הסרת משקפיים ללא ניתוח, אורטוקרתולוגיה4200

מאת: אורית שדמון - מנהלת קליניקת CLC ברעננה,
4200

Orthos – נכון, תקין, מתוקן
Keras – קרן, קרנית
Logos – מדע
מומחים לעדשות מגע וחוקרים הבחינו כבר בשנות השישים בתופעה של עדשות מגע הגורמות למיתון או ירידה בקוצר הראייה. לתזכורת, עדשות המגע המודרניות קיימות כבר מסוף שנות הארבעים, עשויות מחומר פלסטי וקטנות בקוטרן מקוטר הקרנית. ב-1956 פרסם רוברט מוריסון בארה’‘ב על תוצאות מעקב במשך שנתיים אחרי מתבגרים מרכיבי עדשות מגע קשות. לצורך מחקר זה העדשות הותאמו במכוון שטוחות יותר מקימור הקרנית ותוצאות המחקר הצביעו על תופעה של עצירת התקדמות קוצר הראייה.

הסרת משקפיים ללא ניתוח
טופוגרפיה של הקרנית
הסרת משקפיים טבעית
טופוגרפיה של הקרנית
שיטה להסרת משקפיים
טופוגרפיה של הקרנית

רקע מדעי
מחקרים נוספים הראו שינוים בקימור הקרנית (קרניות ‘‘שטוחות’‘ יותר), קוצר ראייה יורד וחדות ראייה משתפרת. כל זאת בין מרכיבי עדשות מגע קשות. קוצר ראייה הינה תופעה הגורמת התעניינות רחבה, ומחקר על סיבות של התפתחות קוצר ראייה ומציאת דרך למנוע ולהקטין את ממדיו זוכה למאמצים אפילו של ממשלות. יש לזכור ככל שהעין ארוכה יותר חלקיה ‘‘מתוחים’‘ יותר, כך שבעין קצרת רואי הרשתית הופכת למתוחה ודקה יותר. בדרגות הגבוהות של קוצר ראייה, גוברת האפשרות של חורים ברשתית, הפרדות הזגוגית, הפרדות הרשתית ופגיעות נוספות בגיל מבוגר יותר. לכן ניתן להבין את הניסיונות לטפל ולמנוע את התופעה. כבר ב-1956 פיתח גורג' גסן בארה’‘ב את שיטת ה-OrthoFocus לשינוי מכוון של קוצר הראייה. אלא שהניסיון לטיפול באמצעות Orthokeratology (השם שקיבלה השיטה כבר אז), היה ארוך ומסורבל. העדשות היו עדשות קשות רגילות אך מותאמות ‘‘שטוח’‘ ככל האפשר על מנת לגרום למרכז הקרנית להפוך לשטוח יותר ולהוביל ע’‘י כך ליצירת עין קצרה יותר.

 

להשגת תוצאה זאת היה צורך להחליף עדשות כ-8 פעמים! בפרקי זמן של כחודשיים בין שינוי לשינוי. כלומר, שנה ויותר של טיפול אינטנסיבי ומייגע שלא לדבר על יוקר התהליך. חומרי הגלם לייצור עדשות היו מוגבלים (חומר ‘‘לא נושם’‘). רק בשנות השמונים, לאחר הופעת העדשות הרכות, החל השימוש בחומרים עבירי חמצן לעדשות קשות. כעת כדי להבין מהו השוני המהותי באורטוקרתולוגיה של היום, עלינו להבין מהו ההבדל בין עדשה קשה ‘‘מסורתית’‘ לבין Reverse Geometry. עדשה רגילה ‘‘נחה’‘ על הקרנית בדומה לפיסת נייר קטנה הנצמדת לקצה האצבע ברגע שהאצבע נוגעת בה. הלחות הטבעית מעל שטח הקרנית יוצרת מתח פנים המאפשר לעדשה להיצמד ביציבות. משטח האחורי של העדשה בנוי כך שקימורו מתאים במדויק לקימור החיצוני של הקרנית. המכשיר למדידת קימור הקרנית (קרטומטר) מאפשר למדוד במדויק רק חלק מרכזי קטן של הקרנית ולכן היכולת לתכנן את היקף העדשה ואת השפעתה על החלק ההיקפי של הקרנית הייתה מוגבלת ולא מדויקת. העדשה המודרנית ל-Ortho-K מתוכננת כפי ששמה מרמז בצורה ‘‘הפוכה’‘:
קימור מרכזי גדול ושטוח במיוחד.
קימור המשך ‘‘הפוך’‘, קימור גדול יותר.
קימור נוסף המקביל לקרנית.קימור היקפי להקלה על זרימה והחלפת דמעות מתחת לעדשה באמצעות תנועתה.
תכנון העדשה מתבסס על ‘‘עומק סגיטלי’‘ של עדשה המשפיע על העומק הסגיטלי של הקרנית ומשנה אותה. הקימור השני ה’‘מתקמר’‘ דרסטית אמור לאפשר את השינוי במבנה הקרנית, לאפשר מקום שונה של הקרנית לכיוון ההיקף כאשר מרכזה הופך שטוח יותר ולאפשר מקום ליצירת מאגר של החלפת דמעות.


מה קורה לקרנית? מה גורם לשינוי?
מקובל לחשוב שהשיניים הגדולים החלים בקימור הקרנית הן תוצאה של ‘‘חלוקה מחדש’‘ של רקמות הקרנית. בעזרת שכבת הלחות הקיימת בין העדשה לקרנית נוצרת דינמיקה של מרכז קרנית דקה יותר(שכבת האפיתל) מלווה בתנועת תאים להיקף. מרכז הקרנית הופך לדק ושטוח יותר והיקף הקרנית הופך לעבה וקמור יותר. שני גורמים תרמו תרומה מהותית לתנופה ולהצלחה של תהליך חדש זה:

  • השינויים ושיפורים הגדולים בסוגי חומרי הגלם.
  • עבירות החמצן הגבוהה מאוד של חומרים אלה מאפשרים ייצור של עדשות בעלות קוטר גדול מאוד ובכך לאפשר ריכוז טוב המונע חיכוך ושומר על מצב פיזיולוגי תקין של הקרנית.
  • הופעת ה-Computerized Corneal Topography , המאפשרת על ידי מיפוי מדויק ונקודתי של רוב שטחה של הקרנית הבחנה ומדידה מדויקים ותכנון מדויק של העדשה. בוודאי זה לא הדיוק האולטימטיבי אך הנתונים שהטופוגרפיה מאפשרת הן ללא ספק הכרחיים לתכנון ומעקב נכון.

 

המעקב חשוב במיוחד, כיוון שבאמצעות הטופוגרפיה אפשר ללמוד ולמדוד מיד אחרי הסרת העדשות את מידת השפעתן, לטוב ולשלילה על הקרניות. לחץ יתר, מקום לא מרוכז וכל תופעה מעוותת נוספת מתגלות עם מיפוי קרנית במעקב ומנחות לגבי תכנון השינוי. כיום, הזרם המרכזי של ה-Ortho-K מאפשר הרכבת עדשות בטוחות ונוחות בשעות השינה. השפעת העדשות במשך שעות השינה אמורה לאפשר שינוי בחדות הראייה, כך שיהיה אפשר לתפקד כל היום ללא עדשות מגע, ללא משקפיים ועם איכות ראייה נורמלית. הרעיון הוא שהרכבת עדשות בזמן השינה גורמת לשינויים מהירים ויציבים יותר. בנוסף נמנעות תופעות החיכוך והיובש במשך היום. ההסתגלות קלה יותר במיוחד לאלה שלא הרכיבו בעבר עדשות מגע, וכמובן, הרבה יותר קל לתפקד במיוחד בפעילויות ספורטיביות ואינטנסיביות.

 

שלבי ההתאמה
בדיקה דיאגנוסטית, הזמנת העדשות, הדרכה מתאימה ביום המסירה. הפציינט מרכיב את העדשות עם לכתו לישון וביצוע בדיקה על ידי המומחה למחרת בבוקר. בדיקה מפורטת של כל מרכיבי ההשפעה מבוצעת ובעקבותיה נקבע ההמשך. שינוי במבנה העדשות או המשך ההרכבה. כאשר הושגה לאחר פגישה אחת או מספר פגישות תמונה טופוגרפית של הקרנית המראה תהליך חיובי, דינמיקת המעקב נמשכת בפרקי זמן של שבוע, שבועיים, שישה שבועות, חודשיים. פרק זמן זה נחשב לארוך מספיק להשגת מטרות הטיפול. בהמשך במידה והשגרה מראה שתגובת הקרנית נורמלית ואיכות הראייה כנדרש, ניתן לנסות להסיר את העדשות פעם או פעמיים מלילות השבוע ולצפות שהשינויים שהושגו יישמרו.
האם זה עד כדי כך טוב? האם טוב לכולם? לא ולא! אם הניסיון והבדיקות למחרת לא מראות תוצאות רצויות או התמונה של העדשה או הקרנית בבדיקת הבוקר מראה על תופעות שליליות, אם אין שיפור בשינויים, כל אלה יביאו להפסקת הטיפול. התגובה אישית בכל מקרה ומקרה: מידת קשיחות הקרנית, התאמה טובה יותר או פחות, ריכוז טוב יותר או פחות, כל אלה גורמים שישפיעו או יקבעו את התוצאות.
יצרני העדשות ל-Ortho-K מדברים על שינויים אפשריים בין 4 ל-6 דיאופטר, אם כי בכינוסים מקצועיים מדווח על שינוים גדולים יותר. אין לשכוח שהתהליך הינו הפיך להבדיל מניתוחים, כלומר, במידה ומפסיקים את הטיפול נמנעים מתוצאות לא רצויות או נזקים. שינויים וחידושים מופיעים בקצב מהיר. עדשות ה-Reverse Geometry מתגלות ככלי חשוב ומרשים גם במקרים של כישלונות של ניתוחי לאסיק לתיקון ראייה ועד להתאמה במקרים של קרטוקונוס. כמו כן, השימוש בעדשות חדשות אלו מיוצרות מחומרים חדישים בעלי עבירות חמצן גבוהה מאוד היכול להתפתח לכיוון חדש, מקל ומשופר בכל מקרה שגרתי של התאמת עדשות קשות.

 

תהליך הטיפול
בתחילת הטיפול מתבצע מיפוי טופוגרפי של הקרנית בעזרת מכשיר הנקרא: Topografer Corneal המיפוי, המתבצע ללא מגע, נותן לאופטומטריסט תמונה רחבה יותר של טופוגרפית הקרנית, ועל כן מסייע בתכנון והתאמת העדשות. עם קבלת העדשות בפעם הראשונה, מרכיבים אותן למשך כחצי שעה בהשגחת האופטומטריסט המטפל, מתבצעת הערכה של התאמת העדשות, וכן בטיפול בהן. לאחר ההרכבה בלילה הראשון מתבצעת למחרת בדיקת התאמה נוספת.
כבר אחרי הלילה הראשון מבחינים בירידה משמעותית בקוצר הראייה. עם המשך ההרכבה בלילות הבאים מבחינים בשיפור נוסף. בדיקות נוספות יערכו עד להשגת חדות הראייה הרצויה. במהלך בדיקות המעקב יערכו שוב ושוב מיפויים טופוגרפיים של הקרניות כדי להעריך את התקדמות התהליך. לעיתים יש צורך לבצע שינוי במבנה העדשות על מנת לקבל את התוצאות הרצויות. לאחר שהתקבלה חדות ראייה טובה, ניתן לצמצם את הצורך בהרכבה לתדירות של פעם אחת עד שלוש פעמים בשבוע.

יתרונות

    • הראייה טובה במשך היום ללא צורך בהרכבת משקפים או עדשות מגע.
    • השיפור בראייה מיידי (כבר לאחר ימים ספורים).
    • העדשות לא גורמות להפרעה, בזמן שינה לא חשים בהן כלל.
    • פחות סיכונים מניתוחי עיניים.
    • הטיפול נוח והפיך.

חסרונות

  • עלות טיפול יקרה (בסביבות 1000$) עקב המכשור היקר והמעקב המקצועי הצמוד.
  • הטיפול בתחילתו דורש יותר הדרכה ומספר בדיקות התאמה עד להשגת התוצאות הרצויות.
  • עם הפסקת העדשות בלילות קוצר הראייה חוזר בהדרגה.

שאלות ותשובות
מדוע השיטה אינה מוכרת בקרב הציבור הרחב?
התאמת עדשות אורטו-קי דורשת התמחות מיוחדת, מכשור טכני יקר והשקעת זמן ומשאבים רבים. במידה והאופטומטריסט או הרופא אינם מתמחים בהתאמת אורטו-קיי הם לא יציעו את השיטה בזמן הבדיקה, אלא יטו להציע משקפיים, עדשות מגע או ניתוח לתיקון ראייה.
מי מתאים לטיפול?
בעלי קוצר ראייה של עד -4.00 או עם צילינדר של עד 1.50, להם יש סיכוי להגיע לראייה טובה. ישנם גם דיווחים על הצלחה במקרים של מספרים גבוהים של למעלה מ–6.00 . גורמים נוספים המשפיעים על הצלחת ההתאמה הם: צורת הקרנית, הרצון וההתמדה של המטופל בהרכבת עדשות מגע. יעוץ ובדיקה בעזרת ציוד אלקטרוני מתקדם יקבעו האם השיטה מתאימה למטופל.
האם השיטה בטוחה?
השיטה בטוחה במידה והעדשות מותאמות היטב ומתבצע מעקב ע’‘י מומחים. בעזרת הטיפול נהנים היום אנשים רבים מראייה טובה במשך היום ללא עזרת משקפים או עדשות מגע, ללא כל השפעה שלילית על העיניים כפי שקורה לעיתים לאחר ניתוחים. כמו עם כל הרכבת עדשות מגע, יש לנקוט בטיפול נכון על פי ההוראות על מנת לשמור על בריאות העין.
בכל מקרה הטכנולוגיה כיום מאפשרת ליצר עדשות בעלות עבירות חמצן גבוהות מה שמבטיח אספקה מצוינת של חמצן לרקמות העיניים.
האם השיטה מתאימה גם לילדים?
השיטה בטוחה למבוגרים ולילדים כאחד. זוהי אלטרנטיבה מצוינת למשקפים גם לילדים שרק התחלו להרכיב משקפים, ובכך למנוע או להאט את קצב התקדמות קוצר הראייה.
אם אני ישן מעט שעות בלילה האם הטיפול אפקטיבי?
בתקופה הראשונה תוצאות תושגנה במהירות רבה יותר במידה ותהיה הרכבה במהלך שינה של כשבע שעות. במהלך הזמן גם הרכבות קצרות יותר תהינה אפקטיביות, כשהמטרה להגיע להרכבה של לילות בודדים בכל שבוע.
למה לא לעבור במקום זה ניתוח לתקון קוצר הראייה?
העיניים יכולות להמשיך ולהשתנות עם הזמן.גם לאחר ניתוח יכול המספר להשתנות,וכתוצאה מכך עלולה שוב להיגרם תלות במשקפיים או בעדשות מגע, כשהפעם ההתאמה של העדשות תהיה הרבה יותר מורכבת. ניתוח הוא לא אופציה לילדים או למי שהראייה שלו משתנה. הוא איננו עוצר את התקדמות קוצר הראייה. כמו כן ידוע שכל ניתוח כרוך בסיכון מסוים.
האם הרכבת עדשות מגע בלילה לא מפריעה לשינה?
בדקות הראשונות של הרכבת העדשות, קיימת תחושת אי נוחות החולפת בד’‘כ עם עצימת העיניים. ישנם מקרים בודדים המם מתלוננים המטופלים על אי נוחות שנמשכת שני לילות לכל היותר מתחילת הטיפול. עם הזמן גם הפרעה ראשונית זו פוחתת עד להסתגלות מוחלטת.

 

הכותבת אורית שדמון, מנהלת קלינקת CLC רעננה