טיפול בתזונה למחלת ניוון רשתית2733

מאת: איתי שרף מנהל קליניקת Clear לטיפול במחלות עיניים בעזרת הרפואה הסינית, איתי שרף – טיפול במחלות עיניים ברפואה סינית
2733

אנחנו זה מה שאנחנו אוכלים – טיפול בתזונה למחלת ניוון רשתית, Macular Degeneration

במשפט זה אומנם יש אמת. על מנת לספק לגופנו את ההזנה הדרושה לו כדי לתפקד בצורה מקסימלית יש לאכול בתבונה מזון אשר יכלול את כל אבות המזון הדרושות לו.
כאשר אנו בריאים ובהנחה שאנו אוכלים בתבונה יש אפשרות לספק לגופנו את כל הדרוש ללא לקיחת תוספי מזון.

מאחר שרובנו חטאנו במשך חיינו ולא הקפדנו מספיק על תזונה בריאה גופנו נפגע מכך, וכמובן שגם העיניים שלנו. 25% מההזנה שאנו מקבלים מהמזון שאנו אוכלים מגיע אל המערכת שאחראית על הראייה שלנו. לדוגמה: לאחר בלוטת האדרנל, הריכוז של ויטמין C בעיניים הוא הגבוה ביותר בגופנו. מכאן שאפשר להבין את החשיבות העליונה שיש למזון שלנו על תפקוד תקין של הראייה שלנו. הקפדה על תזונה נכונה לא רק שתעזור לנו למנוע ולהאט את מחלת העיניים שלנו (בין אם המדובר במחלות דוגמת גלאוקומה, ניוון רשתית או מחלות אחרות) אלא תדאג לתפקוד תקין של כל המערכות האחרות בגוף.
בכדי לשמור על עיניים בריאות יש לשים דגש על איזון בהכנת התפריט שלנו, כלומר שהמזון שלנו יכלול מספר רכיבים רב: ויטמינים, מינרלים, פחמימות מורכבות, חלבון, שומנים חיוניים וכמובן מים נקיים. בכך ניתן לה
שינוי תזונתי הוא לא דבר שאפשר לעשות ביום אחד, יש צורך לעבור תהליך מחשבתי עמוק על-מנת שיהיה אפשר ליישם את השינוי הנדרש. מרבית האנשים אוכלים במשך רוב חייהם מה שהם אוהבים ולאו דווקא מה שגופם צריך. הלשון והטעמים קובעים לנו מה, כמה ומתי לאכול. ישנם אנשים רבים שלמרות שהם יודעים שתזונה לקויה תדרדר את מצבם, אינם מצליחים לעשות את השינוי הנדרש.
אני חושב שבכדי לעשות שינוי תזונתי יש לקרוא וללמוד את נושא התזונה ולהבין מדוע יש למזון מסוים חשיבות מסוימת וכו'. כאשר נבין יותר את החשיבות שבהרכב המזון יהיה לנו קל יותר ליישם את השינוי התזונתי הדרוש.

מזונות מומלצים לסובלים מניוון רשתית – Macular Dgeneration
לוטאין וזיאקסנטין הם אנטי-אוקסידנטים ממשפחת הקרטונאידים בעלי עוצמה רבה החשובים ביותר לשמירה על בריאותה של הרשתית.

הלוטאין והזיאקסנטין מתפקדים כמו משקפי שמש המגנים על קולטני האור ברשתית. ריכוז הלוטאין הגבוה ביותר נמצא בפריפריה של המקולה וריכוזו הגבוה ביותר של הזיאקסנטין נמצא במרכזה.
את עיקר הלוטאין והזיאסנטין אנו יכולים לקבל בעזרת אכילה של ירקות צהובים, כתומים ובעיקר ירוקים (בעיקר הכהים).

להלן רשימה של המזונות מומלצים על-מנת לספק לרשתית שלנו את ההגנה הרצויה:

מקורות ללוטאין
תרד, כרוב ניצנים, כרוב ירוק, ברוקולי, חסה ערבית, עלי מנגולד, זוקיני, דלעת, תירס, עגבנייה, תפוז, גזר, לפת ירוקה (מבושלת), תירס וחלמון ביצים.

מקורות לזיאקסנטין
תירס, מלון, דלעת, תפוז, מנגו, כרוב ניצנים, משמש ואפרסק.
דיאטה המכילה 9-5 מנות מהמאכלים הללו אמורה לספק את אשר נחוץ לבריאות העין.
הלוטאין והזיאקסנטין מסיסים בשומן ולכן צריך רכיב שומני על מנת שיוכלו להיספג היטב בגוף. מומלץ לצרוך אותם ביחד עם שמן זית ו/או אגוזים.

אוכמנית
האוכמנית ידועה כאחד האנטי-אוקסידנטים החזקים ביותר הקיימים בטבע. האוכמנית הכחולה שייכת למשפחת הפלבונואידים. האוכמנית מכילה אנתוציאנוסיד אשר מקנה לה את תכונותיה האנטי-אוקסידנטיות. עוד ידוע שהיא משפרת את ראיית הלילה, מחזקת ומשפרת את זרימת הדם בנימי העין וכך תורמת תרומה רבה לבריאותה ולתפקודה התקין.

פירות נוספים שמומלץ לצרוך הידועים כאנטי-אוקסידנטים:
שזיף מיובש, צימוקים, תות שדה, פטל, דובדבנים, קיווי ואשכולית.
בתאבון ובהצלחה!

הטיפול מתבצע רק לאחר אבחון מדויק שביצע רופא עיניים. הטיפול מתבצע בשיתוף מלא עם רופאי עיניים קונבנציונליים, ומתייעצת, בעת הצורך, עם הרופא המטפל של המתרפא, כמו גם עם רופאת עיניים המלווה את המרפאה בקביעות.

למידע נוסף בנושא טיפול בתזונה לניוון רשתית – רפואה סינית

 

לשיטות טיפול במחלה בדרכים קונבנציונליות, לחץ כאן – מחלות רשתית העין