טיפול לייזר לגלאוקומה1770

מאת: מודי גולדנפלד, רופא בכיר במרכז לגלאוקומה על-שם סם רוטברג, שבמכון העיניים על-שם גולדשלאגר, מרכז רפואי שיבא, תל השומר
1770

גלאוקומה הינה אחת הסיבות העיקריות לעיוורון בעולם המערבי. שכיחות הגלאוקומה בעולם המערבי הוא כ2% בממוצע. שיעור זה אף מוכפל ומגיע עד לכ- 4% בקרה אוכלוסיית הגיל מעל 7 שנה. בעתיד אחוז זה צפוי לגדול לכ – 8% מאוכלוסיית העולם. בארצות הברית מעריכים כי בשנת 2050 יהיו יותר מ- 6 מיליון חולי גלאוקומה בארה"ב בלבד!.

הטיפול היחידי המוכח בגלאוקומה הוא הורדת הלחץ התוך עיני. טיפול זה מתבצע באמצעות טיפול תרופתי בטיפות עיניים, טיפולי לייזר או ניתוחים.

רוב חולי גלאוקומה נדרשים לטפטף מספר סוגי טיפות מספר פעמים ביום. עובדה זו גורמת לכך שהיענות החולים בגלאוקומה לטיפול אינה טובה. אם נוסיף לעובדה זו את תופעות הלוואי המקומיות שנגרמות כתוצאה מהטיפול בטיפות (כגון: אדמימות, גירוי וצריבה בעיניים), ובנוסף לכך את הקושי הפיזי הכרוך בטפטוף טיפות עיניים בקביעות בקרב האוכלוסייה המבוגרת , נגיע למסקנה כי הטיפול התרופתי, גם אם בתנאים אידאלים עובד מצוין, לא "עובד בשטח"כפי שהיינו רוצים, ומגיע רק לכדי כ- 40% מהמטופלים, אשר מצליחים לטפטף לעיניהם את תרופות הגלאוקומה באופן מלא. כתוצאה מכך איזון הלחץ תוך עיני בחלק ניכר חולי הגלאוקומה אינו מיטבי.

עובדות אלה הביאו את רופאי העיניים לחפש טיפול שלא יהיה תלוי בהיענות החולים מחד, ויוריד ביעילות את הלחץ התוך עיני מאידך. טיפול הלייזר בגלאוקומה ממלא תפקיד זה בהצלחה מזה שנים רבות. הוא משמש כמעין "תרופה כירורגית", הניתנת מדי פרק זמן ארוך (שנה עד 5 שנים) ושמורידה את הלחץ התוך עיני ברוב חולי הגלאוקומה.

ניתן לחלק את הגלאוקומה ל2 סוגים עיקריים, גלאוקומה צרת זווית – השכיחה יותר בקרב אנשים ממוצא אסיאתי וגלאוקומה פתוחת זווית, השכיחה יותר באנשים ממוצא אירופאי.

קיימים 2 סוגי טיפול לייזר לטיפול בשני סוגי הגלאוקומה:
1. LASER IRIDOTOMY למניעה וטיפול בגלאוקומה מסוג “זווית צרה-סגורה"
חלק מהאוכלוסייה נולד עם מבנה עין, העלול להתפתח עם הגיל למחלת הגלאוקומה מסוג "זווית צרה" NARROW ANGLE. במזרח הרחוק שיעור הלוקים במצב זה מגיע עד ל- 6%, ואילו באוכלוסייה המערבית בכ- 1% יש מבנה ניקוז צר. החסימה עלולה להביא למחלת "גלאוקומה צרת זווית כרונית", בה הלחץ מתפתח באופן הדרגתי ואינו מורגש על-ידי החולה, ואט אט גורם לנזק לעצב הראייה, לשדה הראייה ולראייה עצמה.

במקרים מסוימים מצב זה עלול לגרום לחסימה פתאומית והתקף של עלייה בלחץ תוך עיני. מצב המתאפיין בכאב קשה בעין, המלווה בירידה פתאומית בראייה ואף בהקאות ובכאבי ראש קשים.

במצבים אלה הטיפול בלייזר אירידוטומיה ,כאשר הוא מבוצע כטיפול מונע יכול למנוע את הגלאוקומה. קרן הלייזר מבצעת חריר בקשתית. הטיפול אורך מספר שניות ואינו כרוך בכאב. הוא מבוצע באופן אמבולטורי ללא אישפוז ולאחר כחצי שעה המטופל משוחרר לביתו.

2. LASER TRABECULOPLASTY – לייזר טרבקולופלסטי להורדת הלחץ בגלאוקומה כרונית עם זווית פתוחה סוג הגלאוקומה הזה, "זווית פתוחה", הוא הנפוץ במערב והוא נקרא: "גלאוקומה פתוחת זווית" . בחולים אלה יש הפרעה לניקוז הנוזלים מהעין, והיא גורמת לעלייה הדרגתית בלחץ התוך עייני, לפגיעה בשדה הראייה ובסוף בראייה עצמה.

טיפול בלייזר טרבקולופלסטי מוריד את הלחץ התוך עייני באמצעות שיפור ניקוז נוזל העין. בטיפול מבצעים כ- 80 צריבות לייזר, ב- 360 מעלות סביב העין. הטיפול מתבצע באמצעות עדשה טיפולית, המונחת על פני העין. הוא אורך מספר דקות ואינו כרוך בכאב. הוא מבוצע באופן אמבולטורי (ללא אשפוז) ולאחר כשעה המטופל משוחרר לביתו.
טיפול לייזר טרבקולופסטי

עדשת מגע קרן הלייזר
סוג הלייזר טרבקולטופלסטי הראשון השתמש בלייזר מסוג ארגון, ומכאן שמו :"ארגון לייזר טרבקולופלסטי" (Argon Laser trabeculoplasty – ALT). הלייזר גורם לכוויות הגורמות שינויים מבניים ודלקת מקומית, בעלת אפקט ביולוגי. הטיפול גורם לירידה בלחץ בשיעור של כ- 30% תוך פרק זמן שנע בין 4 עד 6 שבועות, ויעיל בהורדת הלחץ בכ- 80% מהמטופלים בשנה הראשונה לאחר הטיפול. יעילות הטיפול פוחתת בהדרגה עד לכ- 50% לאחר 5 שנים. היות ולייזר זה (ALT), גורם ליצירת צלקות, ניתן לחזור על הטיפול רק פעם אחת, ולכן לא ניתן לבצע יותר משני טיפולים בכל עין.

עדשת מגע קרן הלייזר
על-מנת לפתור בעיה זו , כלומר למצוא טיפול שלא רק יהיה יעיל בהורדת הלחץ התוך עייני, אלא לייזר שניתן יהיה לחזור עליו ללא חשש מגרימת נזק לאזור ניקוז הנוזלים מהעין, נעשה שימוש בלייזר נוסף מסוג (Q switched, frequency doubled Nd:YAG laser). הוא פועל באורך הגל הירוק, אינו גורם לכוויות והוא בעל "אפקט ביולוגי" בלבד. טיפול זה נקרא:
Selective Laser Trabeculoplasty) SLTׁ) ׁׁ – סלקטיב לייזר טרבקולופלסטי. שמו – סלקטיב – נגזר מדרך פעולתו: הוא נספג כאמור אך ורק בתאי הפיגמנט, הנמצאים באזור ניקוז העין, ואינו יוצר כוויות וצלקות כמו הלייזר הראשון מסוג ארגון.(ALT) העובדה שאינו יוצר צלקות, גרמה לרופאים לכנותו גם בשם "לייזר קר".

יעילותו של ה"לייזר הסלקטיבי-לייזר קר" (SLT) שווה לזו של הלייזר מסוג ארגון (ALT), אולם יתרונותיו הגדולים הם באפשרות לחזור על הטיפול מספר פעמים ובשיעור הסיבוכים הנמוך יותר.

לסיכום: מכשירי הלייזר מהווים נדבך חשוב לטיפול במחלת הגלאוקומה, הן כטיפול מונע במקרים של גלאוקומה מסוג זווית צרה, והן לטיפול בחולי גלאוקומה כרונית פתוחת זווית. הטיפול בלייזר להורדת הלחץ התוך עיני הינו יעיל ובעל אפקט ממושך על השליטה בלחץ התוך עייני, וכמעט נטול סיבוכים ומהווה היום גם אופציה לטיפול קו ראשון (עוד לפני טיפול באמצעות טיפות עיניים) בחולי גלאוקומה