חלזיון, כלזיון, ניתוח להסרת חלזיון, שעורה כלואה6165

מאת: ד"ר משה מלכין, מומחה למחלות וניתוחי עיניים, מנהל רפואי Eyes.co.il
6165

כלזיון (chalazion) היא שעורה כלואה – משמע: גוש שמרקמו חלק, המופיע בעפעף (העליון או התחתון). על פי רוב, כלזיון מופיע בעקבות שעורה "רגילה" שאיננה נרפאת באופן מלא. במאמר זה, נעסוק בכלזיון, בניתוח להסרתו, בשאלה האם ניתן למנוע כלזיון ובשאלות נוספות.

 

כלזיון

כלזיון

 

 

כיצד נוצרת שעורה רגילה?

בעפעפיים שלנו מצויות בלוטות שומן רבות, המפרישות חומר שתפקידו לצפות את מעטה הדמעות המכסה את העין. הפרשת החומר מבלוטות השומן שבעפעפיים מאפשרת להגן על העין מהתנדפות של הדמעות המימיות, למנוע יובש בעין ולאפשר פעולת מצמוץ חלקה של העין. גודלם של פתחי בלוטות השומן כגודל ראש סיכה – והם נמצאים בשורה ישרה בשולי העפעפיים, מאחורי קו הריסים. דלקת של העפעפיים (בלפריטיס) נוצרת כתוצאה מסתימה של אותם פתחי בלוטות השומן. סתימה זו גורמת לבלוטות להתנפח, היות שאין מוצא החוצה לתוצרת שלהן – והיא יוצרת דלקת, התופסת שטח גדול מהעפעף וגורמת להתנפחות העפעף. כתוצאה מכך, נגרמים אודם, רגישות בעין וכאב. זו אפוא השעורה הרגילה.

 

 

ומהו הכלזיון? מה גורם להפיכת השעורה הרגילה – לכלזיון?
בחלק מהמקרים, השעורה הרגילה אינה חולפת כליל אחרי הטיפול – ואז היא הופכת לכלזיון. הכלזיון (נקרא גם "שעורה כלואה" ו"שעורה כרונית") – הינו גוש חלק המופיע על אחד מהעפעפיים, קרוב לקו הריסים. בניגוד לשעורה, גוש הכלזיון המכיל את החומר השומני בצורתו המוקשית, אינו כואב על פי רוב. הוא אינו כולל נפיחות או אודם – והוא מהווה בעיקר בעיה קוסמטית. לעתים רחוקות בלבד, אם הגוש גדול מספיק, הוא עלול להוות הפרעה לראייה, בשל הלחץ שהוא מפעיל על גלגל העין.

יש אנשים בעלי נטייה לפיתוח שעורה חוזרת במקומות שונים בעפעפיים ועקב כך, לפיתוח כלזיון. בדרך כלל, מדובר בדלקת עפעפיים כרונית (בלפריטיס), הגורמת להפרשות באזור הריסים, כמו גם לקשקשת ליד שורשי הריסים. כך, הדלקת יוצרת סתימות של פתחי הבלוטות – ומשם מובילה לשעורה רגילה, בתדירות גבוהה; ולכלזיון.

 

 

מהי השכיחות של כלזיון?
התופעה שכיחה ביותר ומופיעה בכל הגילאים. על פי רוב, כלזיון יופיע מספר שבועות אחרי שהופיעה שעורה רגילה בעפעף.

 

 

מהו הטיפול המקובל בשעורה רגילה? מהו הטיפול המקובל בכלזיון?
בצורתה האקוטית, הטיפול המומלץ בשעורה רגילה כולל קומפרסים חמים מספר פעמים ביום, בשילוב טפטוף טיפות עיניים או מריחת משחת עיניים אנטיביוטית, מיד לאחר הקומפרס החם. כאמור, במרבית המקרים, השעורה חולפת לאחר שבועיים-שלושה. אם מופיע כלזיון לאחר מספר שבועות, קו הטיפול הראשון הוא קומפרסים חמים, שמטרתם לרכך את הכלזיון – ולהביא להיעלמותו. יחד עם זאת, בכ-50% מהמקרים, הכלזיון נשאר – ואז הטיפול הוא ניתוחי בעיקרו. הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית, על ידי הזרקה של חומר הרדמה, מתחת לעור העפעף באזור הגוש בעפעף – וכולל חיתוך, המאפשר להיכנס לתוכו. בזמן הניתוח, הופכים את העפעף ומפשילים אותו כלפי חוץ באמצעות פינצטה מיוחדת, שבנויה לשם כך. לאחר מכן, מבצעים חתך באורך מספר מילימטרים: בדרך כלל, יבוצע החתך מהחלק הפנימי של העפעף, על מנת לא להשאיר צלקות חיצוניות נראות לעין. החיתוך מאפשר כניסה לתוך העפעף וריקון של תכולת הכלזיון, באמצעות כפית כירורגית מיוחדת. אצל ילדים, הניתוח מבוצע בהרדמה כללית קצרת מועד. לאחר הוצאת תכולת הכלזיון, משאירים את החתך הניתוחי פתוח, ללא תפירה, על מנת לאפשר ניקוז. הניתוח מסתיים במריחת משחה אנטיביוטית וחבישה לוחצת של העין, שמטרתה לעצור את הדימום. הניתוח כולו אורך כעשר דקות – ולאחר רבע שעה מסיום הניתוח, המטופל נשלח לביתו.

 
מהו תהליך ההחלמה מניתוח לטיפול בכלזיון? כמה זמן נמשך תהליך ההחלמה?
למחרת הניתוח, מסירים את התחבושת – ומתחילים בטיפול בטיפות עיניים ומשחה, למשך מספר שבועות. בשעות הראשונות לאחר הניתוח, המטופל יחוש כאב מסוים, היות שהחיתוך המבוצע בניתוח הוא כמו פצע פתוח. לאחר מספר שעות, הכאב חולף לגמרי, אך בשבועיים הראשונים העפעף נשאר נפוח ואדום (עד להחלמה המלאה). ההחלמה המלאה אורכת כשבועיים-שלושה. היות שעור העפעפיים דק במיוחד – חצי שקוף ועשיר מאוד בכלי דם – אותה טיפת דם עקב החיתוך נראית לזמן רב יותר, מאשר אם היתה נמצאת בכל מקום אחר בגוף. במהלך ההחלמה, הנפיחות יורדת והצבעים בנקודת הניתוח מתחלפים (כמו ב"מכה כחולה") עד שהם נעלמים. לבסוף, לאחר מספר חודשים, כבר לא נראה שום סימן חיצוני.

 

מהם סיכויי ההצלחה לניתוח כלזיון? האם ישנם סיכונים או תופעות לוואי?
הניתוח להסרת כלזיון מסתיים בהצלחה, ברוב רובם של המקרים. לעיתים יסבול המטופל מכלזיון חוזר באותו המקום – זאת במידה שהכלזיון המקורי הוצא רק באופן חלקי, או שהוא מצוי בתוך מספר תאים מבודדים ומרוחקים, כך שבכל פעם תא אחר גורם להתפרצותו. שיעור הסיבוכים עקב ניתוח לטיפול בכלזיון הוא קטן מאוד. סיבוכים נדירים ביותר כוללים דימום והסרה חלקית של הכלזיון, אבל כאמור סיבוכים אלה נדירים – והסבירות להתרחשותם יורדת עוד יותר, כאשר ההליך נעשה על ידי רופא מנתח עיניים, שזה תחום ההתמחות שלו.

 

האם קיים טיפול מונע לכלזיון?
הסיבה להיווצרות רגישות חוזרת ויחד עימה גם הופעה חוזרת של הכלזיון – איננה ידועה. לחולים שרגישים לתופעה וסובלים מחזרה של כלזיון, מומלץ על ניקוי הריסים ושולי העפעפיים פעמיים ביום כטיפול מונע. הניקוי מתבצע עם חומרים מיוחדים שנועדו לכך, או מגבנוני לחות מיוחדים, המיועדים לריסים ולשולי העפעפיים –שם כאמור נמצאים פתחי הבלוטות. לעיתים, יכלול הטיפול המונע גם אנטיביוטיקה, הניתנת למשך מספר חודשים, העוזרת במניעת הישנותם בחלק מהמקרים.