בשנים האחרונות אנשים מחייכים אלינו משלטי החוצות ללא זכר למשקפיים על פניהם. פרסומות מטרטרות ברדיו מבטיחות לנו ראייה מושלמת ואושר צרוף לאחר שנעשה ניתוח להסרת משקפיים בלייזר. עמוק בלב, כל אחד חושד שאולי זה קסם, ובכלל זה נראה קצת מוזר: איך אפשר להעלים ליקוי כל כך מטריד ומוחשי בקרן לייזר קצרצרה ללא כאבים וללא תופעות לוואי משמעותיות כמובטח? התשובה – לייזר אקסיימר. כדי להקל על המבוכה וחוסר הוודאות אנסה לשפוך מעט אור על הלייזר ואופן פעולתו:
הלייזר:
לייזר אקסיימר הינו מכשיר המשחרר קרן אור אולטרה סגולה המסוגלת ‘‘לאייד’‘ רקמה. הקרן הינה קרה (כלומר, אינה גורמת לכוויות כמו למשל בלייזר הקלאסי: אותו לייזר המשמש לטיפולים ברשתית העין, לדוגמא, במחלת רשתית הנגרמת מסוכרת), ואינה מסוגלת לעבור בנוזל. לכן, הקרן אינה יכולה לחדור דרך חלל העין ולפגוע ברקמות התוך עיניות. זוהי אחת התכונות הגורמות לבטיחות בשימוש. שליחת קרן הלייזר אל העין גורמת לפירוק והתאיידות של השכבה השטחית ביותר של הרקמה בה היא פוגעת – הקרנית.
תהליך זה מדויק עד פחות מאלפית המילימטר, ובנוסף הינו ‘‘סלקטיבי’‘: מתרחש רק באיזור מסוים של הקרנית, בו בחרנו לטפל, רק בעומק ובשטח שתכננו מראש. כל זאת היות והקרן נשלטת ומבוקרת ע’‘י מחשב. התוצאה של כל התהליך הינו עיצוב ופיסול מחדש של הקרנית בצורה כזו שתשיג את התיקון האופטי הדרוש של ליקוי הראייה (קוצר ראייה, רוחק ראייה, אסטיגמטיזם-צילינדר).
הקרנית:
אז מהי בעצם אותה קרנית מסתורית שהמבנה שלה קובע במידה רבה את אופי וחומרת ליקוי הראייה שלנו? הקרנית הינה רקמה כיפתית שקופה הנמצאת בחזית, וגורמת לקרני האור המוחזרות מהאובייקט עליו אנו מתבוננים להיכנס דרכה אל תוך העין, ולעבור כיפוף(שבירה אופטית) על מנת להתמקד לאחר מכן על הרשתית. למעשה, מהווה הקרנית מעין עדשה אופטית רבה עוצמה למרות דקיקותה – כ-0.6 מילימטר עובייה.
ניתוח להסרת משקפיים בשיטת הלייזר אקסיימר מבוסס על העובדה כי כל שינוי קטן ביותר של פני הקרנית גורם לשינוי בכוח השבירה האופטי שלה: קרן הלייזר ‘‘משייפת’‘ בעדינות את פניה החיצוניות של הקרנית וככל שהשיוף עמוק יותר (המדובר במאיות מילימטר בלבד), כך יורדים המספרים (דיופטרות). לכאורה, אפשר להוריד כך עוד ועוד מספרים של משקפיים, אך הלייזר מתוכנן, מטעמי בטיחות, להוריד עד כ-10 דיופטרות בממוצע, וזאת על מנת לשמר עובי מינימלי של הקרנית הדרוש לשם יציבותה המבנית. קיימים משתנים חשובים נוספים כמו עובי הקרנית המקורי, המשתנה מאדם לאדם ומעין לעין. בקרנית עבה יותר אפשר להוריד מספרים רבים יותר. בקרניות דקות יותר יש להיזהר במיוחד, ולעיתים דקיקותן היא הסיבה להימנע מניתוח לייזר בכלל.
ההיסטוריה:
הניסויים הראשונים בלייזר אקסיימר נעשו לאחר ביקורות והערכות מדעיות ורפואיות מדוקדקות מאוד, וכל זאת על מנת למצוא שקרן הלייזר לא תגרום נזק לרקמות שמסביב לאיזור הטיפולי, וכן כי לא תחליש את גלגל העין. בתחילה, בוצעו ההערכות על מודלים של פלסטיק. לאחר מכן, בוצעו ניסויים על חיות תוך כדי בדיקה הסטולוגית (בדיקה מיקרוסקופית של מבנה הרקמות) של הקרניות שטופלו. בצורה כזו ויסתו את עוצמת הקרן וכיילו את המחשב השולט בה. הצעד הבא היה טיפול על עיניים עיוורות של אנשים ולאחר מכן על עיניים עצלות. כשראו כי טוב המשיכו על עיניים בריאות שסבלו מקוצר ראייה. הטיפול הראשון על עין קצרת רואי בוצע ב-1987 .
בשנים הראשונות הוגבל הטיפול לקוצר ראייה עד 6 דיופטרות. לאחר מכן, כשהתוצאות היו מדויקות ורובן נשמרו לאורך זמן, טיפלו בקוצר ראייה של עד 10 דיופטרות. עם הזמן למדו לטפל בליקויי תשבורת אחרים כמו אסטיגמטיזם ורוחק ראייה. הניתוח בלייזר זכה לפופולריות רבה ביותר, וכבר בשנים הראשונות נותחו עשרות ומאות אלפי פציינטים. בשנים האחרונות נותחו מיליוני אנשים ברחבי העולם. כיום זהו אולי הניתוח הנפוץ ביותר.
המכשיר:
הלייזרים הראשונים, למרות שהיו משוכללים, לא סיפקו את התוצאות להם שאפו המדענים ומהטופלים בשל סיבות שונות. בין השאר, הקרניים שהפיקו מכשירים מדור ראשון אלו, לא היו מספיק הומוגניות. מלבד זאת, הן טיפלו באיזור מצומצם של מרכז הקרנית )האיזור האופטי) ולא הצליחו לעקוב אחרי העין המטופלת כאשר זו זזה בפתאומיות. הדור השלישי של הלייזרים הנמצא בשימוש היום מספק קרניים הומוגניות מאוד, ויכולת
להתפרס בהדרגה על שטח רחב יותר. כך מושגות אותן התוצאות – בטיפול שטחי יותר. בנוסף, ישנן מערכות בדור השלישי של הלייזרים המאפשרות מעקב אחר תנודות העין (Eye Tracker), גם הזעירות ביותר, דבר המקנה דיוק רב יותר בטיפול. שיפורים אלו מביאים לתוצאות מדויקות יותר עם פחות תופעות לוואי. כן מושגת יציבות רבה יותר של התוצאה ופחות תנודות של המספרים לאחר הניתוח. בסופו של דבר, נוחות הראייה רבה יותר.
הניתוח:
לייזר אקסיימר יכול לבצע 2 סוגי ניתוחים להסרת משקפיים:
PRK – קרן הלייזר פועלת על שטח הפנים החיצוני של הקרנית.
LASIK – הקרן פועלת בתוך הקרנית.
שתי צורות טיפול אילו יכולות לתקן קוצר ראייה, רוחק ראייה ואסטיגמטיזם ומביאות לתוצאות מצוינות.
בקוצר ראייה, הקרן האולטרה סגולה של הלייזר מטפלת בליקוי, ע’‘י אידוי של החלק השטחי של הקרנית המרכזית, וגורמת בכך למעין הטבעה של עדשה מובנית בקרנית. דבר הגורם לאפקט דומה לזה הנגרם ע’‘י הרכבת עדשות מגע. ברוחק ראייה, לעומת זאת, הלייזר גורם להרחקת הרקמה השטחית של הקרנית באיזור ההיקפי בצורת טבעת. באסטיגמטיזם הפעולה מבוצעת לאורך מרדיאן. במרבית הטיפולים הלייזר לא משייף יותר מ-10% של עובי הקרנית. הלייזר של הדור השלישי הינו מכשיר יקר ביותר ועשוי לעלות כחצי מיליון דולר. זאת בנוסף לציוד הנלווה, והאחזקה היקרה, שעלותה מעל 50,000 דולר לשנה. נוסף, מדי מספר שנים מופיע דור חדש של מכשירים. כל העובדות הללו מסבירות את עלות הטיפול.