אנשים עם עיוורון הלילה סובלים
מראייה ירודה בלילה או בסביבות אפלוליות, כמו למשל באולם קולנוע חשוך. בעוד שבסביבה בהירה הם אינם חווים כל קושי בראיה, ולמעשה רואים היטב. למרות המונח "עיוורון לילה" אין מדובר בעיוורון בלילה, כי אם בקושי לראות את הסביבה החשוכה.

מהם התסמינים של עיוורון לילה?
התסמינים משתנים על בסיס פרטני לכל מטופל, וכוללים ראייה חלשה באור מעומעם, קושי לראות בזמן נהיגה בלילה, הסתגלות איטית במעבר בין בתנאי תאורה בהירים לאפלוליים. למעשה רק רופא העיניים יכול לאבחן האם מדובר בתופעת עיוורון לילה או בתופעה אחרת.

מהם הגורמים לעיוורון לילה?
חלק מהמקרים הם גנטיים, זהו ליקוי העובר בתורשה, בדיוק כמו ליקויים אחרים, אך קיימים גורמים נרכשים:
מחלות עיניים: מספר מחלות עיניים יכול לגרום לעיוורון לילה, כמו קטרקט, המעוותת את העדשה. התסמין הראשון של קטרקט הוא לעיתים ירידה בראיית לילה.
גם קוצר ראייה, או ראייה מטושטשת, יש בכוחם לגרום לעיוורון לילה.

מחסור בויטמין A: ויטמין A הוא ויטמין חיוני העוזר לשמור על הרשתית ועל ראייה תקינה
מקור לוויטמין A נמצא בירקות צהובים ועלים ירוקים, וכן בפטרוזיליה, כרוב, תרד, בטטות, פלפל אדום, דלעת, , אפרסמון, משמש, גויאבה, מלון, בצל ירוק, עירית, פאפאיה, שקדים, אפרסק, חומוס, עגבניות, אפונה ירוקה, תירס, שמן נבט-חיטה ועוד.

מחסור באבץ. אבץ חיוני לעיניים ומשמש כשותף לויטמין A. ללא אבץ, ויטמין A לא יהיה יעיל באותה המידה, ומחסור בו עלול לגרום לעיוורון הלילה. בשר בקר, עוף, שעועית, אגוזים, פטריות, ביצים, שומשום, שוקולד מריר ושום הם מקורות עשירים באבץ.

רטיניטיס פיגמנטוזה: רטיניטיס פיגמנטוזה היא מחלה גנטית נדירה המשפיעה בעיקר על אנשים צעירים, בדרך כלל לפני גיל 30. הרעת ראיית לילה הוא התסמין המוקדם.

סוכרת. אנשים עם סוכרת נמצאים בסיכון גבוה יותר לבעיות ראיית הלילה. במהלך השנים, רמות סוכר גבוהות בדם מרעילות את כלי הדם והעצבים בעיניים, דבר הפוגע בהדרגה ברשתית. שני הסימנים המוקדמים לבעיות ראיה כתוצאה מסוכרת הם ראיית הלילה ירודה, וכן זמן הסתגלות ממושך במעבר מסביה מוארת לסביבה יחסית חשוכה.

חשיפה לאור השמש. שמש בהירה מתמשכת יכולה לפגוע בראיית הלילה עד לכמה ימים

מהן אפשרויות טיפול עיוורון לילה?
יש לבדוקת תחילה את ההיסטוריה הרפואית ואף לבקש דגימות דם, למדידת רמת הסוכר, הויטמינים השונים והאבץ.
בנוסף, עיוורון הלילה הנגרם על ידי, קטרקט, או חוסר ויטמין A ניתן לטיפול ושיפור. במידה ומדובר בפגם גנטי, לא נמצא פיתרון, ואנשים הלוקים בעיוורון לילה גנטי צריכים להימנע מנהיגה בשעות בחשיכה ובהימצאות לבד במקומות אפלים ולא מוארים.

כיצד ניתן למנוע עיוורון לילה?
לא ניתן למנוע עיוורון לילה כתוצאה ממומים מולדים או מצבים גנטיים, שמירה על רמת סוכר נמוכה בדם, תזונה מאוזנת ועשירה ​בויטמינים נוגדי חמצון ומינרלים, אשר עשוי לסייע במניעת קטרקט. כמו כן, לבחור מזונות המכילים רמות גבוהות של ויטמין A כדי להפחית את הסיכון של עיוורון הלילה.

איך מתמודדים עם התופעה?
אדם הסובל מתופעת עיוורון לילה, מחויב לנקוט באמצעי זהירות כדי לשמור על עצמו ועל אחרים. יש להימנע מנהיגה בשעות החשיכה והלילה ולדחות את הנהיגה לשעות היום. לעיתים רופא העיניים ימליץ על שימוש במשקפיים בעלי עדשות מיוחדות לראיה בלילה. בשעות היום מומלץ להשתמש במשקפי שמש כהים, אשר מפחיתים את הבוהק בשהות בסביבה מוארת, ויש בכוחם להקל על המעבר לסביבה חשוכה.

באופטיקה CLC ניתן לפתור, אפילו חלקית את התופעה, באמצעות משקפיים בעלות עדשות מיוחדות הנקראות עדשות eyes coop, בעלות גוון כתום לסובלים מרטיניטיס וכן עדשות בעלות גוון צהוב לבעלי קושי בראיית לילה. העדשות הללו מסייעות הן בשעות הלילה והן בשעות היום ועוזרות לבעלי תופעת עיוורון לילה, להתמצא טוב יותר בסביבה חשוכה ולצמצם את הפער במעבר מראייה בסביבה מוארת לראיה בסביבה חשוכה.

הכותבת אורית שדמון, מנהלת קלינקת CLC רעננה