אובאיטיס, דלקת פנימית של העין2976

מאת: ד’‘ר רון נוימן, מומחה לדלקות פנימיות וחיצוניות של העין ,
2976

מקור המילה אוביאה מהשפה היוונית ומשמעותה אשכול ענבים. הקדמונים קראו לתכולת העין הפנימית בשם אוביאה, והמונח נשאר עד היום וכולל את כל חלקי העין להוציא את המעטפת החיצונית. המונח אוביאיטיס מתאר דלקת של האוביאה או של תכולת העין. אוביאיטיס הוא מונח כולל לכל מצב דלקתי של החלקים הפנימיים של העין, חריף או כרוני ואיננו מתייחס למקום הדלקת בעין.
מסיבה זו קשה לדבר על ‘‘פרוגנוזה’‘ או תחזית רפואית כוללנית לאוביאיטיס – המפתח להערכת המחלה, חומרתה והמהלך הטבעי שלה תלוי באבחנה המדויקת של:
1. חלקי העין המעורבים בדלקת וחיוניותם לראייה
2. חומרת הפגיעה והשינוי שנגרם לחלקי העין כתוצאה מהתהליך הדלקתי
3. הערכת עוצמת התהליך הדלקתי
4. התנהגות המחלה על ציר הזמן (כרונית, חריפה, כרונית עם התקפים, משך עוצמת ותדירות ההתקפים וכדומה).

 

 

 

 

 

 

על רקע זה קשה מאוד לתת תשובות ברורות ומחייבות לחולה בזמן האבחנה הראשונית כאשר נתוני ההיסטוריה הרפואית ובדיקת החולה אינם מלמדים עדיין על התפתחות המחלה כמו גם על פוטנציאל הנזק הגלום בה. יחד עם זאת, בהכללה, ניתן לקבוע כי ללא טיפול, רוב המופעים של אוביאיטיס כרוכים בסכנה לראייה ודורשים טיפול ומעקב רפואי.מעורבות מחלות כלליות
בחלק מהמקרים (50% – 30% לפי מחקרים שונים), האוביאיטיס קשורה במחלות כלליות אחרות וקיימת סכנת מעורבות דלקתית של אברים נוספים (לרוב פרקים כליות וריאות). יחד עם זאת, לרוב המחלה מוגבלת לעין, וגם במקרים רבים של מחלות כלליות עיקר הנזק מתרכז בעין ולכן על רופא העיניים לרכז את הטיפול במחלה.

מה הסיבה למחלה?
רובם הגדול של מקרי האוביאיטיס נובעים מזיהוי שגוי של מערכת החיסון המזהה בטעות חלבונים ממקור העיניים כחומר זר ותוקפת אותם (מחלה אוטו-אימונית). הדבר דומה לתגובת מערכת החיסון להשתלות אברים כאשר השתל מזוהה כזר ומערכת החיסון פועלת נגדו. בדומה להשתלות, הטיפול במחלות אלו מורכב מתרופות המשנות את עוצמת פעילות מערכת החיסון, אם כי לרוב ניתן להשתמש בעוצמת טיפול חלשה בהרבה מהנדרש במניעת דחיית שתל.

מה תלונות החולה באוביאיטיס?
חולי אוביאיטיס חווים מגוון רחב של תלונות המופיעות בצורה מבודדת או בשלובים שונים, בולטות במיוחד התלונות הבאות:
ירידה בראייה כולל ‘‘עננות’‘ ונקודות שחורות צפות בשדה הראייה, כאבים, אודם, ואי נוחות כללית של העין. במקרים נדירים, במיוחד בילדים קטנים המחלה עשויה להתקדם עד לפגיעה קשה בראייה ללא תלונות סובייקטיביות מצד הילד.

האם ניתן למנוע את המחלה?
המידע העומד לרשותנו היום איננו מאשר מדעית כל אפשרות למניעת המחלה. יחד עם זאת הימנעות או טיפול מידי ויעיל בזיהומים (במיוחד כמו בזיהומי שלפוחית השתן) כמו גם הימנעות מחשיפה למתח עשויים להוריד את תדירות וחומרת התקפי המחלה. כתמיד, עישון עשוי להחמיר את תופעות המחלה כמו גם את סיבוכי הטיפול בה.

איך מאבחנים אוביאיטיס?
אוביאיטיס מאובחנת בבדיקה קלינית של רופא העיניים. ברוב הגדול של במקרים אין צורך בבדיקות עזר והדמיה כלשהם כדאי לאבחן את המחלה ומספיקה הבדיקה במנורת סדק.

למה ניתן לצפות במפגשים בין חולה אוביאיטיס חדש לבין רופא העיניים?מפגש ראשון עם הרופא:
במפגש ראשון הרופא יקבל היסטוריה רפואית מפורטת ויבצע בדיקה רפואית מקפת של העין במטרה להבין את חומרת התגובה הדלקתית ולהגדיר אילו מחלקי העין מעורבים במחלה. במפגש זה תקבע אסטרטגיית טיפול ראשונית. בהתאם לממצאי הבדיקה וההיסטוריה הרפואית הרופא יכין רשימת בדיקות מעבדה ובדיקות עזר אחרות (הדמיה וכדו) שיסייעו באבחנה הסופית.

מפגש שני עם הרופא:
במפגש זה יעריך הרופא את התחושה הסובייקטיבית ביחס לטיפול – האם הוטבו התלונות בעקבות הטיפול, נשארו ללא שינוי או הורעו. הרופא ישלים את ההתרשמות הסובייקטיבית בבדיקה של העין ויוסיף את ממצאיו לשיקולי המשך הטיפול. במפגש זה, כמו גם במפגשים שיבואו אחר כך, יהיה צורך להתאים את רמת הטיפול ואיכותו לממצאים ולתלונות. בהזדמנות זו החולה מתבקש לספר האם הופיעו תלונות חדשות בעין או כל תלונה רפואית אחרת כללית, האם מצב בריאותו הכללית השתנה? החולה מתבקש לערנות יותר גבוה מהרגיל ביחס לבריאותו. מסגרת בקור זו תחזור בכל ביקור אצל הרופא מכאן והלאה.

מפגשים הבאים:
תבנית המפגשים בין החולה והרופא חוזרים על תבנית המפגש השני. במהלך החודשים הראשונים למעקב ניתן יהיה לקבוע האם תבנית פעילות המחלה כרונית או חריפה. הטיפול יותאם דינמית על פי הממצאים האובייקטיבים בבדיקה ועל פי ותלונות החולה. מדי פעם עשוי להיות צורך בביקור משמעותי יותר בו נקבעת שינוי במדיניות טיפולית כמו למשל קביעת הצורך בניתוח לסיבוכים (גלאוקומה או קטרקט) או שינוי בטיפול התרופתי. יצירת קשר טוב ואמין בין המטופל לבין הרופא מהווה אבן בוחן להמשך התהליך והצלחתו.
טיפול
1. סטרואידים: התרופה היעילה ביותר עד היום בעלי תכונות נוגדות דלקת ובעלת דמיון רב לקורטיזול הטבעי (הורמון יותרת הכליה). הסטרואידים ניתנים בטיפות משחות הזרקות או כדורים – הם יעילים ביותר אך בעלי מגוון רחב של תופעות לוואי הן בעין והן על הגוף כולו.
2. תרופות כימותרפיות בעלות פעילות גם נגד תאים סרטניים. תרופות אלו ניתנות במינונים הקטנים עשרות מונים מהמינון המקובל בסרטן ולכן תופעות הלוואי שלהם קלות בהרבה מהמקובל בטיפול בסרטן. הטיפול בתרופות אלו התפתח כדי למנוע את הצורך בטיפול ממושך בסטרואידים על תופעות הלוואי הקשות שלהם.

 

3. טיפולים חדשניים:
a. השתלת ‘‘תכשיר’‘ מכיל סטרואידים לחלל העין המשחרר בצורה מבוקרת סטרואיד בתוך העין במשך שלוש שנים
b. תרופות כימותרפיות חדשות מנוסות תדיר גם להתוויה זו.
c. חומרים ביולוגים בעלי אפקט על מערכת החיסון: חסמי אלפא TNF, אינטרפרונים ונוגדנים אנושיים במינון גבוה מאוד.

 

סיכום
אוביאיטיס הוא שם כולל למגוון מחלות דלקתיות הפוגעות באברי העין הפנימיים. הבירור האבחנתי לרקע המחלה דורש ראיון רפואי מפורט ובדיקות מעבדה ייחודיות. החולה ניזקק למעקב שוטף ותדיר על ידי רופא העיניים. הטיפולים מותאמים אישית לכל חולה ומחלתו. מעקב רצוף ובלתי מתפשר משפרים מאוד את סיכויי שימור הראייה לשנים רבות.