בלפריטיס הינו מונח כללי לדלקת של העפעף והריסים. זהו אחד המצבים הנפוצים והעיקשים ביותר ברפואת העיניים, בד’‘כ המצב נובע מהיגיינה לקויה של העפעף, זיהום חיידקי מדרגה נמוכה (בד’‘כ מחיידק בשם סטפילוקוקס), תגובה אלרגית ו/או אבנורמלית בתפקוד בלוטות השומן של העפעף, למשל, חסימת הבלוטה או הפרשת יתר. למרות שהבלפריטיס בד’‘כ אינה מהווה בעיה רצינית, ולא גורמת לפגיעה ארוכת טווח בעין, היא בכל זאת קשה לטיפול ובמקרים רבים הינה כרונית. האנשים בעלי הנטייה הגבוהה ביותר לפתח בלפריטיס, הינם אלו הסובלים מבעיות עור בפנים (כמו תפרחת אדומית של הפנים), אקזמה, פצעונים, אקנה, סיבוראה, פזוריאזיס, עור שמן או קשקשת וכן אלו הנושאים את הנגיף מסוג הרפס.
מקרים כרוניים יכולים להיות קשורים גם בחשיפה לחומרים נדיפים, עישון, אוויר מזוהם וגורמים מגרים אחרים או תגובות לתרופות. בלפריטיס מהווה בנוסף, גורם או תוצאה ממצבי עיניים מסוימים כמו: עין יבשה, כלזיון, דלקת הלחמית ודלקת הקרנית, ועלול להתבטא באיבוד ריסים וצמיחת ריסים כלפי העין. הדלקת אינה מדבקת ולמרות שהיא נפוצה אצל מבוגרים, היא עשויה להופיע גם אצל ילדים.
כמו במצבים אחרים של תחלואי עור, בלפריטיס יכולה להיות תחת שליטה אבל לא להירפא כליל. המטרות העיקריות בטיפול, הינן להפחית את מספר החיידקים לאורך שולי העפעף, ולפתוח בלוטות שומן פקוקות, בלוויית היגיינה טובה של העפעף עם מתן קומפרסים חמים.
סימפטומים
הסימפטומים הנפוצים ביותר כוללים אודם של שולי העפעף והעין, הפרשה רירית, קשקשת על העפעפיים או הריסים. סימפטומים אלו נוטים להיות גרועים יותר בזמן הקימה מהשינה ויכולים לגרום לתחושת דביקות במשך היום.
סימפטומים אחרים כוללים:
פתיתים שומניים או קילופים על העפעף ובבסיס הריסים.
תחושת גוף זר.
עיקצוץ או צריבה.
חוסר ריסים או ריסים הצומחים כלפי העין.
הצטלקויות של שולי העפעף.
גירוי של עור העפעף הסמוך לריסים.
דמעת
רגישות לאור.
דרכי מניעה
היגיינה טובה של העפעף הינה הכרחית על מנת למנוע דלקות חוזרות ומצבים קשים של בלפריטיס. חוץ מלשטוף את ידיך, הפנים ועור הקרקפת עם סבון או שמפו, יש לשים מטלית נקייה ספוגה במים חמים על העפעפיים למשך כ-5 דקות, פעם פעמיים ביום. אלו הסובלים מעור שמן במיוחד, יכולים להפיק תועלת מחפיפה וקרצוף של הריסים בשמפו לתינוקות (שלא גורם לדמעת) מדולל במים חמים. פעולה זו גורמת להפחתה בקשקשים וסתימת בלוטות השומן של העפעף. לאחר הקרצוף והחפיפה יש לשטוף היטב במי ברז קרים.
טיפול
אמצעי מניעה כמו ניקיון של העפעפיים והריסים, הינם האמצעי הראשוני בטיפול בבלפריטיס. במידה וקיים התקף חריף של הדלקת, יש לבצע קומפרסים חמים מהטיפול ההיגייני מספר פעמים ביום. בנוסף, לפי הצורך ירשום הרופא טיפות ולא משחות אנטיביוטיות. במקרים קשים, גם אנטיביוטיקה בטבליות או קפסולות.