השתלת קרנית בלייזר651

מאת: פרופ' ישראל קרמר, פרופ' ישראל קרמר, מרכז רפואי עיניים
651

כתבה ממומנת

חידוש בתחום השתלות קרנית – טכנולוגיה שמבטיחה תוצאות טובות יותר בהתאמת השתל ובאיכות הראייה המושגת
הצורך בניתוח השתלת קרנית אינו שכיח וההערכה היא כי בישראל מבוצעים מדי שנה כמה מאות השתלות קרנית. מטופל עלול להגיע למצב בו יזדקק להשתלת קרנית מתורם כאשר הקרנית עכורה או לא סימטרית במידה כזו אשר פוגעת באיכות ובחדות הראייה – לעיתים עד לכדי עיוורון.
הסיבות השכיחות  לקרנית עכורה הן: מחלת עיניים כגון קרטוקונוס בדרגה מתקדמת מאד המלווה בצלקת מרכזית או פציעה או מחלות עיניים הפוגעות בתאי האנדותל של הקרנית וגורמות לבצקת בקרנית. אצל תינוקות יש מקרים בהם מתפתחת עכירות בקרנית כתוצאה מפגם גנטי מולד או זיהום. במצב של קרנית עכורה, הרכבת עדשות מגע או משקפי ראייה לא משפרים את הראייה  ורק החלפת הקרנית בקרנית בריאה ושקופה תביא לשיפור בראייה.
מהו תפקידה של הקרנית?
הקרנית אחראית על השבירה האופטית העיקרית של קרני האור החודרות אל תוך העין ולכן היא בעלת תפקיד מרכזי ביכולת מיקוד התמונה ברשתית העין. היא מהווה את השכבה הקדמית של העין ובנויה מרקמה שקופה של שכבות של סיבי הקולגן, ללא כלי דם. לקרנית מבנה כיפתי מעוגל, קוטרה כ- 12.5 מ"מ, עובייה במרכז כחצי מ"מ ועובייה בהיקף כמילימטר אחד. התנאי העיקרי להשגת תמונה חדה ומדויקת הוא מבנה סימטרי של הקרנית ושקיפותה. כאשר היא מצולקת או בעלת מבנה מעוות ולא סימטרי, שקיפותה נפגמת ואז נוצרת הפרעה חמורה בהעברת קרני האור לעין והתמונה שמתקבלת היא מטושטשת. במקרים חמורים עכירות הקרנית מובילה לעיוורון כמעט מוחלט בעין החולה.
הגורמים השכיחים לפגיעה בקרנית
כאמור, אחת המחלות השכיחות הפוגעות בקרנית היא מחלת הקרטוקונוס שפירושה קרנית חרוטית.
מחלת הקרטוקונוס גורמת בהדרגה לשינויים במבנה הקרנית המתבטאים בהפיכתה לדקה יותר במרכז ובחלק התחתון, כך שהיא מקבלת צורה של קונוס. העיוות בצורתה גורם לקוצר ראייה ולאסטיגמציה (צילינדר) גבוהה שאינה ניתנת לתיקון בצורה יעילה באמצעות משקפי ראייה.
קרטוקונוס במקרים רבים היא מחלה תורשתית ולכן חשוב ביותר כאשר בן משפחה סובל מקרטוקונוס להקפיד שכל הקרובים מדרגה ראשונה יבדקו ע"י רופא עיניים מומחה.
סיבה נוספת להתפתחות קרטוקונוס היא שפשוף מתמיד של העיניים כתוצאה מאלרגיה או גירוי.
ניתוח השתלת קרנית
השתלת קרנית יכולה להתבצע רק לאחר שנמצאה קרנית מתאימה מתורם שנפטר, שהוא מתאים בגילו לגיל מקבל הקרנית.
למרות שמדובר בניתוח מורכב, עם ההתקדמות הטכנולוגית בשנים האחרונות התהליך הניתוחי קצר יותר, התוצאות טובות יותר וההחלמה מהירה יותר. בניתוח המסורתי כל ההליך נעשה באמצעות חיתוך ידני של שתל הקרנית ומיטתו והקרנית השקופה נתפרה למיטתה באמצעות תפרים, על כן ההחלמה ותהליך התייצבות הראייה היו איטיים מאד . במקרים רבים נותר צילינדר גבוה ולכן המטופל הזדקק לעדשות או למשקפיים.
לעומת זאת, בהשתלת קרנית בעזרת לייזר מתוחכם מסוג Femtosecond Laser , חיתוך הקרנית העכורה של המטופל וחיתוך הקרנית השקופה של התורם מבוצעות בעזרת קרן הלייזר. לכך משמעות גדולה לרמת הדיוק הגבוהה ולאפשרות לחתוך רק מקטעים מסוימים של הקרנית במקום את כולה במקרים בהם הפגיעה חלקית. אנו יכולים לחשב  במדויק את צורת השתל ואת החיתוך הנדרש בהתאם לפגיעה בקרנית.
כאשר העכירות בקרנית ממוקמת רק באזור מסוים  בקרנית או רק באחת מהשכבות הקדמיות של הקרנית, השימוש בלייזר מתוחכם זה, מאפשר לנו לחתוך רק את החלק הפגוע של הקרנית ולהשתיל רק את השכבה הדרושה, מבלי להחליף את כל הקרנית .
השתלת קרנית בשיטה זו הנקראת IEK, מאפשרת לנו לחשב במדויק את חיתוך קרנית התורם  בהתאם לחיתוך שמבוצע בקרנית המטופל ומאפשרת תכנון מדויק של פרופיל החתך. בשיטת IEK   ההשתלה מתבצעת בהרדמה מקומית באמצעות טיפות אלחוש והמטופל משתחרר לביתו מיד בתום הניתוח. לאחר ההשתלה, עינו תישאר חבושה 24 שעות ולאחר מכן עליו להרכיב משקפי שמש ביום ומגן פלסטי בלילה, זאת על מנת להימנע מפגיעה בעין.
לסיכום, יתרונות השתלת קרנית בלייזר מסוג Femtosecond הם: חיתוך באמצעות קרן לייזר ללא שימוש בסכין, השתלה המבוצעת עם מעט תפרים באופן יחסי, כמעט ללא תפרים, התאמה מדויקת בין חיתוך קרנית התורם לקרנית המטופל והשתלת קרנית חלקית. כל היתרונות הללו, תורמים להליך החלמה מהיר יחסית והמטופל זוכה בחדות ובאיכות ראייה טובה בתוך מספר חודשים, ללא התפתחות צילינדר משמעותי בקרנית המושתלת.