איך יודעים אם העיניים של תינוק שעוד לא יודע לדבר הן תקינות?
התקופה הקריטית הראשונה בהתפתחות מערכת הראייה היא מגיל אפס ועד 10 חודשים לערך. בתקופה זו חלים שינויים ניכרים בגודל העין, במבנה הרשתית ומרכז חדות הראייה שברשתית ובתנועות העיניים במקביל להתפתחות המהירה של הקשרים העצביים במוח. משום כך הגיל המומלץ לבדיקה ראשונית הוא 6-8 חודשים.
הבדיקה מורכבת משלושה חלקים הנעשים באותה פגישה:
1. בדיקת חדות ראייה – משיכת תשומת ליבו של התינוק אל בובה או מטרה אטרקטיבית אחרת וכיסוי כל עין בנפרד, תוך שימת לב כי הילד עוקב בכל עין אחר המטרה בצורה שווה. קיים גם מבדק עם כרטיסיות קרטון המתבסס על יכולת הנבדק להבחין בין מטרה משתנה של פסים שחור לבן לעומת צבע רקע אפור.
2. בדיקת פזילה והסתכלות חיצונית על העין.
3. בדיקה אחר הרחבת אישונים (החלק החשוב בכל הבדיקה) וכן הסתכלות אל תוך העין על עצב הראייה והרשתית.במידה וכל שלושת חלקי הבדיקה תקינים, ניתן לומר בוודאות כמעט גמורה כי מערכת הראייה הינה תקינה. תינוק לא צריך לדבר כדי להיבדק – עיניו מדברות.
האם דלקות עיניים עלולות לגרום לנזק לראייה?
בהחלט. דלקות עיניים אשר סיבתן חיידקים אלימים כמו גונוקוק (הגורם למחלת זיבה) יכול לגרום לנזק בלתי הפיך לקרנית ולפגיעה אנושה בראייה. גם וירוס הרפס סימפלקס יכול לפגוע בצורה קשה בקרנית ולגרום להצטלקות ולירידה בראייה. דלקות וירליות עונתיות וכן דלקות הנובעות מחסימת מעבר הדמעות לאף מלידה, בד’‘כ אינן פוגעות בראייה. אני ממליץ בכל מקרה של דלקת עיניים המתבטאת בעין אדומה, מפרישה, דומעת, להיבדק על ידי רופא עיניים ולטפל ע’‘י כיסוי אנטיביוטי מתאים.
האם אפשר לנתח פזילה בילדים?
באופן כללי יש שני סוגי פזילה: אחד סיבתו במתח רב מידי או החלשות השריר עצמו, והשני סיבתו תלויה במבנה העין (רוחק ראייה) הגורם למוח לתת פקודה לעין להשקיע מאמץ כדי לראות ברור (תהליך אקומודציה) והשקעת המאמץ מוציאה לפועל את הפזילה.
כאשר הבעיה היא בשריר עצמו ולא במבנה העין הטיפול הוא ניתוחי, כמו למשל בפזילה מסוג איזוטרופיה (פזילה כלפי האף) המתחילה בגיל מספר חודשים. במקרה זה רצוי לנתח וליישר את העיניים עד גיל שנתיים כדי לאפשר את הסיכוי ליצור עבודה בו זמנית דו-עינית. ברם, במקרה בו הסיבה לפזילה היא מבנה העין (רוחק ראייה) שמתאפיין בהופעה סביב גיל 3, הטיפול בדרך כלל הוא ע’‘י משקפיים ולא ניתוח, וזאת משום שרוחק הראייה (אורך גלגל עין קצר) נוטה ברוב המקרים לתקן את עצמו בגלל גדילת הגוף/עין – כשאורך גלגל העין גדל במקביל הפזילה נעלמת מעצמה. כמובן שיש סוג פזילה המשלב את שני הגורמים: שריר מתוח ובעיה במבנה העין ואז הטיפול יהיה משקפיים וניתוח.
כלומר: הטיפול תלוי בסוג הפזילה. זה שהילד במצב גדילה לא משנה לגבי ההחלטה על ניתוח.