מהו ניתוח רשתית?2288

מאת: פרופ' ריטה ארליך, רופאת עיניים ומנתחת בכירה, מרכז רפואי רבין
2288

מהי ויטרקטומיה?
בניתוח ויטרקטומיה כורתים את הזגוגית (ויטראוס) הג'ל שממלא את חלל העין. בניתוח מבצעים 3 חתכים קטנים בדופן העין שדרכם מכניסים את המכשירים הדרושים לניתוח וכוללים פתח לנוזל פזיולוגי שמוזרם במהלך הניתוח ומחליף את הזגוגית שנשאבת, פתח לתאורה ופתח למכשיר הויטרקטום שחותך ושואב את הזגוגית . הניתוח מבוצע בדרך כלל ללא תפרים. את הזגוגית שמוציאים בזמן הניתוח מחליף נוזל צלול שמופרש מהעין. העין מתפקדת היטב ללא זגוגית. ניתוח ויטרקטומיה נעשה לרוב בהרדמה מקומית של אזור העין אך ניתן לעשותו גם בטשטוש ובהרדמה מלאה. הסיבות השכיחות לניתוח כוללות ממברנה אפירטינלית, חור מקולרי דימום בזגוגית והפרדות רשתית. 
 
מה צפוי בניתוח?
בניתוח ויטרקטומיה מוציאים את הזגוגית ומטפלים בבעיה ברשתית . מרבית הניתוחים אורכים כשעה. לעיתים ניתוח הויטרקטומיה משולב בניתוח קטרקט. אין צורך באישפוז לאחר הניתוח . 
בממברנה אפירנטלית ובחור מקולרי מטפלים באמצעות קילוף הקרום העדין מאוד שמכסה את מרכז הראייה. זוהי פעולה עדינה מאוד שדורשת מיומנות רבה של המנתח.
בניתוחי רשתית כאשר נמצא קרע ברשתית , לעיתים ממלא המנתח בסיום הניתוח את העין בגז. במהלך התקופה שהגז נמצא בעין הראיה מטושטשת מאד אולם לאחר שהגז נספג הראיה חוזרת. את הגז שנספג מחליף בהדרגה נוזל שמייצרת העין במשך כמה שבועות. 
 
הכנות לניתוח ויטרקטומיה
יש להכין סיכום רפואי מרופא המשפחה של כל הבעיות הרפואיות שיש לך ורשימה של כל התרופות הקבועות שלך. כמו כן יש לבצע בדיקות דם ואק'ג עדכניים. אין צורך להפסיק נוגדי קרישה לפני ניתוח אולם אם נוטלים קומדין חייבים לעשות בסמוך לניתוח בדיקת INR . מספר ימים לפני הניתוח יש להגיע לערכי INR שבין 2 ל־  2.5 בהתייעצות עם רופא משפחה.
נוסף על כך יש להתכונן לתקופת החלמה בת כארבעה שבועות שבה אסור לעשות מאמץ פיזי ואסור להיחשף לאבק או ללכלוך.
 
ביום הניתוח
יש להביא לניתוח סיכום מידע רפואי מרופא המשפחה, בדיקות דם עדכניות ואק"ג.
יש להגיע שעה לפני הניתוח. במידה והניתוח מבוצע בהרדמה מקומית אין צורך בצום אולם במידה ויש צורך בטשטוש או בהרדמה כללית יש להגיע בצום מאוכל ושתיה של 6 שעות.
יש להביא צילום OCT עדכני.
 
הוראות לאחר הניתוח
במידה ויש צורך הזרקת גז לעין בניתוח, על המטופל לשמור על תנוחת ראש שתקבע ע"י המנתח בדרך כלל למשך 3 ימים לאחר ניתוח. בחור מקולרי יש לשמור על ראש כלפי מטה מרבית היום אולם כל שעה ניתן לעשות רבע שעה הפסקה בתנוחת הראש. ניתן להשאיל כיסא למנח ראש למטה ביד שרה. עם גז בעין בתחילה רואים את ההיקף העליון בצורה חדה ובצורה איטית חלק גדול יותר משדה הראיה הופך ברור. לאחר ניתוח יתכנו כאבים קלים  והראיה עשויה להיות מטושטשת. שיפור בראיה יכול לקחת מספר חודשים והינו הדרגתי. כל עוד העין מלאה בגז אסור לטוס. אם צריך לעבור ניתוח נוסף בהרדמה כללית בעת שעדיין יש גז בעין, יש לדווח על כך לרופא המרדים כדי שישתמש בחומרי הרדמה מתאימים.
בחודשיים הראשונים לאחר ניתוח לא מומלץ לרכוש משקפיים חדשות עד להתייצבות המספר . לאחר הניתוח ביקורת עיניים מתבצעת למחרת יום הניתוח , לאחר שבוע ולאחר חודש עם צילום OCT. בתקופה לאחר ניתוח חשוב לשמור על מספר כללים והנחיות במטרה להגן על העין ולמנוע סיבוכים כגון זיהום או חבלה. חשוב לדעת שמיד לאחר ניתוח ניתן להרגיש צריבה ותחושת חול בעין וכן אי נוחות. לעיתים יש כאב קל לאחר ניתוח שחולף עם נוגד כאבים. בכדי להקל על הצריבה ותחושת החול מומלץ להצטייד בתחליפי דמעות שניתן להשתמש בהם לאחר ניתוח. ניתן לרכוש אותם ללא צורך במרשם רפואי. 
 
טיפול תרופתי 
 יש להזליף לעין המנותחת את הטיפות שניתנו 4 פעמים ביום אלא אם הודרכת אחרת . יש לשמור את הטיפות במקום חשוך וקריר.
• לפני הזלפת הטיפות יש לרחוץ את הידיים במים וסבון. ניתן לנקות את העין עם צמר גפן / גזה סחוט לאחר טבילתו במים נקיים מבלי ללחוץ על העין , למשוך את העפעף התחתון כלפי מטה ולהזליף את הטיפות. 
• יש להמשיך את הטיפול בתרופות האחרות ללא שינוי אלא אם כן הודרכת אחרת.
יש להימנע בחודש הראשון מ:
•עבודה הכרוכה במאמץ גופני , פעילות ספורטיבית מאומצת.
•כניסת מים וסבון לעיניים ולכן יש להתקלח ולחפוף ראש כמו במספרה כאשר הראש והשיער מוטה לאחור.
•רחצה בים ובבריכה .
•צביעת השיער.
•מגע או לחיצה על העין המנותחת גם בעת השינה .
חשוב לזכור להרכיב משקפי שמש לפחות בשבוע הראשון שלאחר הניתוח. להיוועץ ברופא העיניים המטפל בנוגע ליכולת הנהיגה . 
בכל כאב חריג ,הפרעה חדה בראיה בתקופת ההחלמה יש לפנות באופן מיידי לבדיקת רופא עיניים.   
 
 
ד"ר ריטה ארליך היא רופאת עיניים בכירה במרכז רפואי רבין. היא בעלת נסיון רב באלפי ניתוחי קטרקט וניתוחי רשתית. את התמחות העל בניתוחי רשתית היא עשתה בניוזילנד שם רכשה נסיון ניתוחי רב. מרצה בכירה באוניברסיטת תל אביב. עוסקת במחקר קליני וכתבה מספר רב של מאמרים ופרקי ספרים.