תסמונת המחשב, סינדרום המחשב, Computer Vision Syndrome1973

מאת: ד"ר יצחק בכר, כירופרקט (M.S.c D.C)
1973

תסמונת ראיית מחשב היא הפרעה בריאותית שכיחה כתוצאה מעבודה ממושכת מול מסך מחשב הכוללת בין היתר עיניים אדומות, שיבושי ראייה, הפרשת דמעות מוגברת ועוד. הדרך לטפל בבעיה היא בעיקר הענקת מנוחה לעיניים מעבודה מול מסך כלשהו והקפדה על עמדת עבודה ארגונומית.

המחשב מצוי בכול מקום. כמעט אין בית ללא מחשב ובוודאי אין מקום עבודה שהמחשב אינו מהווה בו כלי עבודה מרכזי. לנוכח השימוש המוגבר במכשיר הזה יש לקחת בחשבון את מגוון הבעיות הבריאותיות שהוא עלול לגרום וביניהן תסמונת ראיית מחשב, מכלול של סימנים וסימפטומים הנובעים משימוש אינטנסיבי במחשב.

תסמונת ראיית המחשב
תסמונת ראיית המחשב

תסמונת ראיית מחשב, מה זה?
תסמונת ראיית מחשבשילוב של השימוש האינטנסיבי במחשב גורם למגוון בעיות בריאותיות ובכללן נזקים לעיניים ולראייה. תסמונת ראיית מחשב או (Computer Vision Syndrome) היא אוסף של תסמינים וסימפטומים הנובעים משימוש ממושך ורציף במחשב. מנתוני ארגון האופטומטריסטים האמריקאי עולה כי עד 90% ממשתמשי המחשב חווים תופעות הקשורות בתסמונת זאת.

הסימפטומים כוללים: עיניים יבשות, עיניים שורפות, עיניים עייפות, אדמומיות, ראייה מטושטשת, ראייה כפולה, קושי בחידוד הראייה, הפרשת דמעות מוגברת, עפעוף יתר, כאבי ראש, כאבי צוואר וכאבי כתפיים. על פי נתונים סטטיסטים כ90% מהמשתמשים במחשבים סובלים או יסבלו מחלק או מכול הסימפטומים הללו.

גורמים לתסמונת
הראייה האנושית נועדה גם ואולי אף בעיקר לשימוש לראייה למרחוק. סביבת החיים והעבודה המודרנית אינם מספקים לנו מספיק הזדמנויות להביט למרחקים. הקושי על מערכת הראייה הנובע מהעובדה שאנו מתמקדים רוב הזמן על עצמים קרובים, המיקוד על תמונת מסך מרצדת יוצר קושי נוסף. הקושי העצום של העיניים להתמקד בפיקסלים מרצדים מאמצים את העיניים ומתישות אותן. עיניים אמורות להיות רטובות. כאשר העיניים יבשות הן מאדימות ולעיתים אף מפרישות ונגרם כאב. חשוב לציין שיובש בעיניים עלול בסופו של דבר לגרום נזק למשטח הקדמי של העין ולפגיעה באיכות הראיה.יש מספר סיבות לתופעה כאשר סיבה מרכזית היא השילוב של במיקוד עיניים ממושך שבו אנו לא ממצמצים די הצורך ומיזוג האוויר שגורם לאוויר יבש בחלל החדר.

טיפול
לרוב עצירת העבודה עם המחשב יעלימו את הנזקים האופיניים לתסמונת ראיית מחשב. אם אין באפשרותכם או ברצונכם להפסיק את העבודה מול המחש אזי ערכו הפסקות תכופות ובהן הביטו למרחק. עפעפו לעיתים תכופות, טפטפו טיפות עיניים שנועדו לכך, שתו הרבה מים ותרגלו תרגילי עיניים. לצורך תרגילי העיניים יש לערוך הפסקות בעבודה מול המסך. כול 10 דקות יש למקד את המבט למרחק של 10 מטרים למשך 10 שניות. (חוק: 10-10-10) לאחר מכן יש למקד את המבט לסירוגין 10 מטרים קדימה למשך 2-3 שניות ואל האצבע שלך למשך 2-3 שניות.יש לחזור על התרגיל הזה 10 פעמים.

מניעה
עמדת מחשב ארגונומית
הקפידו על עמדת עבודה שבה השולחן והכיסא מאפשרים עבודה נכונה ולא מאמצת.

הקפידו על הפסקות תכופות בעבודה לצורך מצמוץ.

הקפידו על מסך LCD טוב בעל יכולת הפרדה וניגודיות גבוהים. מסך LCD טוב יותר ממסך רגיל. התמונה יותר חדה ופחות מרצדת. יש לכוון כיוון אופטימאלי את הבהירות, הניגודיות והתאורה האחורית. השתמש במידת הצורך באנטי הבהק. אל תשכחו למקם את המסך במרחק נכון (40- 60 ס"מ) ובגובה הנכון (קצה העליון של המסך צריך להיות מעט מתחת לקו הראייה). חזור ושנה את מיקום וגובה המסך במידה ומישהו אחר עבד על המחשב וכיוון מחדש את עמדת העבודה.

הקפידו על הפסקות קצרות בעבודה שבמהלכן תתבוננו רחוק.

שינויים בחדר
וודא תאורת חדר מתאימה. רוב המשרדים נוטים לתאורת יתר ביחס לצורך בעבודת מחשב. השתמש בוילונות לשליטה על האור הנכנס מהחלונות. השתמש בתאורה נמוכה שאינה מייצרת רפלקשין על המסך ומפחיתה את המאמץ של העיניים. השתמש במנורת לצורך הארה של המסמכים. ודא שהאור לא מאיר על המסך או על העיניים שלך. נקה את המסך לעיתים קרובות. כתוב בפונטים כהים על רקע בהיר (שחור על לבן). שימוש במשקפיים במידת הצורך.

המשיכו לקרוא אודות זהירות שיש לנקוט במשרד וכן אודות פגיעות ממאמץ נשנה המנגנון באמצעותו מתרחשות פציעות בעבודה עם מחשב. כמו כן קבלו טיפים לגבי עמדת מחשב ארגונומית.