לא רק אווסטין ולוסנטיס: איך לשלב טיפול טבעי עם זריקות בעיניים1906

מאת: איתי שרף מנהל קליניקת Clear לטיפול במחלות עיניים בעזרת הרפואה הסינית, איתי שרף – טיפול במחלות עיניים ברפואה סינית
1906

האווסטין, ובעקבותיה לוסטניס ואייליה, חוללו מהפכה בטיפול במחלות עיניים אך עדיין אינן מספקות מענה
שלם ומלא. רפואת העיניים הסינית משלימה את החסר.

מאז נכנסו לזירת הטיפולים בראשית שנות האלפיים, הזריקות לטיפול בבצקת בעיניים הם חוד החנית של הטיפול במחלה. אווסטין, ובעקבותיה לוסנטיס ואייליה, חוללו מהפכה בטיפול בהצטברות נוזל ברשתית. לראשונה ניתן היה לא רק לעצור ולייצב את המחלה אלא אף לשפר את הראייה.
הטיפול המקובל עד לכניסת התרופה אווסטין היה בקרני לייזר (טיפול פוטודינמי, PDT), ושיעור ההצלחה בו לא נסק מעל 15%. ממילא טיפול זה התאים רק לחלק קטן מן המטופלים. על רקע זה, ובהינתן העובדה הכואבת כי בצקת ברשתית היא הגורם מס 1 לעיוורון בעולם המערבי, ניתן להבין כי הזריקות הניתנות ישירות לעין היוו בשורה של ממש והוגדרו כ"מהפכה".
אלא שחשוב לדעת כי על אף התפנית הגדולה, הזריקות האמורות אינן מעניקות כיסוי שלם ועדיין חסרות. כדי להשיג את התוצאות המיטביות מומלץ לשלבו בטיפול יעיל נוסף, טבעי לחלוטין, ולהבדיל מן הזריקות אינו פולשני.

מהי בצקת בעיניים?
בצקת בעיניים (בצקת מקולרית, Macular Edema) היא אחת הסיבות השכיחות לירידה ופגיעה בראייה ואף לעיוורון. המחלה נגרמת עקב הצטברות נוזלים בין שכבות שונות בעין. בצקת יכולה לנבוע ממחלות אחרות כמו חסימת וריד, ניוון ברשתית או סוכרת (כרבע מהחולים ברטינופתיה סוכרתית מפתחים בהמשך בצקת מקולרית), וגם כתוצאה מטיפולי עיניים, ניתוחים וזריקות.

איך פועלות הזריקות לעיניים?
שלוש הזריקות – אווסטין, לוסטניס ואייליה – מכילות נוגדן להורמון VEGF. הורמון זה מצוי בגופנו באופן טבעי. אלא שריכוז גבוה שלו עלול לעורר צמיחת כלי דם חדשים, לרוב פגומים ודולפים, וכלי דם פגומים בעין גורמים לבצקת מקולרית (וגם במחלות רשתית נפוצות נוספות כמו רטינופתיה סוכרתית או ניוון מקולרי).
הזריקות לטיפול בבצקת מקולרית מקטינות את ריכוז ה-VEGF ומעכבות את פעולתו. כמות כלי הדם הפגומים הולכת וקטנה וכתוצאה מכך גם דליפת הנוזלים פוחתת, מה שמביא להצטמצמות הבצקת.
תהליך קבלת הזריקה
על אף שצירוף המילים "זריקות לעיניים" נשמע מעט מפחיד, מדובר בהליך פשוט הנעשה במרפאות (כלומר, אין צורך לגשת לבית חולים). בתחילת הטיפול מטפטפים טיפות הרדמה לעיניים כדי שהזריקה לא תכאיב (לעתים חשים את הדקיה אך לא מדובר בכאב שאין לשאתו).

המחט של הזריקה קטנה מאד, חודרת דרך החלק הלבן שבעין עד 4-3 מ"מ מהקרנית. לאחר הוצאת המחט נאטם אזור הדקירה מעצמו, ולעין מטפטפים טיפות אנטיביוטיות למניעת זיהומים. הזריקה עצמה נמשכת שניות ספורות, וכל התהליך במרפאה כ-10-5 דקות.
שיטת הטיפול בזריקות לעין
הטיפול המקובל הוא מחזור של שלוש זריקות, אחת בכל חודש.
בטיפולי עיניים השמירה על מרווחי זמן קבועים היא בעלת חשיבות רבה להצלחת הטיפול. מחקרים מצאו קשר הדוק בין אי הקפדה על מרווחי זמן קבועים לכישלון הטיפול. התזמון הוא קריטי, ומרחקי זמן גדולים מדי בין הזריקות פוגעים בסיכוי להצלחת הטיפול.
בכל מקרה, הטיפול כולל בקרה מתמדת של מצב העין והבצקת על ידי בדיקת OCT (Optical Coherence Tomography).

האם ישנן תופעות לוואי לזריקות אווסטין או לוסנטיס?
מאחר ומדובר בפעולה פולשנית, קיים סיכוי לסיבוך כלשהו, אך הוא אינו גבוה ובכל מקרה לא מדובר בפגיעה רצינית.
לאחר הזריקה תיתכן תחושה של "חול בעיניים" למשך יום-יומיים. בשעות שלאחר הזריקה יתכן דימום מקומי במקום הזריקה, שייפסק מעצמו אך יגרום לכתם שחור או עיגול כהה בראייה.
סיבוכים נדירים יותר הם קרע ברשתית (ובשל כך גם היפרדות רשתית), זיהום ופגיעה לא משמעותית בקרנית. כאמור, מדובר בסיבוכים ברמת היתכנות נמוכה אך קיימת.
מבחינת מגבלות – בשבוע שלאחר הזריקה חל איסור ללכת לרחוץ בים ובבריכה, מחשש לזיהום.

הטיפול המשולב: זריקות וטיפול טבעי לזירוז ההחלמה
אין חולק על המהפכה הגדולה שחוללה תרופת האווסטין, ובעקבותיה לוסטניס ואייליה, בטיפול במחלות עיניים. אלא שהתמונה רחוקה מלהיות שלמה, וכפי שיעידו מטופלים רבים, לעתים קרובות אין די בתרופות הללו כדי להירפא. המחלה לא נעלמת לחלוטין, ולעתים שבה ומופיעה לאחר פרק זמן, והגלגל סב על צירו.
מטופלים רבים פונים בשנים האחרונות לטיפול טבעי בבצקת בעין, המשלב בין זריקות לעיניים וטיפול קונבנציונאלי ובין רפואת העיניים הסינית. שיטת טיפול זו אינה פולשנית, ללא כל תופעות לוואי, והעיקר – היא משתלבת להפליא ומשלימה את הטיפול הקונבנציונאלי, ובפרט את הזריקות לעיניים.
ברוב המקרים, התוצאות הטובות ביותר מושגות על ידי השילוב בין שתי מסורות הרפואה ושני הטיפולים האמורים.
הטיפול ברפואת העיניים הסינית כולל דיקור (אקופונקטורה) וצמחי מרפא המותאמים לכל מטופל באופן אישי, לאחר אבחון מדוקדק. בהתאם לצורך, יתבקשו המטופלים לערוך שינויי תזונה ולעתים ליטול תוספי תזונה. המעקב אחר מצב העיניים מתבצע באמצעות הבדיקות המקובלות בתחום (למשל OCT ו-FA).
טיפול משולב מעניק לעין טיפול רפואי ו"תחזוקה" מלאה לאורך כל הדרך, עד להחלמה מלאה.

 

למידע נוסף בנושא זריקות תוך עיניות וחשיבותן באבחון מחלות עיניים – רפואה סינית

 

לשיטות טיפול במחלה בדרכים קונבנציונליות