ניתוח חיגור1684

מאת: פרופ' ריטה ארליך, רופאת עיניים ומנתחת בכירה, מרכז רפואי רבין
1684

מהו חיגור?

ניתוח חיגור מבוצע במקרים של הפרדות רשתית כאשר נוזלים נכנסים מתחת לרשתית ומפרידים אותה ממקומה.

ניתוח החיגור נחשב לניתוח חוץ עיני. בניתוח פותחים את הלחמית, הרקמה מסביב ללובן של העין, מאתרים את הקרע/ים ומבצעים הקפאה של הקרע בכדי ליצור צלקת סביב הקרע. בניתוח חיגור מניחים רצועת סיליקון המוצמדת לדופן גלגל העין בעזרת תפרים. רצועת הסיליקון מונחת מתחת לשרירי העין. ניתוח זה מקרב את דופן גלגל העין לרשתית ומקטין את המשיכה הפנימית של הרשתית. לעיתים בסוף הניתוח מנקזים באופן חיצוני נוזלים מתחת לרשתית. בסיום הניתוח תופרים את הלחמית חזרה עם תפרים שנמסים לבד.

מה צפוי בניתוח?

ניתוח חיגור מבוצע ברוב המקרים בהרדמה כללית ואורך כשעה עד שעה וחצי. ברוב המקרים אין צורך באישפוז לאחר הניתוח בהתאם להתאוששות מהרדמה. בחלק מהמקרים המנתח בוחר לשים בועת גז קטנה בסיום הניתוח ובועת גז זו נעלמת לאחר מספר שבועות.

לאחר הניתוח עדיין יכולים להיות נוזלים מתחת לרשתית בעיקר אם המנתח בוחר לא לנקז אותם ובמידה והקרע\ חור נמצא על החגורת סיליקון הנוזלים נספגים באופן עצמוני לעיתים במהלך של חודשים.

לאחר ניתוח החיגור עלולים להיות כאבים בעין וכן עין נפוחה ואדומה למספר שבועות. לעיתים יכול להופיע כפל ראיה לאחר ניתוח שיכול להעלם.

סיכוי ההצלחה של ניתוח חיגור להצמדת הרשתית הם כ-85%-90%. כאשר הניתוח לא מצליח יש צורך בניתוח נוסף להצמדת הרשתית.

ניתוח חיגור מבוצע יותר בחולים צעירים, בחולים עם עדשה זכה ללא קטרקט,  לעיתים הניתוח משולב עם ניתוח ויטרקטומיה בעיקר במקרים מסובכים יותר.

הכנות לניתוח חיגור

יש להכין סיכום רפואי מרופא המשפחה של כל הבעיות הרפואיות שיש לך ורשימה של כל התרופות הקבועות שלך. כמו כן יש לבצע בדיקות דם וא.ק.ג. עדכניים. מעל גיל 40 יש צורך בצילום חזה לצורך הרדמה כללית. אין צורך להפסיק נוגדי קרישה לפני ניתוח אולם אם נוטלים קומדין חייבים לעשות בדיקת INR בסמוך לניתוח. מספר ימים לפני הניתוח יש להגיע לערכי INR שבין 2 ל-2.5 בהתייעצות עם רופא משפחה. מכיוון שהניתוח מבוצע בהרדמה כללית יש צורך בצום של 6 שעות לפני הניתוח.

נוסף על כך יש להתכונן לתקופת החלמה בת כארבעה שבועות שבה אסור לעשות מאמץ פיזי ואסור להיחשף לאבק או ללכלוך.

ביום ניתוח החיגור

יש להביא לניתוח סיכום מידע רפואי מרופא המשפחה, בדיקות דם עדכניות, א.ק.ג. וצילום חזה בהתאם לצורך. יש להגיע בצום מאוכל ושתיה של 6 שעות.

הוראות לאחר ניתוח חיגור

במידה ויש צורך הזרקת גז לעין בניתוח, על המטופל לשמור על תנוחת ראש שתקבע ע"י המנתח. לאחר ניתוח יתכנו כאבים וכפל ראיה שחולפים במרבית המקרים. לאחר הניתוח המספר במשקפיים יכול להשתנות והשיפור בראיה יכול להיות לעיתים הדרגתי. כל עוד יש גז בעין אסור לטוס. אם צריך לעבור ניתוח נוסף בהרדמה כללית בעת שעדיין יש גז בעין, יש לדווח על כך לרופא המרדים כדי שישתמש בחומרי הרדמה מתאימים.

ביקורת עיניים מתבצעת למחרת יום הניתוח, לאחר שבוע ובדרך כלל לאחר חודש. לאחר מכן הביקורות בהתאם לממצאים ולצורך. בתקופה לאחר ניתוח חיגור חשוב לשמור על מספר כללים והנחיות במטרה להגן על העין ולמנוע סיבוכים כגון זיהום או חבלה.

טיפול תרופתי

  • יש להזליף לעין המנותחת את הטיפות שניתנו 4 פעמים ביום אלא אם הודרכת אחרת. יש לשמור את הטיפות במקום חשוך וקריר.

  • לפני הזלפת הטיפות יש לרחוץ את הידיים במים וסבון. ניתן לנקות את העין עם צמר גפן / גזה סחוט לאחר טבילתו במים נקיים מבלי ללחוץ על העין, למשוך את העפעף התחתון כלפי מטה ולהזליף את הטיפות.

  • יש להמשיך את הטיפול בתרופות האחרות ללא שינוי אלא אם כן הודרכת אחרת.

  • יש להימנע בחודש הראשון מ:

    • עבודה הכרוכה במאמץ גופני, פעילות ספורטיבית מאומצת

    • כניסת מים וסבון לעיניים ולכן יש להתקלח ולחפוף ראש כמו במספרה כאשר הראש והשיער מוטה לאחור

    • רחצה בים ובבריכה

    • צביעת השיער

    • מגע או לחיצה על העין המנותחת גם בעת השינה

בכל כאב חריג או הפרעה חדה בראיה בתקופת ההחלמה יש לפנות באופן מיידי לבדיקת רופא עיניים.

ד"ר ריטה ארליך היא רופאת עיניים בכירה במרכז רפואי רבין. היא בעלת נסיון רב באלפי ניתוחי קטרקט וניתוחי רשתית. את התמחות העל בניתוחי רשתית היא עשתה בניוזילנד שם רכשה נסיון ניתוחי רב. מרצה בכירה באוניברסיטת תל אביב. עוסקת במחקר קליני וכתבה מספר רב של מאמרים ופרקי ספרים.
לאתר של ד"ר ריטה ארליך לחץ כאן