בצקת ברשתית העין: הגורמים לפגיעה בראייה11541

מאת: איתי שרף מנהל קליניקת Clear לטיפול במחלות עיניים בעזרת הרפואה הסינית, איתי שרף – טיפול במחלות עיניים ברפואה סינית
11541

בצקת ברשתית העין, או בשמה המקצועי "בצקת המקולה ,(Macular Edema) "היא מחלה הגורמת לפגיעה בראייה, לראייה מטושטשת ואף עלולה לגרום לעיוורון. במהלך המחלה, מצטברים ברשתית נוזלים אשר גורמים לפגיעה ניכרת בראייה. חולים בבצקת ברשתית העין תיארו את ראייתם כאילו נעשית דרך זכוכית עכורה או פילטר כלשהו, המטשטש ופוגע בחדות התמונה הנראית להם. בשלבים המתקדמים יותר עלול להתרחש אובדן חמור של הראייה, עד למצב של עיוורון.
בסקירה הבאה נתייחס לגורמי הסיכון העיקריים של בצקת ברשתית, להשלכותיה ולדרכי ההתמודדות, הן במסגרת הרפואה הקונבנציונלית והן בהתאם לעקרונות הרפואה הסינית המסורתית.

גורמים למחלה
עד לשנים האחרונות, מנגנון ההיווצרות של בצקת בעין לא היה ידוע די הצורך. הדבר בא לידי ביטוי בטיפולים לא מדויקים, בעלי אחוזי הצלחה נמוכים. בשנים האחרונות, התגלה כי במהלך המחלה מצטברים על פני הרשתית קרומים, המושכים את הרשתית ומעוותים אותה. משיכה זו של הרשתית גורמת להצטברות הנוזלים בעין ולירידה בראייה. בדרך כלל הבעיה תתחיל באחת העיניים, אולם עם התפתחות המחלה עלולה להתרחש פגיעה גם בעין השנייה.

בצקת בעיניים אינה מתפתחת כמחלה בפני עצמה, אלא מצביעה על בעיה או מחלה אחרות הקשורות לעיניים בצורה ישירה או עקיפה יותר. יש לציין כי בעקבות גילוי המכניזם של הבצקת ברשתית לא השתנו אופני הטיפול בה. הם נותרו כשהיו, ומבוססים בעיקר על זריקות מיוחדות, טיפולים בקרני לייזר וניתוח בזגוגית העין. ההבדל מצוי באבחון, שהפך להיות מדויק הרבה יותר ומאפשר להתאים את הטיפול הנכון לכל מטופל – ובכך להעלות את אחוזי ההצלחה בצורה ניכרת.

אבחון בצקת בעיניים
הכלי העיקרי המשמש כיום לאבחון בצקת בעיניים הוא בדיקת OCT, הבוחנת את מצב פנים העיניים בעזרת שימוש בגלי אור. בדיקה זו נחשבת למהירה ולפשוטה לביצוע, מה גם שהיא אינה פולשנית ואינה כרוכה כמובן בכאבים.

במידת הצורך ייתכן שהגורם המאבחן יחליט על ביצוע בדיקות משלימות, דוגמת צילום פלואורסצאין. במסגרתו מזריקים לתוך הווריד חומר ניגודי ובוחנים האם ישנה דליפה מאחד מכלי הדם.
בצקת כתוצאה מניוון רשתית
ניוון מקולרי ברשתית הוא הגורם מספר אחת לאובדן ראייה בקרב בני 50 ומעלה בעולם המערבי. ניוון רשתית פוגע בכ-10% מבני 65 ומעלה, ומאות מיליונים ברחבי העולם סובלים ממנו. במחלה זו נפגעת חדות הראייה עקב ניוון תאים במקולה ,אזור בעין האחראי על ראייה חדה של פרטים. עם השנים והגיל, נפגע תפקוד התאים האחראיים על הזנת המקולה ונוצר הניוון.

אצל רוב החולים, הניוון ברשתית נותר ב"שלב היבש". אולם, בקרב כ-20-10% מהם המחלה מגיעה ל"שלב הרטוב", בו מתפתחת הבצקת. הסיבה היא שהגוף "מפצה" על הניוון והפגיעה ברקמות ביצירת כלי דם חדשים. אלא שכלי דם אלו אינם חזקים די, כך שנוזלים דולפים מדופנותיהם, מצטברים בעין וגורמים לבצקת.
בצקת ברשתית כתוצאה ממחלת הסוכרת.

צילום OCT של חולה עם בצקת ברשתית העין

 

בצקת ברשתית כתוצאה ממחלת הסוכרת.

ניוון מקולרי ברשתית הוא הגורם מספר אחת לאובדן ראייה בקרב בני 50 ומעלה בעולם המערבי. ניוון רשתית פוגע בכ-10% מבני 65 ומעלה, ומאות מיליונים ברחבי העולם סובלים ממנו. במחלה זו נפגעת חדות הראייה עקב ניוון תאים במקולה ,אזור בעין האחראי על ראייה חדה של פרטים. עם השנים והגיל, נפגע תפקוד התאים האחראיים על הזנת המקולה ונוצר הניוון.

אצל רוב החולים, הניוון ברשתית נותר ב"שלב היבש". אולם, בקרב כ-20-10% מהם המחלה מגיעה ל"שלב הרטוב", בו מתפתחת הבצקת. הסיבה היא שהגוף "מפצה" על הניוון והפגיעה ברקמות ביצירת כלי דם חדשים. אלא שכלי דם אלו אינם חזקים די, כך שנוזלים דולפים מדופנותיהם, מצטברים בעין וגורמים לבצקת.

בצקת ברשתית כתוצאה מחסימת וריד
אחד הגורמים האפשריים להיווצרות בצקת ברשתית הוא חסימה בווריד. בהליך התקין העיניים מקבלות אספקת דם רבה וסדירה דרך העורקים, והדם מתנקז וזורם מהן חזרה ללב דרך הוורידים. חסימה בווריד גורמת לפגיעה בניקוז. כתוצאה דם מתחיל לדלוף דרך קרום הווריד. הנוזלים מצטברים בעין ופוגעים בראייה, ובין היתר עלולים לגרום להיווצרות בצקת ברשתית.

הסיבה הראשית להיווצרות אותה חסימה בווריד היא קריש דם, החוסם את זרימת הדם בווריד. אחת מתופעות הלוואי של חסימה בווריד היא היווצרות של אותם כלי דם "אלטרנטיביים", כמעין ניסיון של הגוף לעקוף את החסימה. אלא שכמו במצב של ניוון מקולרי, אין זה פתרון לבעיה אלא יצירת בעיה נוספת: כלי דם אלה אינם תקינים ומסכנים את בריאות העין, הפגועה בלאו הכי.
חסימת וריד ברשתית, כפי שתוארה, היא השנייה בשכיחותה אחרי פגיעה בכלי הדם שברשתית כתוצאה מסוכרת (כאמור, רטינופיה סוכרתית).

דרכי הטיפול בבצקת ברשתית
יעילות הטיפול בבצקת בעיניים תלויה במידה רבה בשלב ההתפתחותי בו נמצאת המחלה. בשלבים מוקדמים באופן יחסי, יש אפשרות לעצור את המחלה כמעט לחלוטין ובכך ליצור מצב בו מחזירים את הראייה לרמות מספקות.
במקרים של בצקת חמורה שכבר הגיעה לשלב מתקדם, לעומת זאת, ייתכן שכבר תיגרם לראייה פגיעה בלתי הפיכה. בשלב הזה הטיפול יתמקד בניסיון להאט את קצב ההתקדמות של המחלה ולהקל ככל שניתן על התסמינים שחווים במסגרתה.
טיפול בלייזר
מטרתו העיקרית של טיפול הלייזר היא לעצור את הידרדרות המחלה, כאשר רק במיעוט מהמקרים נרשם גם שיפור בראייה של המטופל. את השפעת הטיפול בלייזר ניתן לחוש רק לאחר כ-4-3 חודשים, ועל פי רוב יש לחזור עליו פעמים נוספות על מנת לקבל תוצאה מספקת.

מקובל לחלק את הטיפול בלייזר לשני חלקים, בהתאם לאופן התפתחות המחלה. אם מקור הבצקת הוא בדליפה מקומית מכלי דם, נהוג לבצע טיפול מקומי בו צורבים את המקום הפגוע בלייזר וסוגרים את הדליפה. במקרים בהם הבצקת נובעת ממספר פגיעות בכלי דם, עורכים טיפול הנקרא טיפול רשת במסגרתו צורבים את כל המקומות הפגועים בצורה של רשת אחידה.
טיפול בזריקות בבצקת ברשתית
קיימות שלוש זריקות עיקריות לטיפול בבצקת ברשתית, והן אווסטין (Avastin), לוסנטיס (Lucentis) ואייליה ((Eylea. מחקרים הראו כי אין הבדלים משמעותיים בין התרופות בהשפעתן על המחלה. ואכן, פעולתן דומה ומטרתן לעצור פעילות של רכיב בעין הנקרא VEGF . מדובר בחומר טבעי המצוי בעין, ובריכוז גבוה מדי הוא עלול לגרום לדליפה מכלי דם ולצמיחת כלי דם משניים, כתחליף לא מוצלח לכלי הדם המקורי.

הזריקות ניתנות בהרדמה מקומית קצרה לזגוגית העין. אין סיבה לפחד מהן, מכיוון שמדובר בטיפול פשוט אותו ניתן לקבל במרפאת העיניים ולסיימו תוך מספר דקות, ללא תופעות לוואי קשות, אם בכלל. המינון המקובל הוא זריקה אחת לחודש. מומלץ לשים לב להבדלי המחירים בין התרופות.
מניעה
אבחון מוקדם הוא הכלי הטיפולי החשוב ביותר למחלות עיניים רבות אחרות, ובפרט לבצקת ברשתית. בשל הזיקה המסוכנת בין הסוכרת לבצקת, הסיכונים לסוכרת רלוונטיים גם כאן, ובראשם רמת סוכר בדם ולחץ הדם. גורמי סיכון נוספים הם כולסטרול גבוה, פגיעה בתפקוד הכליות והריון אצל נשים.

טיפול המניעה הטוב ביותר היה ונשאר ביקורת תקופתית אצל רופא עיניים. חולי סוכרת צריכים להיבדק לפחות אחת לשנה, כדי לבדוק שלא התרחשה אצלם פגיעה בעיניים מבלי שירגישו בכך.

טיפול ברפואה סינית למחלות עיניים
היתרון המשמעותי של הטיפול במחלות עיניים ברפואה סינית בבצקת בעין הוא שמדובר בטיפול שאינו פולשני, ולכן אינו כרוך בכל תופעות לוואי. הוא מומלץ כטיפול משלים לרפואה המערבית הנהוגה, לעיתים קרובות במקביל להזרקות תוך עיניות ולטיפולי לייזר. לרוב, הטיפול המשולב בין שתי האסכולות הוא שמניב את התוצאות הטובות ביותר.

טיפול במחלות עיניים ברפואה סינית מחפש למצוא את שורש הבעיה: על פי רוב, וכפי שפורט להלן, יתר לחץ דם, סוכרת ועוד. ראשית נפעל כמובן לשיפור מצב הבצקת, אך לאחר מכן נחקור את מקור הבעיה, נרד לפשרה ונתחיל בטיפול מעמיק.
הטיפול בבצקת בעין לפי הרפואה הסינית יכלול בין השאר דיקור סיני וצמחי מרפא. אלו מיועדים לאיזון זרימת הדם בפרט ולעידוד אופן ספיגת הנוזלים מהרשתית – עניין קריטי בחשיבותו במקרה של בצקת בעין – לצד חיזוק הגוף באופן כללי. הטיפול מותאם לכל אדם באופן אישי, לאחר הליך קפדני של אבחון. בהתאם לצורך, תיבחן האפשרות לתת למטופל ויטמינים להמשך טיפול.

 

לשיטת טיפול בבצקת הרשתית, מחלות רשתית