פנאומטיק רטינופקסיה505

מאת: פרופ' ריטה ארליך, רופאת עיניים ומנתחת בכירה, מרכז רפואי רבין
505

מה היא פנאומטיק רטינופקסיה?

ניתוח זה מבוצע במקרים של הפרדות רשתית כאשר נוזלים נכנסים מתחת לרשתית ומפרידים אותה ממקומה. ניתוח זה נחשב ניתוח פחות פולשני מהניתוחים האחרים לתיקון הפרדות רשתית כגון חיגור או ויטרקטומיה.

Pneumatic Retinopexy – מבוצע בשתי צורות:
1. הקפאה של הקרע (קריותרפיה) באזור ההיפרדות – ולאחר מכן הזרקה של גז אל חלל הזגוגית. לאחר הניתוח, חשוב מאד שהמטופל ישמור על מנח ראש על פי הנחיית הרופא, כדי שהגז ידחוף את אזור הקרע אל דופן העין, עד להיווצרות צלקת שנוצרת כתוצאה מהקפאת הקרע. פעולה זו תמנע כניסת נוזל חדש אל מתחת לרשתית וספיגת הנוזל הישן. הפרוצדורה המשלבת הקפאה והזרקת גז מבוצעת בדרך כלל בחדר ניתוח, בהרדמה מקומית.

2. ניתן לבצע את הליך ה-Pneumatic Retinopexy במרפאה, ואז הפעולה כוללת הזרקת גז במרפאה. ביום למחרת, משלימים את הטיפול באמצעותטיפול לייזר מסביב לקרע. הפעולה מתאימה בדרך כלל למקרים בהם יש קרע אחד במיקום עליון.

שיעור הצלחת הפרוצדורה: 50%-70% בממוצע. בזמן ההחלמה, המטופל רואה את בועת הגז בשדה הראייה התחתון, למשך מספר שבועות והיא הולכת וקטנה עם הזמן, עד להיעלמותה.

מה צפוי בניתוח?

ניתוח פנאומטיק רטינופקסיה מבוצע בהרדמה מקומית. ברוב המקרים אין צורך באישפוז לאחר הניתוח. הניתוח יכול להתבצע בחדר ניתוח או במרפאה.

בניתוח שמים בועת גז קטנה שנעלמת באופן עצמוני לאחר מספר שבועות.

לאחר הניתוח חשוב מאד שיתוף פעולה של המטופל בשמירה על מנח הראש שהמנתח קבע בהתאם למיקום הקרע. לאחר ניתוח לעיתים יש שארית נוזלים ויש צורך בשינוי תנוחת הראש.

הכנות לניתוח

יש להכין סיכום רפואי מרופא המשפחה של כל הבעיות הרפואיות שיש לך ורשימה של כל התרופות הקבועות שלך. כמו כן יש לבצע בדיקות דם וא.ק.ג. עדכניים. אין צורך להפסיק נוגדי קרישה לפני ניתוח אולם אם נוטלים קומדין חייבים לעשות בדיקת INR בסמוך לניתוח. מספר ימים לפני הניתוח יש להגיע לערכי INR שבין 2 ל-2.5 בהתייעצות עם רופא משפחה.

נוסף על כך יש להתכונן לתקופת החלמה בת כארבעה שבועות שבה אסור לעשות מאמץ פיזי ואסור להיחשף לאבק או ללכלוך.

ביום הניתוח

יש להביא לניתוח סיכום מידע רפואי מרופא המשפחה, בדיקות דם עדכניות וא.ק.ג..

הוראות לאחר הניתוח

מכוון שיש צורך הזרקת גז לעין בניתוח, על המטופל לשמור על תנוחת ראש שתקבע ע"י המנתח למשך שבוע ימים. הקפדה על מנח הראש חשובה להצלחת הניתוח. לאחר ניתוח יתכנו כאבים קלים שחולפים עם נוגדי כאבים. לאחר הניתוח המספר במשקפיים יכול להשתנות. כל עוד יש גז בעין אסור לטוס. אם צריך לעבור ניתוח נוסף בהרדמה כללית בעת שעדיין יש גז בעין, יש לדווח על כך לרופא המרדים כדי שישתמש בחומרי הרדמה מתאימים.

ביקורת עיניים מתבצעת למחרת יום הניתוח, לאחר שבוע ובדרך כלל לאחר חודש. במידה והגז נעלם והרשתית נשארת צמודה בדרך כלל היא לא נפרדת שוב אלא אם נוצרים קרעים חדשים. בתקופה לאחר ניתוח חשוב לשמור על מספר כללים והנחיות במטרה להגן על העין ולמנוע סיבוכים כגון זיהום או חבלה.

טיפול תרופתי

  • יש להזליף לעין המנותחת את הטיפות שניתנו 4 פעמים ביום אלא אם הודרכת אחרת. יש לשמור את הטיפות במקום חשוך וקריר.

  • לפני הזלפת הטיפות יש לרחוץ את הידיים במים וסבון. ניתן לנקות את העין עם צמר גפן / גזה סחוט לאחר טבילתו במים נקיים מבלי ללחוץ על העין , למשוך את העפעף התחתון כלפי מטה ולהזליף את הטיפות.

  • יש להמשיך את הטיפול בתרופות האחרות ללא שינוי אלא אם כן הודרכת אחרת.

  • יש להימנע בחודש הראשון מ:

    • עבודה הכרוכה במאמץ גופני, פעילות ספורטיבית מאומצת

    • כניסת מים וסבון לעיניים ולכן יש להתקלח ולחפוף ראש כמו במספרה כאשר הראש והשיער מוטה לאחור

    • רחצה בים ובבריכה

    • צביעת השיער

    • מגע או לחיצה על העין המנותחת גם בעת השינה

בכל כאב חריג  או הפרעה חדה בראיה בתקופת ההחלמה יש לפנות באופן מיידי לבדיקת רופא עיניים.

ד"ר ריטה ארליך היא רופאת עיניים בכירה במרכז רפואי רבין. היא בעלת נסיון רב באלפי ניתוחי קטרקט וניתוחי רשתית. את התמחות העל בניתוחי רשתית היא עשתה בניוזילנד שם רכשה נסיון ניתוחי רב. מרצה בכירה באוניברסיטת תל אביב. עוסקת במחקר קליני וכתבה מספר רב של מאמרים ופרקי ספרים.
לאתר של ד"ר ריטה ארליך לחץ כאן