עיוורון צבעים, עיוורי צבעים, Color Blindness5973

מאת: ד"ר משה מלכין, מומחה למחלות וניתוחי עיניים, מנהל רפואי Eyes.co.il
5973

עיוורון צבעים, בשום אופן אינו צורה של עיוורון, אלא ליקוי בדרך בו אנו מבחינים בצבעים. נדיר שעיוורי צבעים רואים רק גוונים של אפור, ללא הבחנת צבעים בכלל. עיוורון צבעים יכול לנבוע עקב מצב תורשתי, או להיגרם ע’‘י מחלה של עצב הראייה או הרשתית. בעיות נרכשות (לא תורשתיות) של ראיית צבעים, פוגעות רק בעין החולה ועלולות להחמיר עם הזמן.

מבחן עיוורון צבעים אישיהרה

אצל פציינטים עם ליקוי ראיית צבעים הנגרמים ע’‘י מחלה, נפגע בד’‘כ כושר הבחנה בצבעים מסוימים, כמו: כחול, ירוק, אדום וצהוב. הליקוי באבחנת צבעים אדום-ירוק הינו הצורה השכיחה ביותר של עיוורון צבעים. עיוורון צבעים תורשתי הינו הנפוץ ביותר והוא פוגע בשתי העיניים ולא מחמיר עם הזמן. סוג זה נמצא בכ-18% מהזכרים ובכ-0.41% אצל הנקבות. בעיות אבחנת צבעים אלו, קשורות לכרומוזום X (כרומוזום המין) והינן כמעט תמיד עוברות בתורשה מאם לבנה. אבות עיוורי צבעים אינם מעבירים אף פעם את הליקוי ישירות לילדים, למרות שבנותיו תהיינה נשאיות.עיוורון צבעים יכול להיות חלקי (פוגע בהבחנה חלקית של מספר צבעים) או שלם (פוגע בהבחנת כל הצבעים). עיוורון צבעים מוחלט הינו נדיר ביותר, ואנשים אלו סובלים בד’‘כ גם מבעיות עיניים חמורות אחרות. קולטני אור (פוטורצפטורים) הנקראים קנים (coness) מאפשרים לנו להבחין בצבעים, הם נמצאים במרכז הרשתית ומכילים שלושה פיגמנטים הרגישים לאור: אדום, ירוק וכחול. לאלו הסובלים מליקוי בראיית צבעים, קיים חוסר או העדר פיגמנט אחד או יותר, ולכן התגובה לצבע לקויה.

אנשים עם ראיית צבעים נורמלית נקראים טריכרומטים (טרי = שלוש כרומה = צבע, גוון). אלו עם חוסר באחד מסוגי הפיגמנט, נקראים טריכומטים אנומליים – הסוג הנפוץ ביותר של עיוורי צבעים. דיכרומטים (די = שניים) הם אלה עם חוסר מוחלט של סוג אחד של פיגמט.

סימנים וסימפטומים
האם קשה לך להבחין אם הצבע הוא אדום או ירוק, או צהוב וכחול? זהו הסימן הראשוני לליקוי בראיית צבעים. הסימפטומים של עיוורון צבעים תלויים בגורמים שונים, כמו למשל, האם המצב הינו מולד, נרכש, חלקי או שלם.  קושי בהבחנה של צבעים אדומים וצהובים (הנפוץ ביותר).  קושי בהבחנה של הצבעים כחול וירוק (פחות שכיח).
על הסימפטומים של בעיות תורשתיות של ראיית צבעים חמורות יותר, ומספר סוגים של בעיות נרכשות, נמנים:  אובייקטים מופיעים בצללים שונים של אפור (מתרחש בעיוורון צבעים מוחלט ודבר זה הינו נדיר ביותר).
–  ירידה בחדות הראייה.
–  ניסטגמוס (ריצוד העיניים).

אבחון
ליקוי בראיית צבעים מאובחן בעזרת לוחות צבע מיוחדים הנקראים לוחות אבחון צבעים ע’‘ש אישיארה (Ishihara). בכל לוח שכזה מופיע מספר המורכב מנקודות צבע על רקע צבעוני. אוחזים את הלוח תחת תאורה טובה ומבקשים את הפציינט לזהות את המספר. כאשר הפציינט מזהה את המספר עוברים ללוחות מורכבים יותר.

טיפול
לא קיים טיפול או תרופה לעיוורון צבעים. אלו עם בעיות קלות של ראיית צבעים, לומדים לצרף צבעים עם אובייקטים מסוימים, ובד’‘כ מסוגלים לזהות את הצבעים כמו כל אחד. אולם, הם אינם מסוגלים להעריך צבע באותה הדרך שעושה זאת אדם עם ראיית צבעים תקינה. בכל מקרה, אם אתה סובל מקושי בהבחנת צבעים או שמת לב שקושי זה קיים בילדיך, ערוך ביקור אצל רופא העיניים. אבחון מוקדם של ליקוי בראיית צבעים, יכול למנוע בעיות לימוד בבית הספר, היות ועזרים רבים מבוססים על צבע.
קיימות היום עדשות מיוחדות ונדירות לעיוורי צבעים המשמשות כפילטרים, והינן משובצות  בעדשות משקפיים או עדשות מגע.
עיוורון צבעים, דרכים לשיפור?

מבחן עיוורון צבעים