קוצר ראייה, מיופיה, Myopia9279

מאת: אופטומטריסט רפי מסיקה,
9279

קוצר ראייה
תמונה עליונה – מצב של קוצר ראיה לא מתוקן, קרני האור נפגשות לפני הרשתית.
תמונה תחתונה – קוצר ראיה מתוקן, תוספת עדשה קעורה (מפזרת) וכתוצאה מכך, קרני האור נפגשות ברשתית.
מהו קוצר ראיה? האם ניתן למנוע קוצר ראיה? מהי מיופיה? קוצר ראיה מאופיין בסימפטומים כגון: ראיה מטושטשת בעיקר לרחוק, תחושת עייפות, כאבי ראש ולעיתים יכול להוביל גם לאדמומיות בעיניים. קצרי ראיה מאופיינים בראיה חלשה לרחוק. קוצר ראייה מהווה את הליקוי הנפוץ ביותר בעולם, במקומות כמו יפן, סינגפור וטיוואן, לאחד מכל שלושה או לאחד מכל שני מבוגרים יש קוצר ראייה. נתאר תחילה עין תקינה ללא ליקוי מסוים. צורת העין כדור, כאשר החלק הקדמי בולט יותר ושקוף, דרכו חודרות קרני האור אל הרשתית. מאחורי החלק הקדמי השקוף (הקרנית), נמצאת הקשתית, עם האישון. מאחורי הקשתית נמצאת העדשה התוך עינית. בעין תקינה, קרני האור המגיעות לעין, חודרות דרך הקרנית, האישון ודרך העדשה התוך עינית, ומתמקדות בנקודת מרכז הראייה ברשתית. על מנת שכל קרני האור (המגיעות בקווים מקבילים), יתמקדו ברשתית, קיימת בקרנית ובעדשה התוך עינית, עוצמה אופטית, הממקדת את קרני האור במרכז הראייה ברשתית.

 

 

 

 

בעין קצרת רואי, מתקיים מצב בו העוצמה האופטית של הקרנית, העדשה התוך עינית או שניהם  חזקים מדי, או מצב בו גלגל העין ארוך מדי, כתוצאה מכך קרני האור המגיעים ממרחק, מתמקדים לפני הרשתית, ורק המשכם המתפזר מגיע לרשתית. מצב זה מוביל לקוצר ראייה פשוט. בסיטואציה זו, התמונה המתקבלת על הרשתית מטושטשת ו’‘מרוחה’‘, מאחר ולרשתית מגיעות המשכי הקרניים המתפזרות. ככל שנקודת מוקד קרני האור מצויה רחוק יותר מהרשתית, כך האור המגיע אליה מפוזר יותר ורמת הליקוי גבוהה יותר. קצרי הראייה רואים בטווחים קצרים טוב יותר ללא משקפיים. על מנת לתקן את ליקוי קוצר הראייה אנו זקוקים לעדשה ‘‘מפזרת’‘. עדשה זו, בעלת עוצמה שלילית (המקטינה את התמונה לבעלי ראייה תקינה), דקה במרכזה ועבה יותר בקצוות. העדשה, גורמת לפיזור של קרני האור, וע’‘י כך נקודת המפגש שלהם מגיעה עד הרשתית ומאפשרת ראייה חדה וברורה.

 סימפטומים
– ראייה מטושטשת
– תחושת עייפות
– כאבי ראש
–  אדמומיות בעיניים

 

קיימים מצבים בהם קוצר הראייה הינו מורכב יותר. כאשר לא  רק שקרני האור אינם נפגשים ברשתית, אלא שיש להם יותר מנקודת מפגש אחת. לדוגמה, כאשר הקרנית בחלק הקדמי של גלגל העין, אינה סימטרית (צורתה כחצי ביצה במקום חצי כדור), ויש בה קימורים שונים המאונכים זה לזה. הקרניים העוברות דרך הציר הקמור, ייפגשו בנקודה שונה מהקרניים העוברות דרך הציר השטוח. במצב זה האדם רואה ‘‘מריחה’‘ שאינה סימטרית ואחידה. תלונה אופיינית בליקוי זה, הינה קושי בראייה של הספרות ה ‘‘עגולות’‘ ה-6 , וה -9 וכדומה, ספרות אלו יהיו קשות יותר לזיהוי, בהשוואה לספרות 1 ,7 וכו'. ליקוי זה מכונה ‘‘אסטיגמציה’‘, והוא מתוקן ע’‘י עדשה מפזרת גלילית (מינוס צילינדר). עדשת ה ‘‘צילינדר’‘ , הינה עדשה בעלת עוצמה שונה בשני צירים המאונכים זה לזה. בצורה זו, מתפזרות קרני האור על כל ציר באופן שונה, כך שבסופו של דבר, מתמקדות כל הקרניים ברשתית.

 

בדיקת הראייה, ומתן מרשם צריכים להתבצע ע’‘י אופטומטריסט מוסמך. לאנשים בעלי קוצר ראייה גבוה, מומלץ לבצע גם ביקורות תקופתיות אצל רופא עיניים, בנוסף לבדיקת הראייה. בנוסף למשקפיים, קיימות דרכים נוספות לתיקון הליקוי של קוצר ראייה, הרגיל והמורכב. התאמת עדשות מגע לסוגיהן השונים, נותנת מענה קל, נוח ואסטטי לתיקון האופטי המתבקש. השיפור הטכנולוגי שחל בשנים האחרונות, הזניק קדימה את עולם עדשות המגע. שיטות הייצור וחומרי הגלם זכו לחידושים ושיפורים משמעותיים. התמיסות והחומרים לטיפול בעדשות המגע, מיוצרים בנוסחאות והרכבים משופרים. קצרי הרואי יכולים כיום למצוא בעדשות המגע מענה הולם לבעיות הראייה שלם.
תחום נוסף המתפתח בשנים האחרונות הינו ניתוחי הרפרקציה (תשבורת). טכנולוגיה זו מהווה תהליך כירורגי, אשר מתקן את עוצמת הליקוי, באמצעות טיפול בקרני לייזר בקרנית שבקדמת העין. קצב ההתקדמות המהיר של ניתוחי הלייזר, כמעט ואינו משאיר זמן לצבירת ניסיון. כיום כבר קיימים הדור הרביעי ואף החמישי של ניתוחי הרפרקציה. לפני שמחליטים על ניתוח, מומלץ לבצע בדיקה מקיפה ולקבל חוות דעת מקצועית מוסמכת.
המלצות
– קריאה מקרוב בטווח 40 ס’‘מ ללא משקפיים.
– קריאה בתאורה בהירה וחזקה.
– ביצוע הפסקות קצרות לעיתים תכופות במהלך קריאה ועבודה מול מחשב. בהפסקות רצוי לבהות
– לעבר האופק, ולא להתמקד על עצמים קרובים.
– ישיבה במרחק של 3 מטר לפחות ממסך הטלוויזיה (בגודל ממוצע).
– לילדים עד גיל 9, רצוי לצמצם למינימום את שעות הישיבה מול מסך המחשב.

תמונה עליונה משמאל – ראיה תקינה, אובייקט רחוק נראה בבירור.
תמונה אמצעית – מצב של קוצר ראיה, גלגל העין, קמירות הקרנית או שניהם גדולים מהרגיל, אובייקט רחוק מראה מטושטש.
תמונה תחתונה – תיקון קוצר ראייה באמצעות עדשות מינוס.