הקשר בין קוצר ראייה לשהייה בחוץ1038

מאת: אורית שדמון - מנהלת קליניקת CLC ברעננה,
1038

מאז ומתמיד הזהירו אותנו שלא לחשוף את העיניים לשמש ויש להגן עליהן בעת השהיה בחוץ אך מחקר חדש מגלה כי בילוי זמן ממושך יותר בחוץ בתקופת החיים הראשונה, עשוי לתת הגנה מסוימת מפני קוצר ראיה.
חוששים שילדכים יהיו קצרי ראייה ויזדקקו למשקפיים? שלחו אותם לשחק בחוץ.

מחקר חדש שנערך
ב-״קינגס קולג׳״ בית הספר הגבוה לרפואה בלונדון ופורסם ב-journal JAMA Ophthalmology, מצא כי בילוי זמן ממושך יותר בחוץ בילדות, עשוי לתת הגנה מסוימת מפני קוצר ראיה. עורכי המחקר סוברים כי חשיפה נוספת אל קרני ה-B-הסגול של השמש (UVB) עשויה להועיל בהורדת קוצר ראייה ובחוסר היכולת לראות בבירור ממרחק.
"מצאנו שחשיפה מוגברת לקרני UVB כתוצאה מבילוי ממושך בחוץ ולחשיפה לאור שמש, מפחיתה את הסיכון בקוצר ראיה", כותבים עורכי המחקר."חשיפה ל- UVB בטווח הגילאים שבין 14 ל -29 שנים מורידה באופן משמעותי את סיכויים ללקות בקוצר ראייה בגילאים מבוגרים יותר" הוסיפו.
חשוב לציין כי, המחקר לא נועד להוכיח קשר של סיבה ותוצאה. הגורם הגנטי הוא עדיין אחד מהסיבות הידועות והמוכחות לקוצר ראיה,אך הוא מהווה רק חלק זעיר מהמקרים. קיימת השפעה סביבתית לעלייה במקרי קוצר הראיה, למרות שאין תשובה ברורה וחד משמעית המסביר את העניין. נכון להיום, במזרח אסיה, בין 80 – 90 אחוזים מהילדים יסבלו בעתיד מקוצר ראיה. באירופה וארה"ב מדובר ב-40 עד 50 אחוזים מהילדים אשר יהיו בעלי הפרעת הראיה הזו.

המחקרים מראים גם כי בעיית קוצר הראייה שכיחה יותר בקרב אנשים משכילים ופחות נפוצה בקרב אלה המבלים זמן ממושך בחוץ.
"הגדלת כמות הזמן בחוץ בבתי ספר בטייוואן בחמש השנים האחרונות הובילה ירידה בשכיחות של קוצר ראיה בפעם הראשונה מזה 40 שנה,"
החוקרים ניסו להעריך את כמות החשיפה לשמש ובמיוחד לקרני UVB שמשתתפי המחקר נחשפו בין הגילאים 14 עד 29. על פי המחקר, יותר אנשים משכילים אובחנו כבעלי קוצר ראייה ברמות שונות, למרות החשיפה לשמש בגילאים מוקדמים.

אם כך, האם החשיפה לשמש טובה למעשה לעיניים?
לא בהכרח. קרני UVB משדלים את הגוף את לייצר ויטמין D. עם זאת, החוקרים לא מצאו קשר בין כמות ויטמין D בגוף לבין קוצר ראייה. נראה כי משהו אחר בשהייה בחוץ, מלבד קרני UVB, משפיע על הסיכון ללקות בקוצר ראייה,
מה עוד יכול להיות? החשיפה "לאור הנראה" מה שנקרא יכול להיות גורם משפיע.
החשיבה הנוכחית היא שהאור הבהיר בחוץ מעורר שחרור דופמין מהרשתית וידוע כי הדופמין מאט את הצמיחה של העין, ובכך גורם למניעת קוצר ראיה
כבר לפני מספר שנים הבחינו חוקרים באוסטרליה שילדי מהגרים ,שבניגוד לילדי האוכלוסיה הותיקה המשופעת באמצעים דיגיטלים, מבלים יותר שעות במשחק בחוץ וסובלים פחות מקוצר ראיה. ויש לשלוח את הילדים לשהות קצת בחוץ, אבל עם תשומת לב ראויה למשקפי שמש וקרם הגנה, היות וקרני UVB עדיין מזיקות"
חשוב לציין כי עבודתה של קבוצת המחקר מוכיחה כי השהייה בחוץ והחשיפה לשמש משפיעה רק על קוצר ראיה לפני שהיא מתרחשת. במידה והילד כבר זקוק למשקפי ראיה, השהיה בחוץ אינה יכולה להשפיע.

אז כמה זמן צריכים ילדים לבלות בחוץ כדי לעזור להם להימנע קוצר ראייה? הזמן המומלץ הוא כשעה וחצי ביום.

הכותבת אורית שדמון, מנהלת קלינקת CLC רעננה