עם בואו של האביב, ואיתו הפריחה והלבלוב, צפויים שוב חלק מהילדים לחוות את נחת זרועה של אחת ממחלות האלרגיה הקשות – דלקת הלחמית האביבית. כמו תופעות אלרגיות אחרות, גם האביבית מתלקחת בעיקר עקב מגע עם חומרים אלרגניים המרחפים בחלל האוויר ומופרשים מאבקני צמחים למיניהם, חיות בית, או קרדית אבק הבית.
סימפטומים
המחלה מתבטאת בדרך כלל באודם בלובן העין, המלווה בגרד עז ובהפרשת דמעות ואף ריר צמיג מהעיניים. מופיעה גם נפיחות בעפעפיים וסביב לעיניים. ישנה חשיבות רבה להופעת הגרד. אם אין גרד – זו לא אלרגיה, ויש לחפש גורם אחר לעין האדומה. לעיתים מלווים את התופעות בעיניים גם סימנים אחרים כמו נזלת, עיטוש, וגרד בגרון. בהתקפים קשים הילד סובל מאוד. הוא נמנע מחשיפה לאור, מסתגר, ועוצם את עיניו. לעיתים הגרד הוא כה קשה, עד כי הילד המשפשף בחוזקה גורם לשריטות בקרנית העין המחמירות את הכאב ותחושת אי הנוחות.
אבחנה
בבדיקת העיניים המאפיין העיקרי של הדלקת האביבית הינו הופעת ‘‘פפילות’‘ שהן בליטות בשרניות על גבי החלק הפנימי של העפעף. לעיתים נראה גושים בשרניים כאלה גם על לובן העין סביב לקרנית. בנוסף ניתן לראות שריטות על גבי הקרנית שלרוב הן מציקות מאוד. דלקת הלחמית האביבית היא מחלה כרונית היכולה להופיע לעיתים קרובות ולשבש את מהלך החיים התקין של הילד והמשפחה. ההורים הנואשים ‘‘נודדים’‘ מרופא לרופא ומנסים טיפות שונות וטיפולים שונים, אך מתאכזבים לעיתים קרובות עקב השנות המחלה. כאשר המחלה היא קשה, ההתקפים החוזרים גורמים לצלקות בקרנית העין היכולות לאיים על הראייה. ואכן, לפני שנים רבות היתה הדלקת האביבית גורם שכיח למדי לעיוורון. כיום, ישנן תרופות רבות היכולות להקל על מהלך המחלה, ונדמה כי דווקא עודף האפשרויות הוא הגורם לבלבול ולמעבר בלתי מסודר מתרופה לתרופה, באופן שלפעמים דווקא פוגע בהצלחת הטיפול. בשורות הבאות ננסה לעשות קצת ‘‘סדר בבלגן’‘ ולהבהיר את דרך הטיפול הרצויה בדלקת הלחמית האביבית.
מניעה
בטיפול בכל מחלה אלרגית, הצעד ההגיוני הראשון הינו למצוא את הגורם לאלרגיה ולנסות להימנע ממנו. גם אצל ילד עם דלקת לחמית אביבית ניתן לעיתים למצוא את ‘‘הפושע’‘. אפשר לנסות מניעת חשיפה לחיות שהוכנסו לבית לאחרונה, להימנע מחשיפה לאבק ממצעים, שמיכות צמר או שטיחים, וכן לצמחים הידועים כאלרגניים כמו למשל עצי זית. בעזרת טסטים אלרגניים נוכל לאתר במדויק את האלרגן הגורם לדלקת.
טיפול
כאשר המחלה מתבטאת בגרד ואודם קלים בלבד ניתן בשלב ראשון להשתמש בטיפות עיניים למניעת אודם וגירוי כמו Visine או Stilla הניתנות לרכישה ללא מרשם רופא. טיפול כזה הינו יעיל מאוד במקרים קלים אך יש לזכור שאסור לנקוט בו ברציפות לאורך זמן כיוון שיכולות להתפתח תופעות לוואי לא נעימות. ככל שמירת הבקבוק של הטיפות במקרר עוזרת גם היא להקל על הסימפטומים. כמו כן קומפרסים קרים עוזרים גם הם מאוד. ואולם, במקרים חוזרים או קשים, יש לפנות לטיפול ממוקד יותר – אצל רופא העיניים.
השלב הבא בטיפול, מיועד לחסום את החומר המופרש בעין אשר גורם לגרד, לאודם ולנפיחות – ההיסטמין. כבר לפני שנים רבות סומן החומר הזה כ’‘עושה הצרות’‘ העיקרי בכל מחלות האלרגיה כמו האסתמה, הגרד האלרגי ועוד. ישנם היום מספר תרופות שמטרתן לחסום את פעילותו, ביניהם הטיפות האנטי היסטמיות Livostin או Emadine. תרופות אלה יעילות במיוחד במניעת הגרד, וניתן לטפטף אותן כל שעתיים- שלוש במקרים קשים. ההיסטמין הוא החומר המעורר את כל התגובה האלרגית בעין, ולכן חסימתו עוזרת מאוד. ואולם, לעיתים הוא כבר הספיק לעורר תגובה דלקתית ניכרת בעין, וחסימתו לא גורמת להקלה ניכרת כיוון שנעשתה מאוחר מדי. במקרים כאלה יש לעבור לשלב הבא במלחמה: מניעת התהליך הדלקתי.
ישנם מספר סוגי תרופות המשבשות התהליך הדלקתי שמעורר ההיסטמין בעין, אותו תהליך המתבטא באודם, דמעת, גרד ועוד. גם כאן רצוי לפעול בצורה מדורגת, ולהתחיל בתרופות שאין להן תופעות לוואי מרובות. תרופות כאלה הן הטיפות אנטי דלקתיות Voltaren או Indocollyre. אלה הן תרופות המונעות את התהליך הדלקתי בעין וניתן להשתמש בהן לאורך זמן ללא תופעות לוואי משמעותיות. לעיתים קרובות מספיק טיפול זה על מנת להקל על הילד לסיים את ההתקף החריף. אילו ניתן היה להסתפק בהן מצבנו היה מצוין, אבל לצערנו, במקרים עקשניים אין בידנו ברירה ואנו נאלצים להשתמש בטיפות סטרואידים.
הסטרואידים הינם תרופה יעילה ביותר, שגרמה למהפך בטיפול בכל המחלות האלרגיות. הם גורמים להקלה כמעט מיידית אצל רוב הילדים. ואולם, השימוש בהם לאורך זמן מסוכן. שימוש בלתי מבוקר יכול לגרום לסיבוכים כמו עליית הלחץ התוך עיני, הופעת קטרקט ועוד. לכן אנו משתמשים בטיפות סטרואידים ב’‘דחילו ורחימו’‘ ומפסיקים את השימוש בהם מוקדם ככל האפשר. ישנם לרשותנו סוגים רבים של טיפות סטרואידים, וחשוב לבחור תרופות ‘‘קלות’‘ ככל האפשר. ניתן להתחיל בטיפות כמו Ultracortenol או FML שהם סטרואידים קלים ללא תופעות לוואי קשות. במקרים קשים יותר ניתן להשתמש ב-Pred Forte או Sterdex שנחשבים ל’‘תותחים כבדים’‘.
לאחר שחלף ההתקף, צריך לזכור כי לצערנו לא נרפאנו מהמחלה. כמו כל מחלה אלרגית אחרת, התופעות יכולות לחזור שוב ושוב. יש בידנו תרופות המונעות או מחלישות את ההתקפים החוזרים, ויש להשתמש בהם באופן רצוף במשך מספר שבועות או חודשים, אפילו אם אין סימפטומים. תרופות כמו ה-Opticrom הותיקה ואחותה החדשה והיעילה יותר ה-, Alomide ‘‘שופכות מים קרים’‘ על התגובה האלרגית ומונעות התלקחויות חריפות.
לאחרונה הופיעו בשוק תרופות חדשות שעושות ‘‘גם וגם’‘, כלומר, גם מונעות התלקחות דלקת וגם מחלישות את התגובה שכבר נוצרה. תרופות אלה הן ה-Tilavist ואחותה החדשה ה- Zaditen . תרופות אלה נותנות לנו תקופות ארוכות של שקט, וגם אם ישנה התלקחות קלה – הן מחלישות את עוצמתה.
למרות כל הטיפולים שהזכרנו, ישנם ילדים אצלם הדלקת הינה קשה ועקשנית ומסרבת לחלוף גם כשמנסים קומבינציה של מספר טיפות. ילדים אלה הם אומללים ממש. אין הם מסוגלים לפקוח את העיניים באור, ולתפקד באופן תקין. בעבר טיפלנו בילדים אלה בסטרואידים דרך הפה. טיפול זה לאורך זמן יכול לגרום לתופעות לוואי כמו השמנה, שעור יתר, הפרעה בגדילה, יתר לחץ דם ועוד. ילדים אחרים טופלו כירורגית בכריתה של ה’‘פפילות’‘ בעפעף, טיפול שיעילותו שנויה במחלוקת.
חידושים
ואולם כיום, ישנו טיפול חדש, יעיל ביותר, המונע סבל רב מהחולים – טיפות ציקלוספורין. ציקלוספורין הינה תרופה המשמשת לטיפול לחולים עם מחלות כמו דלקת פרקים, ועוד. לאחרונה הופיעו פרסומים על יעילות התרופה בשימוש בטיפות לטיפול בדלקת אביבית קשה. למרות שבטיפול רגיל יש לתרופה תופעות לוואי לא קלות, למרבה המזל אין לתרופה תופעות לוואי בכלל כאשר היא ניתנת כטיפות עיניים. מניסיוננו, התרופה פועלת כמטה קסם ממש, ותוך שבוע עד שבועיים ילדים שהיו במצב קשה ביותר מחלימים, פוקחים את העיניים, וחוזרים לתפקוד תקין. התרופה איננה מיוצרת באופן מסחרי, ויש לייצר אותה במיוחד. אין ספק כי השימוש בתרופה מהווה פריצת דרך ממש בטיפול בדלקת אביבית קשה לטיפול.
לסיכום:
הטיפול בדלקת אביבית מורכב משניים: טיפול בהתקף חריף ומניעת חזרה של ההתקפים. ישנה חשיבות רבה למניעת חשיפה לגורם האלרגיה, וכן לטיפול רצוף בתרופות המונעות את ההתקף החריף. בזמן התקף חריף יש להשתמש בתרופה הקלה ביותר האפשרית בכדי למנוע תופעות לוואי. במקרים קשים ועקשניים ניתן כיום להציע טיפול בטיפות ציקלוספורין שהוא יעיל מאוד וללא תופעות לוואי.