בדיקת OCT לעיניים: מי צריך להיבדק, ואיך מפענחים?10227

מאת: איתי שרף מנהל קליניקת Clear לטיפול במחלות עיניים בעזרת הרפואה הסינית, איתי שרף – טיפול במחלות עיניים ברפואה סינית
10227

מכירים את בדיקת האולטרסאונד? אמהות ודאי זוכרות את הבדיקה, שהעניקה להן (ואולי גם לבעליהן ששהו לצדן..) אפשרות לצפות לראשונה בעובר שבבטנן. בדיקת OCT (טומוגרפיה קוהרנטית אופטית)דומה לאולטרסאונד במובן שהיא מעניקה מבט על הנעשה בתוך העין פנימה.
מדובר בבדיקה המבוססת על קרינת גלי אור, בדומה לצילום במצלמה, והיא אינה פולשנית או מזיקה לעיניים. הבדיקה אמנם פותחה בשנות ה-90', אך השימוש בה הולך ונעשה נפוץ בעשור האחרון.

הבדיקה מעניקה הדמיה של מצב העין בדיוק מופלא של עד 5 אלפיות המילימטר, ובכך נותנת את התוצאות הטובות ביותר ביחס לבדיקות קודמות. היא אורכת דקות ספורות ולא דורשת הכנות מיוחדות מצד הנבדק. האור המוקרן אינו נראה, כך שאין מדובר בתופעה של סנוור.

מחלות רשתית.

צילום OCT של חולה עם בצקת ברשתית העין


מה בודקים, ואיך לפענח בדיקת OCT?

מטרת הבדיקה היא להעניק מידע על המתרחש בחדרי חדרים של העין, וביתר דיוק על מבנה הרשתית, הקשתית, עצב הראייה, הזגוגית ועוד, ללא לקיחת כל סיכון. בדיקת OCT רלבנטית במיוחד עבור טיפול במחלות כמו ניוון רשתית (AMD) וסוכרת ברשתית.
באמצעות פענוח נכון של בדיקת ,OCT ניתן לעקוב אחר מחלות עיניים נוספות כמו גלאוקומה, רטינופתיה סוכרתית, ניוון רשתית, רטיניטיס פיגמנטוזה ועוד. אחד השימושים הנפוצים בבדיקה זו היא לאבחן בצקת ברשתית וכדי לעקוב אחר התפתחותה.

רופא העיניים שיפענח את הבדיקה, יבחן את צילומי ההדמיה ויוכל לזהות על פיהם דפוסים של מחלות עיניים שונות, מצב של התדרדרות או שיפור במצב הראייה, ואף לאתר את תחילתו של ניוון כלשהו.
גם מטפל ברפואת העיניים הסינית משתמש בנתוני פיענוח בדיקת OCT, ומהתוצאות ניתן ללמוד לגבי מידת ההצלחה של הטיפול שהעניק למטופליו.
מה חשוב לדעת לפני ביצוע הבדיקה?
לעתים קרובות מורחבים אישוני העיניים על מנת לקבל תוצאה טובה יותר. ההשפעה נמשכת כ-2-4 שעות ולכן חשוב להיערך לכך מבעוד מועד. למשל, לא מומלץ לנהוג לאחר בדיקת ,OCT גם כשפגה השפעת הטיפות מרחיבות האישונים. חשוב לדאוג לנהג או למלווה לצורך הבדיקה.

בנוסף, כדאי להביא משקפי שמש, גם אם הבדיקה מתקיימת ביום חורפי מעונן, כיוון שאישונים מורחבים קולטים כמות אור רבה יותר ומכאן הנטייה להסתנוור לאחר הבדיקה.

 

לשיטות ואבחונים במחלות רשתית בדרכים קונבנציונליות, צילום רשתית העין