מחלת אובאיטיס בראי הרפואה הסינית1695

מאת: איתי שרף מנהל קליניקת Clear לטיפול במחלות עיניים בעזרת הרפואה הסינית, איתי שרף – טיפול במחלות עיניים ברפואה סינית
1695

מחלת אובאיטיס בראי הרפואה הסינית

אובאיטיס (ובעברית – דלקת הענביה) היא מחלה דלקתית הפוגעת בחלק הפנימי של העין. היא מופיעה בשלוש צורות עיקריות: אובאיטיס קדמית, בה נפגעת הקשתית ולעתים גם הגוף הצילארי. זוהי הצורה השכיחה ביותר למחלת האובאיטיס, והיא מחזיקה כ-65% ממקרי המחלה; אובאיטיס אמצעית, בה הדלקת מופיעה מאחורי הגוף הצילארי ונפגעת הזגוגית אשר בעין; ואובאיטיס אחורית בה מעורבת הרשתית ו/או הדמית.

הגורמים למחלה
לפי הרפואה המערבית, למחלת אובאיטיס מספר גורמים ידועים:
* דלקת אוטואימונית. מערכת החיסון שוגה ותוקפת תאים ומערכות בגוף עצמו.
* סיבוך של מחלה קיימת, כמו דלקת פרקים, טרשת נפוצה, מחלות מעיים ועוד.
* זיהום מוכר כמו חיידק, וירוס, פטריה ועוד.
* מחלה ממארת שאינה דלקתית

דרכי הטיפול באובאיטיס
לפי הרפואה הקונבנציונאלית, נהוג לטפל במחלה באמצעות סטרואידים ותרופות המשתקות את הגוף הצילארי. לטיפולים אלה ישנם חסרונות, הבאים לידי ביטוי בתופעות לוואי לא נעימות. לעתים, אם הסטרואידים לא עוזרים, מקבל המטופל תרופות לדיכוי מערכת החיסון, המחלישות את הגוף כולו ומדכאות לא רק את האזור הדלקתי אלא חלקים נוספים בגוף. בשלבים מתקדמים עשויים להידרש טיפולים ניתוחיים.

הטיפול באובאיטיס לפי הרפואה הסינית מתחיל במקביל לטיפול התרופתי הקונבנציונאלי, ובהמשך מתפצל ממנו. המטרה הראשונית היא להביא את המטופל לכך שיוכל להפסיק את הטיפול התרופתי ולא יהיה תלוי בהן עוד. לאחר שהופסק הטיפול התרופתי, ממשיך המטופל להגיע למרפאה, עד שהמחלה מפסיקה לשוב ולהופיע.

הרפואה הסינית ומחלות אוטואימוניות
במחלה אוטואימונית, לפי הרפואה הסינית, מופר האיזון בגוף. התהליך הדלקתי אשר נוצר בגוף מייצר פסולת רבה ומאלץ את הגוף לפעול באופן מואץ ומוגבר כדי להיפטר מפסולת זו. הפעילות הנמרצת של הגוף לנקות את עצמו מביא גם לפעילות מוגברת של מערכת החיסון, וכך נוצר מעגל קסמים שיש הכרח לפרוץ אותו ולהחזיר את הגוף לאיזון.

הרפואה הסינית משתמשת בטיפולים מוכרים, כמו דיקור ושיאצו, לטיפול במחלות אוטואימוניות. ההנחה הרווחת היא כי חלק גדול מהמחלות האוטואימוניות נובעות מאורח חיים ומתופעות הנגזרות ממנו, כמו תזונה לקויה, שינה לא מספקת, היעדר פעילות גופנית, לחץ נפשי ועוד. אלה גורמים לגוף לצאת מהאיזון, ולפעילות מוגברת ומואצת של חלקים בו. שילוב של דיקור סיני וטיפול בצמחי מרפא מרגיע בדרך כלל את התופעות הקשורות במחלה, ועשוי להקל מאוד על מחלות ובעיות עיניים נוספות: גלאוקומה, ניוון רשתית, רטינופתיה סוכרתית ועוד.

לאחרונה פורסם בכתב העת הרפואי Nature Chemical Biology כי חוקרים באוניברסיטת הארווארד מצאו כי לצמח הכינין הסיני (Dichroa febrifuga) סגולות מיוחדות היעילות לטיפול בתופעות הקשורות למחלות אוטואימוניות. בשורשי הצמח נמצא החומר הלופוגינון (halofuginon) היוצר בגוף מצג שווא של מחסור בחומצות אמינו הקשורות בתהליך ייצור החלבונים, בין היתר כאלה האחראים ליצירת דלקת ולתגובה אוטואימונית.
צמחי מרפא הם נדבך חשוב בטיפול ברפואה הסינית, וניתן למצוא טיפולים שונים בצמחי מרפא נגד תופעות וסימפטומים הקשורים במחלה. תפקיד המטפל הוא לאבחן את מצב המחלה ולהתאים את פורמולת הצמחים הנדרשת להקלה במצב המטופל.

לשיטות טיפול קונבנציונליות, טיפול באובאיטיס