שעורה (הורדאולום בשפה המקצועית) הינה גוש קטן המופיע בעפעף. באופן טיפוסי, השעורה הינה תוצאה מזיהום חיידק סטפילוקוקוס או מחסימת בלוטות השומן שמסביב לריסים או בתוך העפעף. לעיתים, גם מתח נפשי עלול לגרום להיווצרותן. השעורה גורמת לנפיחות אדומה, רגישות, אודם בעין, כאב ולעיתים רגישות לאור ודמעות. רבים נוטים לבלבל בין שעורה לכלזיון שהינו ציסטה שנוצרת בעפעף כתוצאה מחסימה של בלוטות ע’‘ש מייבומיאן הנמצאות שם. אולם, הכלזיון אינו זיהום ובד’‘כ אינו כואב.
השעורה המופיעה על העפעף הינה בד’‘כ עמוקה יותר, כואבת יותר ואורכת זמן ממושך יותר מאשר זו המופיעה על הריס.
סימפטומים
אדמומיות, רגישות וכאב, הם בד’‘כ הסימפטומים הראשוניים של המחלה, ולאחר מכן מופיעים:
– נפיחות ממוקדת או מופשטת של העפעף.
– העין המעורבת יכולה לדמוע ולחוש גירוי.
– אי נוחות בזמן מצמוץ.
– נקודה קטנה צהובה במרכז השעורה, הנוצרת כאשר מוגלה נאספת ותופחת. כאשר ישנה ‘‘התפוצצות’‘ של השעורה הגורמת למוגלה לצאת, אזי הכאב בד’‘כ פוחת.
דרכי מניעה
יש להקפיד לרחוץ את הידיים באופו קבוע, ולהימנע מלנגוע בעין בעפעפיים, על מנת לא להפיץ חיידקים. יש להימנע מלתת חומרי איפור למישהי אחרת במיוחד אם יש לך נטייה לפתח שעורה.
טיפול
בעוד ששעורה של ריס תתנקז מעצמה תוך בערך יומיים, קומפרסים חמים יכולים להחיש את הריפוי. יש להניח מטלית לחה (מים חמים) על העפעף במשך כ-10 דקות, 4 פעמים ביום על מנת לשחרר את הנוזל הנאגר בשעורה. יש להימנע מלסחוט את השעורה, אפשר להשתמש במשחה אנטיביוטית עד שהסימפטומים יחלפו.
במידה והשעורה שבריס נמשכת יותר מ-3 ימים, או מתרשמים שהדלקת מתפשטת, יש להיוועץ עם רופא עיניים. יתכן ויש לך כלזיון או מצב אחר הדורש בדיקה נוספת..
שעורות של עפעפיים הינן עקשניות יותר, ובד’‘כ דורשות טיפול של רופא עיניים. יתכן ויידרש ניקוז כירוגי בתנאים סטריליים. אנטיביוטיקה דרך הפה יכולה להועיל אם השעורה מפושטת, מופיעה בצורה של אבסס, או לא מגיבה לטיפול אחר.
בזמן הדלקת אין להרכיב עדשות מגע. יתכן ותידרש להחליפן מחשש שהזדהמו, וזאת כדי למנוע חזרה של השעורה.