מטרת הטיפול בחולים עם קרטוקונוס היא לתקן את חדות הראייה. במקרים לא קשים, אפשר להשיג זאת בעזרת משקפיים ובמקרים מתקדמים יותר יש צורך בעדשות מגע. כאשר מתפתחת חוסר סבילות לעדשות מגע או כאשר עדשות המגע נופלות לעיתים קרבות ניתן לשקול השתלת טבעת לקרנית. הטבעת הינה פיסת פלסטיק בצורת חצי עיגול המושתלת לתוך הקרנית דרך חתך זעיר ותפקידה לשטח את הקרנית על מנת שעדשת מגע תשב טוב יותר על הקרנית ולא תיפול. במקרים קשים (כ 20% מחולי קרטוקונוס) עשוי להיווצר הצורך בהשתלת קרנית. למרות שיעור ההצלחה של 95% בהשתלות קרנית המבוצעות בקשר לקרטוקונוס, כרוכים בנוהל זה סיכונים רציניים, כמו בכל ניתוח אחר. גם אם השתלת קרנית תפתור את הבעיה הבסיסית של אי- סדירות משטח הקרנית, בדרך כלל יהיה צורך בהרכבת משקפיים או עדשות מגע לתיקון הראייה.
כל הטיפולים הנ"ל נועדו לשפר חדות ראיה אך אינם עוצרים את התקדמות הקרטוקונוס. הקרוס לינקינג (collagen crosslinking) הינו הטיפול היחידי עד כה שנועד לעצור את התקדמות הקרטוקונוס. בשיטה זו משולבים ריבופלבין (ויטמין B2) וקרינה אולטראסגולה (UVA) לשם חיזוק סיבי הקולגן המרכיבים את רוב עובי הקרנית. שיטה חדשנית זו עדיין בשלבי מחקר. מפרסום תוצאות המחקרים עולה כי בטווח של כ- 7 שנים מהטיפול ברב המקרים נעצרה התקדמות הקרטוקונוס ובחלקם אף הייתה השטחה של הקרנית. טיפול זה אינו בסל הבריאות במדינתנו ומחלקת העיניים במרכז רפואי אסף הרופא בה אני מבצע טיפול זה הינה המחלקה היחידה בארץ שקיבלה את אישור משרד הבריאות לביצוע הטיפול הנ"ל בישראל.
מהלך הטיפול
בחדר ניתוח בהרדמה מקומית מבוצעת הסרת שכבת התאים העליונה, האפיתל, מהקרנית. מזליפים טיפות ריבופלבין על העין מדיי מספר דקות ואח"כ מאירים את העין ע"י מנורת UVA למשך 30 דקות. עם סיום הטיפול תונח עדשת מגע רכה על העין למשך 3 ימים. השיפור בחדות הראיה עד לרמה הטרום ניתוחית עשוי להימשך מספר שבועות.
אחוז הסיבוכים נמוך ביותר ורוב הסיבוכים קלים. בקרות סיבוך עקב הטיפול כגון זיהום בקרנית או התלקחות הרפס יהיה צורך בטיפול אנטיביוטי או אנטיוירלי נוסף. לעיתים נוצרת עכירות מינימלית בקרנית הנעלמת לאחר כ- 3 חודשים.
אנו מקווים ומאמינים כי בעקבות הטיפול והשינוי הכימי במבנה הקרנית תיעצר התקדמות המחלה.