דלקת הלחמית, העין האדומה, Conjunctivitis14467

מאת: ד"ר משה מלכין, מומחה למחלות וניתוחי עיניים, מנהל רפואי Eyes.co.il
14467

הלחמית (Conjunctivia) הינה הקרום השקוף המצפה את לובן העין ואת החלק הפנימי של העפעפיים. דלקת של קרום הלחמית נקראת Conjunctivitis. זוהי אחת המחלות הנפוצות ביותר. היא יכולה להיגרם ע’‘י נגיף (וירוס), חיידק (בקטריה) או מתגובה אלרגית לאבק בית, אבקנים (בד’‘כ באביב), עישון, חומרים נדיפים או כימיקלים שונים.

סימנים וסימפטומים
כשבלחמית יש דלקת, בגלל התרחבות כלי הדם המרובים הנמצאים בה, היא גורמת לעין להאדים ומכאן המונח השגור- עין אדומה. העין בנוסף, צורבת או מגרדת ולעיתים כואבת. במקרים רבים יש הפרשה, דמעות ונפיחות. קיימים סוגים שונים של דלקת לחמית, לעיתים התחושות שהעין מעבירה, רומזות על טיב הדלקת:
– דלקת ויראלית (Viral Conjunctivitis), בד’‘כ פוגעת בעין אחת וגורמת לדמעת מרובה והפרשה בהירה ושקופה.
– דלקת חיידקית (Bacterial Conjunctivitis), בד’‘כ פוגעת בשתי העיניים וגורמת להפרשה סמיכה צהובה ולעיתים ירקרקה.
– דלקת אלרגית (Allergic Conjunctivitis), פוגעת בשתי העיניים וגורמת לגירוד, עקצוץ ודמעת בעיניים. ולעיתים גם נזלת.
– סוג מיוחד של דלקת לחמית אלרגית הנקרא Giant Papillary Conjunctivitis) GPC), מופיעה לאחר הרכבה ממושכת של עדשות מגע.

דלקת לחמית

 

תמונה עליונה – דלקת חיידקית. בד’‘כ פוגעת בשתי העיניים וגורמת להפרשה סמיכה צהובה ולעיתים ירקרקה.
תמונה תחתונה – דלקת לחמית אלרגית המכונה GPC, מופיעה לאחר הרכבה ממושכת של עדשות מגע.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

אבחון
כשאדם קם בבוקר, ובמקום ‘‘עם שיר חדש בלב’‘ עם עין אדומה, מפרישה, מגרדת, מציקה, נפוחה, לעיתים כואבת, לעיתים עם תחושת גוף זר (כמובן שהתרחיש יכול לקרות בכל שעה אחרת של היום), רוב הסיכויים שלקה בדלקת הלחמית אם אין סיפור ספציפי אחר. בבדיקה אצל רופא העיניים, ישללו קודם לכל גורמים תחלואים פנימיים אחרים של העין, ותישלל המצאות גוף זר (נדיר בשתי העיניים). לאחר מכן על סמך הסיפור ותיאור הסימפטומים, מראה העין וסוג ההפרשה, תקבע האבחנה.

טיפול
לפי סוג הדלקת. ראשית הקפדה על רחצה והיגיינה. בדלקת לחמית חיידקית נותנים אנטיביוטיקה בטיפות ובמשחה. בדלקת ויראלית אפשר לא לתת כלום כי היא יכולה לעבור לבד, אך בד’‘כ טיפות המכילות סטרואידים + אנטיביוטיקה מקלות ויכולות למנוע סיבוכים. בדלקת אלרגית- בד’‘כ טיפות אנטיאלרגיות ולעיתים טיפות עם סטרואידים.

 
מניעה
קודם לכל, לנסות ולהימנע מגורם הדלקת. גם דלקת חיידקית וגם ויראלית מדבקות ויכולות לעבור מאדם לאדם במגע ישיר עם הפרשות הדלקת, נגיעה, או באפן עקיף דרך מגבת, כרית, בריכה, מקווה וכו'.
מספר טיפים על מנת למנוע פיזור הדלקת או הדבקה מחדש:
1. לרחוץ ידיים לעיתים קרובות ולהימנע מלגעת בעין.
2. לא לחלוק מגבות, ציפיות של כריות עם אדם אחר, ולכבס אותן לעיתים קרובות.
3. לא לחלוק טיפות עיניים ומוצרי קוסמטיקה ואיפור. לזרוק אותם, עם תום הדלקת.
4. להפסיק להרכיב עדשות מגע במשך כל זמן הדלקת ולפחות שבוע אחריה. רצוי לזרוק את העדשות הקיימות או למסרן לחיטוי עמוק ויסודי.
על מנת להימנע מדלקת אלרגית (די קשה במציאות), יש לסגור חלונות ודלתות בימים של צפיפות אבקנים (בעונת האביב בעיקר). לאבק ולשאוב אבק לעיתים תכופות בבית. להשתדל להיות בסביבה מאווררת היטב בכל מה שנוגע לעשן, חומרים נדיפים וכימיקלים למיניהם. קומפרסים קרים יכולים להקל.