אסטיגמציה, צילינדר13040

מאת: ד"ר ד''ר אורי מלר, בוגר ביה’‘ס לרפואה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב והתמחות ברפואת עיניים במרכז הרפואי ‘‘קפלן’‘ ברחובות, המסונף לאוניברסיטה העברית בירושלים וכיום נמנה עם צוות המנתחים הבכיר במחלקה.
13040

על תופעת האסטיגמציה והטיפולים הקיימים לתיקונה

אסטיגמציה
במקום נקודת טשטוש אחת, מופיעות 2 נקודות טשטוש, ככל שהמרחק בינהן גדול יותר, כך האסטיגמציה גבוהה יותר

 

באופן תקין, קרני האור המגיעות אל העין בדרכן אל הקשתית, אמורות להישבר כך שהמוקד ימוקם במרכז הרשתית (מקולה). במצב נורמאלי זה נוכל לראות את הדמות מולנו באופן ברור. במצב הקרוי קוצר-ראיה, מוקד זה יתקבל לפני הרשתית, כך שעצם הקרוב לעין ייראה ברור אך עצם המרוחק מהעין ייראה באופן מטושטש. במצב הקרוי רוחק-ראיה, המוקד המתקבל הוא מאחורי הרשתית. אם רוחק הראיה הינו משמעותי, תהיה הפרעה לראיית עצמים הקרובים לעין, ובשלב מסוים גם ראיית עצמים המרוחקים מהעין.

אסטיגמציה או בשמה האחר צילינדר היא ליקוי בעין בשל התקמרות בלתי שווה של הקרנית. או העדשה בעין. במצב זה, המוקד המתקבל מורכב משתי נקודות שונות הממוקמות במיקומים שונים בעין. הדבר גורם לעיוות קרני האור המגיעות אל העין ולראיה מטושטשת לרחוק ולקרוב.

 

 

 

 

 

תופעת האסטיגמציה הינה שכיחה בקרב האוכלוסייה. בחלק לא מבוטל מהאנשים קיים צילינדר נמוך וחלקם אף לא מודעים לקיומו. האסטיגמציה נמדדת ביחידות של דיופטר, בדומה למדידת מספר המשקפיים. למעשה, המספר הכולל הקיים, מורכב ממספר התיקון, מספר הצילינדר וציר הצילינדר. הדרך לקביעת המספר בעין מתבצעת באמצעות בדיקה הקרויה תשבורת (רפרקציה). בדיקה זו מבוצעת ע’‘י אופטומטריסט מוסמך או רופא עיניים ודורשת מכשור אופטי.
צילינדר יכול להיקבע בדרגות חוזק שונות: נמוך (עד 1 דיופטר), בינוני (1-3 דיופטר) וגבוה (מעל 3 דיופטר).  בנוסף לדרגת החוזק, נקבע גם כיוון הצילינדר והאם הוא במבנה סדיר או בלתי-סדיר. סדירות או אי-סדירות זו יכולה להתקבל כיום באמצעות אמצעי הדמיה שונים כשהחשוב בהם הוא מיפוי טופוגראפי של הקרנית. מיפוי זה מאפשר קבלת מידע על קמירות הקרנית בכל חלקיה ומהווה כלי חשוב בהתאמת עדשות מגע ע’‘י אופטומטריסטים, בקביעת התאמה לניתוחי לייזר להסרת המשקפיים ולאבחון מחלות קרנית שונות כגון קרטוקונוס או pellucid marginal degeneration.
חשוב לציין כי במקרים של צילינדר גבוה ובלתי סדיר ובמקרים בהם חלה עלייה בצילינדר בתקופה קצרה, חשוב להיבדק ע’‘י רופא עינייםשישקול בחלק מהמקרים לבצע מיפוי טופוגרפי של הקרנית על מנת לאבחן או לשלול מחלות קרנית אלה.

תמונה ראשונה משמאל – ראייה תקינה, קרני אור המגיעות מרחוק מתרכזות ברשתית העין.
תמונה שניה משמאל – מיופיה/קוצר ראייה, קרני אור המגיעות מרחוק מתרכזות לפני רשתית העין.
תמונה שניה מימין – היפרופיה/רוחק ראייה, קרני אור המגיעות מרחוק מתרכזות אחרי רשתית העין (נקודה מדומה).
תמונה ראשונה מימין, אסטיגמטיזם/צילינדר, קרני אור המגיעות מרחוק מתרכזות יוצרות שתי נקודות ולא נקודה אחת כמו בליקויים הקודמים שצויינו.
 כיצד מטפלים באסטיגמציה? 
הדרך השמרנית והמקובלת ביותר לטיפול בתופעת האסטיגמציה הינה בעזרת אמצעים אופטיים, דהיינו משקפיים או עדשות מגע טוריות המיועדים לתקן את העיוות הקיים.דרך נוספת לטיפול באסטיגמציה היא באמצעות ניתוחים שונים המתקנים את העיוות האופטי הקיים:
1. טיפול בעזרת אקסימר-לייזר. בטיפול זה מתבצע ליטוש הפנים החיצוניות בקרנית בהתאם לחוזק המספר ו/או הצילינדר הקיימים, ובהתאם לציר האופטי המבוקש. טיפול הלייזר מתבסס בין היתר על בדיקות התשבורת ומיפויי הקרנית שעבר המטופל תוך שימוש בתוכנות מחשב מתקדמות. באמצעות טיפול זה ניתן להגיע לדיוק רב גם בתיקון צילינדר גבוה כל עוד הוא בעל מבנה סדיר.

2. דרך נוספת באמצעות טיפול AK (astigmatic keratotomy)  במסגרתו מבוצעים חתכים שונים מסוימים בקרנית באמצעות סכין יהלום. באופן זה ניתן להקטין ואף והעלים את הצילינדר הקיים. טיפול זה נעשה לרוב כחלק מניתוח נוסף המבוצע, למשל במסגרת ניתוח להסרת קטרקט במטופל עם צילינדר גבוה.

3. פתרון נוסף מושג על ידי השתלת עדשות תוך עיניות הקרויה ‘‘השתלת עדשות פאקיות’‘. במקרים אלה, מדובר לרוב באנשים בגיל 20-40 הסובלים ממספרי קוצר-ראיה או רוחק-ראיה גבוהים, עם או ללא צילינדרים. בניתוחים אלה, מוחדרת עדשה מלאכותית קטנה ודקה אל העין, המבצעת את התיקון האופטי הנדרש. כ- 2% מקרב הנבדקים בבדיקות ההתאמה לניתוחי לייזר להסרת המשקפיים ימצאו כמתאימים לעבורניתוחי השתלת עדשה. קיימים סוגים שונים של עדשות מסוג זה כשהעדשה האיכותית והבטוחה ביותר לתיקון קוצר ראיה היא עדשת הארטיפלקס, והעדשה היעילה בתיקון צילינדר בינוני-גבוה היא עדשת הארטיזן. עדשות נוספות הן עדשת ה- ICL, וה- ICL הטורית, לתיקון צילינדר.

א. באנשים הסובלים , פתרון ניתוחי נוסף הוא שימוש בעדשות טוריות במהלך ניתוח הסרת הירוד. בניתוח הסרת ירוד, מבוצעת הוצאת עדשת העין הטבעית העכורה, והחלפתה בעדשה מלאכותית. כיום, ניתוח זה מבוצע לרוב ע’‘י חתך זעיר של 1-3 מ’‘מ ובמהלכו נשאבת עדשת העין הטבעית באמצעות מכשיר אולטרא סאונד דקיק ומתקדם. בסיום הניתוח מושתלת בעין עדשה מלאכותית מתקפלת והחתך ונסגר ברוב המקרים גם ללא צורך בתפירה. משך הניתוח וההחלמה קצרים ברוב המקרים. העדשות המושתלות הסטנדרטיות, הן בעלות יכולת לתקן מספר בלבד ללא יכולת תיקון של הצילינדר במידה שקיים. כך, אדם הסובל הן והן מצילינדר, יזדקק בסיום הניתוח להרכבת משקפים לתיקון האסטיגמציה. כיום ישנן עדשות טוריות חדשות  שבאמצעותן ניתן לתקן גם את צילינדר. באותם אנשים הסובלים מירוד ומאסטיגמציה, ניתן להשיג תוצאה אופטית טובה ואיכותית בשימוש בעדשות אלה.