שיטת PRK להסרת משקפיים בלייזר5859

מאת: ד"ר משה מלכין, מומחה למחלות וניתוחי עיניים, מנהל רפואי Eyes.co.il
5859

PRK – Photo Refractive Keratotomy  הינה שיטה (למעשה, ‘‘אם השיטות’‘) נפוצה בעולם להסרת משקפיים באמצעות לייזר אקסיימר. זוהי השיטה הראשונה והוותיקה, שצברה את מספר שנות הניסיון הרב ביותר, כ-15 שנה.
השיטה טובה מאוד לתיקון ליקויי תשבורת (ליקויי ראייה אופטיים המתוקנים ע’‘י משקפיים או עדשות מגעקוצר ראייהרוחק ראייה,אסטיגמטיזם– צילינדר), קלים עד בינוניים. טכניקה זו, רותמת את קרן הלייזר האולטרא-סגולית הקרה, לאידוי או שיוף השכבה השטחית של הקרנית, (הקרנית מהווה מעין חלון חזיתי שקוף של העין, בדומה לזכוכית של שעון, שתפקידה להחדיר ולמקד את קרני האור הנשלחות מהאובייקט שבו העין מתבוננת). עם הזמן היא עברה עדכונים ושיפורים וכיום מאפשרת לקבל תוצאות מדויקות, בטוחות ויציבות בעיקר אם מתבצעת ע’‘י הלייזרים החדישים של הדור השלישי.
שיטת  הטיפול להסרת משקפיים מבוצעת כשהעין מורדמת ע’‘י טיפות, ללא כאבים ובזמן קצר. לפני הטיפול, מזינים את מחשב הלייזר בנתוני החולה, נתוני העין ותיקון הראייה המתוכנן. הפציינט שוכב על מיטת הטיפולים מתחת לזרוע מכשיר הלייזר, ומתבקש להתבונן בנקודות אור הנמצאות בקצה המכשיר. בתחילה, מקלפים את האפיתל בחלק המרכזי של הקרנית.
האפיתל הינה שכבת התאים הדקיקה והחיצונית ביותר של הקרנית. לאחר מכן, הפציינט מתבקש שנית להתרכז ולהביט באור מטרה אדום היוצא מהמכשיר. בשלב זה, מופעל הלייזר לפרק זמן ממוצע של 30 עד 60 שניות בלבד. בזמן קצר זה חשוב שהמטופל לא יזוז וימקד את מבטו בנקודה האדומה כששתי עיניו פקוחות. בזמן פעולת הלייזר שומעים רעש מסוים המזכיר את זה של מכונת תפירה. בנוסף, יש ריח קל של חריכה, למרות שהקרן קרה ולא מחממת. בתום הטיפול הנמשך דקות ספורות, מרכיבים במקרים רבים עדשת מגע טיפולית על העין המנותחת, אשר תפקידה להגן על הקרנית ולמנוע חיכוך העפעף עליה. כאמור כל התהליך לא כואב. הפציינט יכול להרגיש אולי תחושת נגיעה או לחץ פה ושם.

 
צורת שיוף הקרנית לפי סוג ליקוי הראייה:
1. קוצר ראייה
השטחת הקרנת ע’‘י שיוף האיזור המרכזי.
מבט בפרופיל מבט חזיתי
2. אסטיגמטיזם (צילינדר)
שיוף הקרנית והשטחתה לאורך ציר האסטיגמטיזם.
3. רוחק ראייה
קימור הקרנית ע’‘י שיוף החלק ההיקפי
4. שילוב של תיקון אסטיגמטיזם עם קצר או רוחק ראייה.

 
מהלך לאחר הטיפול
לאחר הטיפול ובחלוף ההשפעה של טיפות ההרדמה, מרגישים במקרים רבים כאב מסוים, תחושת צריבה, או תחושת גוף זר והעין יכולה להיות אדומה ודומעת. כל זאת, בגלל קילוף השכבה החיצונית של הקרנית (אפיתל), החושפת את קצוות עצבי הכאב שלה. לאחר מכן, במשך כ-3-5 ימים, מצמיחה השכבה החיצונית ההיקפית של הקרנית שלא קולפה, תאים חדשים המכסים את האיזור המרכזי החשוף. כאשר זה מתרחש, פוסקים הכאבים באחת והתחושה משתפרת לאין ערוך. הראייה בימים הראשונים מטושטשת, וגם היא משתפרת מאוד לאחר מכן.
במשך תקופה זו, מקבלים טיפות ותרופות שונות המרגיעות את הכאב. גם עדשת המגע הטיפולית תורמת לכך בשיעור ניכר. עדשה זו משמשת מעין חבישה שקופה של הקרנית ותפקידה למנוע את חיכוך העפעפיים באיזור המטופל בזמן המצמוץ. הראייה הטובה, מופיעה לאחר כשבוע או שניים, והתייצבותה הסופית מגיעה לעיתים לאחר מספר חודשים. בד’‘כ כל עין מנותחת לחוד, ולאחר מספר שבועות כשמשיגים ראייה טובה מטפלים בעין השנייה.

יתרונות ה-PRK  
הטיפול השטחי של הקרנית באמצעות קרן הלייזר, מעניק ראייה טובה מאוד ומתקן ליקויי ראייה קלים בדיוק רב. היתרון הגדול בשיטה זו, נעוץ בפשטותה, בדיוקה, בטראומה הקלה שהיא גורמת לקרנית, ובעובדה שהיא לא מפחיתה את חוזקה של הקרנית והעין.למעשה ה-PRK אינו מהווה ניתוח במובן הקלאסי. אין כאן חיתוך רקמה ואין שימוש בלהבים כירורגיים כמו בניתוח הלאסיק, עם הסיבוכים העלולים להתרחש כתוצאה מכך. הפעולה מהירה, לא כואבת ויכולה להתבצע גם בקרניות דקות יחסית.

 
חסרונות  
PRK פחות מומלץ בליקויי ראייה גבוהים (מספר משקפיים גבוה).
קיימת תחושה לא נוחה עם כאב מסוים במהלך ימי ההחלמה.
הראייה הטובה מושגת רק לאחר מספר שבועות. התייצבות הראייה איטית יותר ועשויה להמשך מספר חודשים. הצורך לנתח כל עין לחוד עם הפסקה של מספר שבועות ביניהן (מצד שני, יש יתרון מסוים לעובדה זו, כמו במקרים של דלקת או זיהום; רק עין אחת נפגעת ובנוסף ניתן ללמוד מתגובת העין הראשונה והתוצאה המושגת, ולהיות חכמים ומדויקים יותר בעין השנייה).

 
תופעות לוואי וסיבוכים
בד’‘כ הסיכונים הם מינימליים, אך לעיתים קיימות תופעות לוואי שהמטופל צריך לתת דעתו עליהן:
א. עיכוב בצמיחה והתחדשות של תאי האפיתל.
ב. רגישות לאור.
ג. עכירות בקרנית העשויה במקרים קיצוניים לפגוע בראייה – תופעה נדירה במקרים של ליקויי ראייה קלים ובינוניים.
ד. תיקון יתר: למשל, מטופל עם קוצר ראייה של -4 דיופטרות מגיע ל-1 +. בד’‘כ לאחר מספר חודשים יש נסיגה והמספר מגיע לאיזור האפס.
ה. תת תיקון: הלייזר לא מוריד את כל המספרים המבוקשים.
ו. הילות וסנוור: ראיית טבעות זוהרות מסביב למוקדי אור, סנוור בנהיגת לילה וכו'. תופעות אלה מתרחשות בעיקר בשעות החשיכה, עקב התרחבות האישונים הטבעית בחושך.
מרבית התופעות הנ’‘ל זמניות וחולפות.