זוקן ראייה, פרסביופיה, Presbyopia2810

מאת: ד"ר משה מלכין, מומחה למחלות וניתוחי עיניים, מנהל רפואי Eyes.co.il
2810

פרסביופיה ,הינו ליקוי ראייה, ולמעשה מהווה את הליקוי הנפוץ ביותר. להבדיל מליקויים אחרים, פרסביופיה קשור לגיל, ומתרחש ברוב המקרים בשנות הארבעים לחיי האדם (בממוצע מגיל44). ליקוי זה מתבטא בחוסר יכולת לראות בבירור מקרוב (קריאה, השחלת חוט במחט וכו'). התופעה נובעת מהחלשות כושר האקומודציה עקב הירידה בגמישות העדשה הטבעית של העין, הנמצאת מאחורי האישון. חדות הראייה לרחוק נשמרת ללא הפרעה.
היסטוריה
פרסביופיה הינו ליקוי המוטבע באדם מאז ימי קדם (במידה וחי מעל 40 שנה). ברומא, עזר נפוץ לקריאה היה מדליון מאבן ענבר מלוטשת תלוי בשרשרת מעל הצוואר. באירופה של ימי הביניים הומצא המונוקול, כלומר, אותה עדשה מגדלת שגם היא הייתה כרוכה בשרשרת מסביב לצוואר, ואותה היו ‘‘תוקעים’‘ בארובת העין מול עין אחת כשרצו לקרוא משהו באופן חפוז. פריצת הדרך לסובלים מפרסביופיה הייתה רק במאה ה-19 , כאשר הומצאה עדשת הביפוקל ע’‘י בנימין פרנקלין. בפעם הראשונה זוג אחד של משקפיים אפשר לאנשים לראות היטב הן למרחק והן לקריאה.

פרסביופיה - תסמונת היד הארוכה
פרסביופיה – תסמונת היד הארוכה

 
סימפטומים
אחד מהסימנים המקשרים על פרסביופיה, הינו הצורך לאחר עבודת עיניים מרוכזת לקרוב,
לחזור ולהתפקס לרחוק עם ההשהיה הרגעית הכרוכה בכך. סימפטומים נוספים: תחושת תעוקה (מתח ולחץ) בעיניים לאחר קריאה (גם לא ממושכת), המלווה לעיתים בכאב ראש ואדמומיות בעיניים.

הפגיעה בכושר הראייה לקרוב והקריאה, הולכת וגוברת עם השנים במקביל לירידה ההדרגתית של כושר האקומודציה. בקריאה למשל, בתחילה לא רואים אותיות קטנות ממרחק קצר (10 – 20 ס’‘מ), ולאחר מכן גם אותיות גדולות יותר במרחקים גדולים יותר מהעיניים. עם השנים ישנו גם קושי לראות את הכתוב על מסך המחשב, הנמצא בד’‘כ במרחק של 50 – 60 ס’‘מ, כך שהתופעה מאופיינת היא הרחקה הדרגתית של החומר הכתוב מהעין ‘‘או שהזרוע לא מספיק ארוכה’‘.

 
דרכי מניעה
למנוע ליקוי זה, נוכל כאשר נדע לעכב או למנוע את תהליך ההזדקנות או למצוא את מעיין הנעורים.
טיפול
משקפי קריאה מאפשרות את הראייה לקרוב. כל אחד המבקר ברשתות בתי המרקחת או בחנויות האופטיקה, ראה את מדפי המשקפיים המגדילות ותהה אם הן תתאמנה לו, או עלולות להסב נזק לעיניו. למעשה, משקפי ‘‘חצי’‘ או משקפיים שלמות כאלה, כעזרים לקריאה, הינם בד’‘כ שימושיים מאוד לאלו הרואים טוב למרחק ללא משקפים, במידה והם בחרו את המשקפיים עם כוח הדיופטר (’‘המספר’‘) המתאים להם. המספר הנדרש תלוי בגיל ובגורמים נוספים. במקרים רבים המספר הנדרש (3D1+ 2D+ D+ וכו'), יגדל בין 44 ל -60. המספר הנכון הנבחר יאפשר קריאה במרחק נוח (מרחק עבודה), במידה והמספר חזק מידי, יהיה צורך להחזיק את חומר הקריאה קרוב מידי, מה שיגרום להתעייפות ולתעוקת בעיניים. למרות שמשקפיים אלו כדאיות למספר אנשים, הן עלולות להיות בלתי מתאימות לאלו הזקוקים גם למשקפי מרחק, לאלו הזקוקים למספרים שונים בשתי העיניים ולאלו שהמרחק בין אישוניהם שונה מהמרחק בין מרכזי העדשות במשקפיים האמורות. בנוסף, המסגרות עשויות בד’‘כ מחומר זול, ולא תמיד תואמות לפנים, מה שעלול לגרום לאי נוחות בקריאה ממושכת. עדיף ורצוי להתאים משקפיים לקריאה אצל אופטומטריסט או רופא עיניים.

 

 

משקפיים ביפוקליות  
משקפי ביפוקל מאופיינים בקו החוצץ בין החלק העליון לבין התחתון. הקו מפריד בין העדשה העליונה המותאמת לתיקון ראייה לרחוק, לבין העדשה התחתונה (ה’‘תוספת’‘) המיועדת לקריאה ולראייה מקרוב, ומותאמות לאנשים שללא משקפיים גם לא רואים היטב למרחק. המשקפיים נותנים פתרון למרחק ולקרוב, אך לא מותאמות למרחקי הביניים (לאובייקטים 35 – 100 ס’‘מ מהעין).יתרונן הגדול נעוץ באפשרות שהם מספקים ראייה נאותה לרחוק ולקרוב עם זוג אחד של משקפיים, כלומר, פותרות את הפרסביופ (האדם הסובל מהליקוי) מהצורך לשאת שני זוגות של משקפיים. ישנם אנשים שלא אוהבים עדשות אלו בגלל קו ההפרדה – המעיד על הגיל.

 
משקפיים רב-מוקדיות –  מולטיפוקליות
עדשות מולטיפוקל הומצאו ופותחו בשנים האחרונות. עדשות אלו מאופיינות בנוחיות, כך שמהחלק העליון רואים היטב למרחק (’‘המספר’‘ למרחק), דרך החלק התחתון רואים היטב לקרוב ובין שני החלקים הללו, ישנם מספרים רציפים המאפשרים ראייה טובה למרחקי הביניים, למשל מסך המחשב, תווי נגינה, לוח מחוונים במכוניות, כיתוב על קופסאות במדף החנות וכו'.

 
יתרונות:
– ראייה טובה לכל המרחקים מבלי להזדקק למספר זוגות משקפיים.
– אין קו הפרדה.
– לא מסגירות את הגיל.

 
חסרונות
– מורכבות ויקרות.
– חייבות להיות מאיכות משובחת, ממורכזות במדויק לגבי האישונים, מותאמות בשלמות למסגרת, והמסגרת לפנים ולגובה העיניים.
– קושי בהסתגלות במקרים לא מעטים.
– קושי לקרוא בנוחות (למשל במיטה, יש צורך להרים את הסנטר).

 
עדשות מגע ביפוקליות או מולטיפוקליות
קיימות מזה מספר שנים, אך לא זכו לפופולריות רבה מסיבות שונות. לאחרונה קיימות התפתחויות טכנולוגיות בעיצוב עדשות מגע קשותורכות, המאפשרות התאמה ונוחות טובה יותר לאנשים מסוימים.
ניתוחים
בשנים האחרונות פותחו שיטות כירוגיות שונות לתיקון פרסביופיה. החל מהשתלת עדשות מולטיפוקליות וכלה בטכניקות שונות המשפרות את האקומודציה.